Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

7 vinkkiä juoksumotivaation ylläpitämiseen

Motivaatiota juoksuun juoksutapahtumasta

Juoksumotivaation saaminen tai sen ylläpitäminen voi toisinaan olla hankalaa. Liikunnalla on merkittäviä terveysvaikutuksia ja siksi motivointi on tärkeää. Juoksu on yksi edullisimmista harrastusmuodoista. Vierasblogissa SUL Street Teamin Karoliina Alanne kertoo seitsemän vinkkiä, joilla pidät huolta motivaatiostasi läpi vuoden, olitpa jo juoksua harrastava tai vasta sitä aloitteleva liikkuja!

1. Ota itsellesi tavoite

Juoksutapahtumaan ilmoittautuminen on usein välitön motivaattori! Kun kalenteriin on laitettu tavoite, on lenkille lähteminen helpompaa, kun tietää, mitä kohti on menossa. Kevään Helsinki City Running day on viiden kuukauden päässä ja saattaa vielä kuulostaa kaukaiselta. Se on kuitenkin sopiva tavoitteenasettelun kannalta. Ilmoittaudu mukaan puolimaratonille, maratonille, 5 kilometrin juoksuun tai kerää vaikka kaveri- tai työporukka maratonviestiin!

2. Pidä harjoituspäiväkirjaa

Harjoituspäiväkirjan pitäminen on palkitsevaa ja siitä on hyötyä harjoitteluun. Keskityt oikeisiin asioihin, kun tiedät mitä olet tehnyt treeneissä aikaisemmin ja mitä aiot seuraavaksi tehdä. Pystyt myös hahmottamaan kokonaisuuden paremmin ja huomaat mahdolliset treenejä haittaavat tavat (huono syöminen/nukkuminen tms.). Tehtyjen harjoitusten muistelu tuo myös tyytyväisyyttä ja voit saada lisämotivaatiota aikaisemmista onnistumisista.

3. Tee lenkkeilypäätös yhdessä kaverisi kanssa

Jos toisella motivaatio takkuaa, kaveri voi antaa lisäintoa! Yhdessä kaverin kanssa juoksutapahtumaan ilmoittautuminen tuo varmasti lisää potkua omaan tekemiseen. Kaverin kanssa lenkkeily on hauskaa ja voitte jakaa myös ideoita, vinkkejä ja treenifiiliksiä! Kannattaa myös lähteä mukaan Juoksuliikkeen järjestämille ilmaisille yhteislenkeille!

4. Aseta sopivia välitavoitteita

Kaukana häämöttävä puolimaraton voi tuntua kovalta urakalta. Matka sinne on helpompi, jos kuljet reitin askel askeleelta ja otat pienempiä välitavoitteita matkan varrelle!

5. Ole itsellesi armollinen ja kuuntele kroppaasi

Salli pienet notkahdukset ja lepojaksot. Itse asiassa ne kuuluvatkin harjoitteluun ja palautumiseen. Rennomman hetken jälkeen sinulla on taas enemmän energiaa treeneihin! Motivaation hetkellinen häviäminen on ihan normaalia ja tapahtuu varmasti meille kaikille.

6. Tee muutakin kuin juoksua

Pelkkä juokseminen on kuluttavaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ota mukaan harjoitteluun muitakin lajeja, jotka tuovat mielekästä vaihtelua ja parhaassa tapauksessa tukevat juoksuharjoittelua.

7. Juokse erilaisia lenkkejä vaihtelevissa maisemissa

Koita vaihdella juoksureittejäsi ja vauhtejasi. Jos juokset aina saman reitin, samalla vauhdilla alkaa se varmasti puuduttamaan jossain kohtaa. Koita keksiä uusia juoksureittejä, käy välillä juoksemassa poluilla, jos yleensä juokset asfaltilla ja vaihtele vauhtia.

HCR on hyvä tavoite juoksumotivaation ylläpitämiseen

Toukokuun 19. päivä Helsinki City Running Day:ssa on tarjolla jokaiselle jotakin:

  • Lähde matkaan juoksun kuningasmatka maratonille upealle 42,195 kilometrin reitille.
  • Koe täysmaraton joukkueena. Neljän hengen joukkueen etapit 15, 8, 7 ja 12 kilometriä.
  • Koe puolimaratonilla 21,097 kilometrin verran elämyksiä.
  • Kisaa tai kävele – nauti suurtapahtumasta ja ylitä itsesi! Viiden kilometrin reitti halkoo keskustan ja päätyy samaan maaliin muiden matkojen kanssa! Vitosella myös nuorten sarjat!
  • Tarjoa liikunnan riemua myös lapsille: Minimaratonilla sarjat 0-13-vuotta, puuhakenttä ja kilometrin juoksu ilman ajanottoa.

Toivonkin, että voimme kannustaa entistä enemmän suomalaisia juoksun pariin!

Terveisin,

Karoliina Alanne, SUL Street Team

Lue myös nämä