Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Digipaasto

Päätin kesälomalla pitää lomaa kaikesta digeilystä viikon ajan. Ei telkkaria, ei nettiä, ei somettamista, ei sähköpostia. Koska fudiksen em-kisat piti katsoa alta pois, alkoi paasto finaalin loppuvihellyksestä.

Aluksi tietenkin jännitti että mitä viikko toisi tullessaan, mikä itsessään oli jo hyvä syy lähteä paastolle. Minä, jolla ei vielä muutama vuosi sitten ollut kätösällä koko ajan koko maailma someineen ja sähköposteineen älypuhelimen muodossa, JÄNNITÄN miten selviän digipaastosta?!?! 

Totesin kuitenkin että katson Netfilixiä (liikaa), tarkistan reittiopas-sovelluksesta julkisen liikenteen ja toisesta sovelluksesta TV-ohjelmat (tosin eipä niitä nyt digipaaston aikana tarvitse tarkistaa), pelailen pelejä, facebookkaan, instailen, bloggaan, ylläpidän omia nettisivuja, vastailen kaikkiin viiden tilini sähköposteihin, luen uutiset niin Ylen kuin Hesarinkin sovelluksista jne. puhelimestani päivittäin. Puhumattakaan kaikista niistä tunneista joita vietän nettikirppiksillä, etsyssä, erilaisten artikkelien parissa (mikä sinänsä on kyllä ihan hyödyllistä) viikoittain. Lisäksi minulla on niinkin oleelliset appit puhelimessani kuin Lightsaber sekä viisi eri valokuvien editointiohjelmaa ja face swap-ohjelma joka oli kivat ensimmäiset viisi päivää... Silti pohdin miten voi tietää milloin pitää lähteä bussiin jos ei ole reittiopas-sovellusta tai miten pidän yhteyttä maailmaan ilman digeilyä? Todellakin aika ottaa reality check!

Köllöttelyä sup-laudalla

Näin kävi

Aikaa oli.
P - A - L - J - O - N !
Siis uskomattoman paljon.

Olin ajatellut herätellä uudestaan askartelunäpertelyharrastustani ja valmistaa koruja Meksikosta keräämistäni kivistä ja muista luonnon materiaaleista. Muttakun se korujen valmistamisen oppikirja unohtui tilata nettikaupasta! Päädyinpä sitten hyppäämään metroon (joo, en tiennyt millä bussilla lähteä kun ei ollut aikatauluja, joten jouduin kävelemään metroasemalle, pöyristyttävää ;) ja käymään perinteisessä kirjakauppassa ihmisten ilmoilla. Sieltähän tarttui sitten muutakin lukemista mukaan.

Olimme osan digipaastosta mökillä, missä on muutenkin helpompi rauhoittua ja olla pois digipiiristä. Vaikkakin sinne onkin meidän 'lasten' vastustuksesta huolimatta hankittu telkkari (josta . Mökillä on kaikenlaista touhua muutenkin, ja koska paastomme alkoi mökillä ollessa ), oli laskeutuminen paastoon pehmeämpi.

Luin yhden (paksun) Finlandia-kirjan. Askartelin koruja ja tein vähän käsitöitä. Kirjoitin, vihkoon! Istuin kahviloiden terasseilla. Olin paikalla ja läsnä. Keräsin mustikoita. Suppailin. Joogasin. Kävin salilla. Pyöräilin. Tein kaikkea mihin ei muka ole aikaa yleensä. Olin läsnä parisuhteessa. Olin olemassa. Oikeasti.

Mökki
Köllöttelyöä mökillä.

Mitä jäi käteen?

Paaston jälkeen avasin sovelluksia vastentahtoisesti, ei jotenkin huvittanut. Varsinkin facebook ja vastaavat yhteisösovellukset tuntuivat erityisen ahdistavilta paikoilta. En halunnut olla koko ajan läsnä diginä vaan ihan oikeasti. Ètsiessäni kuvia paastoviikon ajalta (ajattelin että niitä olisi paljon kun ehdin tekemään vaikka mitä), huomasin ettei niitäkään juuri ole koska puhelin ei ollut koko ajan mukana. Onneksi kaikki tapahtumat ja tilanteet ovat tallentuneina omaan mieleen ja voin palata niihin muulla tavoin, niinkuin ne tallentuvat kun on läsnä tilanteissa.

Nyt olen pikkuhiljaa palaillut somen maailmaan, lähinnä työasioiden pariin. Insta päivittyy huomattavasti harvemmin ja tein sovellussiivouksen puhelimeeni. Aluksi päätin ettei puhelimen räpläily kuulu enää ilta-aikaan eikä varsinkaan sänkyyn. Jotenkin se on nyt kuitenkin hiipimässä takaisin... Lienee aika ottaa jälleen ryhtiliike. Ehkäpä yksi paastopäivä viikossa?

Jatkossa jos huomaan ajattelevani "aika ei riitä siihen ja tähän", tsekkaan digikäyttäytymiseni, josko aikaa sittenkin olisi.

Läsnäoloa loppukesääsi,
Lotta

Lue myös nämä