Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Golfia Afrikassa

Sääntöjä, hienoja vaatteita ja hyviä käytöstapoja. Niistäkö on golf tehty? Golf lajina oli minulle hyvin tuntematon, ja ajatukset pelistä olin saanut lähinnä Hollywood-elokuvista. Sen takia käsitykseni siitä olikin todella pinnallinen ja ajattelin, että eihän se ole edes urheilua, kun autolla ajellaan kentillä ja välillä heilautetaan swingi. Ajatuksena se kuitenkin itseäkin kiinnosti, ja niinpä pääsin tutustumaan tämän ihmeellisen lajin saloihin hieman tarkemmin Länsi-Afrikan helteessä. Gambiassa golfkenttiä on kaksi, ja valitsin niistä harrastuksen aloitukseen sen haastavamman. Kävin pelaamassa parin vuoden ajan kahdesti viikossa ja voin sanoa, että pallo lensi joka kerta pidemmälle ja lähemmäksi koloa. Oikeita golftermejä, tai niitä käytöstapojakaan, en opetellut kun ei ollut pakko. Meininki kentällä oli leppoisan rento ja varvassandaaleissa pääsi pelaamaan helposti.

Loistava ilmasto

Kierrokselle lähdettiin aina iltapäivällä, kun pahin helle oli mennyt ohi ja paahtava aurinko alkoi pikkuhiljaa laskeutua. Talvella Gambian ilmasto on hyvin miellyttävä ja kuiva, eikä sateita tule puoleen vuoteen. Tämän takia kenttä ei parin kuukauden kuivuuden jälkeen enää jaksa kasvattaa vihreitä ruohonversoja, ja se mikä kasvaa on kuivaa ja piikikästä. Varvassandaalini vaihtuivatkin äkkiä lenkkareihin, joihin takiaiset pääsivät paremmin tarrautumaan.

Muutaman harjoittelukerran jälkeen tajusin jo pelin idean vaikka palloon en joka kerta osunutkaan. Iltapäivä aloitettiin aina lämmittelemällä ja harjoittelemalla swingejä, jonka saloihin oma valmentaja minua opasti. Valmentaja asetti pallon aina tiin päälle, ja minun tehtäväni oli vain osua palloon. Pallopoika oli muutaman kymmenen metrin päässä valmiina keräämään sinne asti lentäneet pallot. Puolen tunnin kuluttua ja pallojen keräämisen jälkeen oli aika lähteä kierrokselle mailapojan kanssa. Mailapussi kannettiin puolestani, tiit asetettiin huolellisesti ja pallo siihen päälle.

Golfkenttä laitumena

Tunnelma kentällä oli mahtava. Työpäivän jälkeen nautin suunnattomasti hiljaisuudesta ja lintujen laulusta. Tällä kentällä ei autoilla ajella vaan kierros kävellään omaan tahtiin. Silloin tajusin että tämähän käy myös liikunnasta, kun kävelyä kierroksen aikana saattoi kertyä kilometrejä. Silmät ja mieli lepäsivät katsellessa upeaa luontoa sekä bongaillessa uusia eläimiä. Golfkenttä toimi sopivasti myös laitumena ja eläimiä käyskenteli pelaajien joukossa sulassa sovussa. Hevosia, lehmiä, lampaita, sikoja, koiria ja satoja eri lintuja lenteli päämme yläpuolella.

Kookosmaitoa janojuomaksi

Alueella kasvaa myös paljon palmupuita, joiden oksilla usein keikkui palmuviinin kerääjiä. Kymmenien metrien runkoja pitkin kiivettiin omatekoisen köyden ja kaverin avulla. Kookoksia tiputeltiin maahan ja välillä joku tulikin tarjoamaan tuoretta kookosmaitoa. Muita tankkauspisteitä ei matkalla ollut, mutta kännykät toimivat. Jos tuli jano tai vaikka pieni nälkä, voitiin aina soittaa juomapojalle, joka juoksujalkaa kiikutti meille limua tai vettä. Juomapoika odotti aina niin kauan, että pullot olivat tyhjiä, keräsi ne meiltä ja kiikutti takaisin kauppaan ja haki pullopantin itselleen.

Hole in one

Kerran onnistuin jopa tekemään hole in one:in. Voin suoraan myöntää että se oli silkkaa onnea, mutta annoin itselleni luvan olla tyytyväinen upeaan suoritukseen. Mailapoikani oli tästä iloinen, ja kentän tavan mukaan tarjosin kaikille kierroksella mukana olleille juomat. Soitimmekin heti juomapojalle, joka toi meille kylmät Coca Colat.

Ehkä vielä innostun pelistä niin paljon, että Suomenkin viheriöille lähden. Tämä kyllä vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä, parempia varusteita ja Green cardin. Tuolla vihreällä kortilla ilmeisesti sisäänpääsy aukeaa hieman useammille kentille. Ehkä sitten ensi kesänä!

Eveliina

Lue myös nämä