Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Eikai se yhteen pullaan kaadu?

Ota nyt, no ota nyt! Mikset ota? Älä nyt viitti! Eikai se nyt yhteen pullaan kaadu? 

Hyvinvointi tuntuu monesti olevan isompi ongelma ihmisille ympärillä, kuin sitten itse henkilölle joka haluaa voida hyvin. Mikä siinä on, että omaa terveellistä syömistä pitää selitellä ympärillä oleville ihmisille ja sitten, jos et halua syödä hampurilaisia ja pitsaa, niin joudut todella syyllisten katseiden kohteeksi, että justiinsa juu tuolle ei kelpaa.  

Kahvihuoneessa katsotaan kieroon, kun nappaatkin kotona tehdyn smoothien naamariin pullan sijasta ja miksi et vetäisi? Smoothiesta saa tsiljoona kertaa enemmän energiaa ja hyvää oloa, kuin sitten siitä ihanasta einespullapitkosta.

Parhaimpia on ne tilanteet, kun Pirkko on ihan itse leiponut jonkun kunnon '' överiherkkusuperjuustokakun ''  perjantain kunniaksi ja sitten sitä pitää syödä sen takia, kun Pirkko on IHAN ITSE leiponut ja vain rakkaita työtovereitaan varten. Ja voi jeesus auta armias jos et ota edes pientä palaa tuosta herkkuunelmasta niin jumalauta, mitä katseita saat Pirkolta ja muilta kollegoilta. Just, tolle ei kelpaa. Ja kommentit sekä katseet on kutakuinkin tätä luokkaa; '' Pitäiskö siun mennä nakertaa sitä porkkanaas ja jättää meidät sitten rauhaan. '' Ja yleensä nämä jotka heittävät näitä ''porkkanakommentteja'' menevät samaan hengen vetoon ulos ja imaisee ihanat Mallun punaset keuhkoihin ja vetävät joka ilta sikspäkin kylmää kolmosta saunan päälle.  

Tuntuu aivan siltä, että ihmiset ympärillä haluaa, että epäonnistut omassa hyvinvoinnissasi tai jos työn alla on elämäntapamuutos, niin oikein lyödään siellä työpaikan kahvihuoneessa vetoa muiden työntekijöiden kesken, että koska sillä pettää itsekuri ja sortuu meidän herkkupullapitkoihin.

Ja eikä tämä oikeastaan ole vain työpaikkojen ongelma vaikka sitä onkin tässä helppo käyttää esimerkkinä.  Suku ja kaverit on pahimpia. Kaverit tuijottaa kuin halpaa makkaraa, kun ystävällisesti kieltäydyt ryyppyviikonlopusta, koska et vain yksinkertaisesti halua pilata omaa hyvää oloa. Ja sitten suututaan, että JAA eikö meidän seura kelpaa ja sitten voi hemmetti perhe ja suku.. Se onkin aivan eri tarina. Mummo pahoittaa mielen, kun et suostu syömään hänen varta vasten leivottuja korvapuusteja ja äiti alkaa itkemään, kun siun lempparihamppari ei kelpaakaan, kun samaan aikaan yrität selittää, että haluat oikeasti voida hyvin tai pudottaa painoa. 

Ja kyllä, kirjoitan jälleen kerran kärjistetysti ja tottakai on hyvä muista kohtuus kaikessa, mutta haluan, että ymmärrätte nyt pointin. 

Oikeasti elämäntapamuutos tai ruokailutottumusten muutos on todella iso asia ihmiselle. Se ei ole mikään, että no lopetanpa nyt sitten ja alan syömään terveellisesti, koska se kaikki vaatii uuden opettelua ja terveellisten elämäntapojen sisäistämistä. Se vaatii todella paljon itsekuria, kärsivällisyyttä ja asennetta. 

Eikai se nyt yhteen pullaan kaadu! Ei se kaadukkaan yhteen pullaa eikä se edes kaadu yhteen keksiin, mutta jos viikossa on vaikkapa viisi työpäivää ja työpäivässä on kaksi kahvitaukoa ja lounastauko, niin se on jo työviikossa 15 pullaa, keksiä, jälkkäriä tai mitä ikinä ihanaa herkkua hänelle tuputetaankaan. 

Tämä on nyt raju vertaus, mutta sama asia, kun sanot alkoholistille, että eikai se nyt yhteen ryyppyyn ratkea? Ota nyt, ota nyt, kyllä nyt yhden voi aina ottaa. Joo voi, mutta mitä siitä yhdestä ryypystä tai kakkupalasta voikaan seurata? No, eikai se nyt kahteen kaadu? No eikai se nyt haittaa, jos nyt vedän vaikka viikon rännin tai vaikka koko saatanan juustokakun kitusiini. 

Miksi ei voitaisi tukea ihmistä hänen päätöksissään tai ihan vaikkapa antaa olla. Pitäkää ne päänne kiinni, jos joku ei halua sitä teidän unelmaherkkupullaa vaan halua sen sijaan syödä jonkun terveellisen välipalan. Jokaisen oma valinta, jokaisen oma päätös ja kenenkään ei tarvitse todistella eikä selitellä omia päätöksiää. Jos haluat vetää pullaa aamusta iltaan ja antaa perseesi levitä niin se on siun valinta ja jos joku haluaa voida hyvin ja tankata kehoaan sen mukaisesti niin se on hänen oma valinta. 

Ihminen joka kamppailee painon kanssa tai epäkunnossa olevan kehon kanssa, joutuu taistelemaan monen asian kanssa ja ne kahvihuoneen syyllistävät katseet ei yhtään sitä edesauta. Se ihminen on saattanut elää monta vuotta kipujen, sairauksien yms kanssa ja jos hän on päättänyt tehdä asialle jotain, niin miksi hänen pitäisi siinä epäonnistua? Miksi juuri sie katsot häntä kieroon ja naurat, kun hänelle ei kelpaa tarjoamasi pulla  ja hän haluaa lähteä lenkille baarissa notkumisen sijaan? Miksi juuri sie koet, että siulla on oikeus arvostella hänen tekemisiään? Oletko tosiaan häntä parempi ihminen? 

Lue myös nämä