Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

HALUTON

Miltä tuntuu, kun oma mies ei halua.

Juuso: Huh, pieni paussi ehdittiin pitää näissä postauksissa. Mikäs olisi päivänpolttava puheenaihe?

Sara: Kiirettä pitäny, mut nyt mulla olis aika päräyttävä aihe.

Juuso: Onhan tässä paukutettu musikaali pakettiin, valmisteltu kevään kantaesitys ja palkattu taas lisää porukkaa. Mikäs kulma otetaan tällä kertaa työhyvinvoinnin osalta käsittelyyn?

Sara: Unohdetaan se työ välillä. Otetaan tällä kertaa vähän jännempi aihe.

Juuso: Mitä sulla on mielessä?

Sara: Seksi tai pikemminkin sen puute.

Juuso: Jahas, okei. Vähän puskan takaa tuli nyt kyllä. No, mutta voihan sekin liittyä työhyvinvointiin…

Sara: Seksuaalisuus sivuutetaan miltei jokaisessa hyvinvointikeskustelussa. Nyt, kun on tehty Haluton -näytelmää, olen törmännyt moneen mielenkiintoiseen tilastoon ja tutkimukseen.

Juuso: En ole varmaan koskaan puhunut seksistä ja parisuhteista niin paljon kuin Haluttoman treenikaudella. Sun tapa käsitellä aihetta kun on tarkoituksellisesti provokatiivinen ja kerrotaan nimenomaan naisten näkökulmasta. Mun mielestä on kiinnostavaa, että näytelmä kertoo juuri miesten haluttomuudesta. Miksi sä valitsit just ton näkökulman?

Sara: Mullahan on omakohtaista kokemusta tästä aiheesta. Mun ex-mies masentui vakavasti ja samalla katosi läheisyys ja seksi siitä parisuhteesta. Oli vaikeaa jättää ihminen, jota rakasti, mutta ei siinä enää auttanut mikään. Tosin haluttomuus ei ollut ainoa syy eroon, mutta merkittävä tekijä kyllä. Ajattelin vuosia, että siitä aiheesta pitäisi tehdä näytelmä ja nyt, kun olen ihanassa toimivassa suhteessa, alkoi tuntua, että aika on kypsä. Pelkästään omaan kokemukseen en halunnut Halutonta perustaa, joten haastattelin puolison haluttomuudesta kärsineitä naisia. Aika surullisia kohtaloita, puhumattomuutta ja tuhoutuneita parisuhteita.

Juuso: Aihe on herättävä. Jokainen paltsu teatterilla päättyy nykyään keskusteluun siitä, miten haluttomuutta voisi ennaltaehkäistä ja miten voi murtaa puhumattomuuden parisuhteessa. Yleensäkin seksistä puhumisen normalisointi olisi mielestäni hyvä. Miksi koko huone hiljenee, kun asian ottaa esiin?

“Kyl tää kulminoituu siihen, et toinen on mykkä. Tää on vähän, ku olis suhteessa laatikon kanssa. Ainut mikä erottaa sen laatikosta on se, et laatikot ei pelaa mitään.” - Ote näytelmästä Haluton

Sara: Koko Haluttoman käsikirjoitus perustuu aitoihin kokemuksiin ja naisten ajatuksiin aiheesta. Läheskään kaikkea ei saatu edes mahtumaan näytelmään. Tässä on ehdottomasti aihe, joka koskettaa niin monia, niin syvästi, että on suorastaan kummallista, ettei tästä puhuta enemmän ja avoimemmin.

Juuso: Amen. Keskustelut, joita Toivolla on käyty ovat kuitenkin olleet hyvin asiallisia ja avartavia. Normaalit kanssakäymisen säännöt pätee: Ei osoitella, ei syytellä taikka hihitellä. Kyseenalaistaa saa ja erilaiset näkemykset ovat sallittuja.

Sara: On me kyllä naurettu paljon. Vaikka aihe on haluttomuus, niin paljon on puhuttu siitä, minkälainen on hyvä parisuhde ja mitä on hyvä seksi. Vapauttavaa nauraa yhdessä ja olla välillä samaa mieltä ja välillä väitellä, kun kaikilla on eri näkemys asioista.

Juuso: Huumori on ihan hyvä tapa käsitellä tätäkin aihetta. Syystä tai toisesta aiheesta on vaikea puhua. Ihan kuin aihetta välteltäisiin tahtomatta ja vahingossa. Ehkä ihmiset ovat ylivarovaisia omien ja toisten rajojen suhteen. Ehkä pelätään, että omat mielipiteet seksistä, seksuaalisuudesta tai parisuhteista tunkevat toisten henkilökohtaiseen tilaan ja pelätään koskemasta mahdollisesti herkkään aiheeseen. Seksuaalisuus ja halu on kuitenkin asia, josta lähes jokaisella on vähintäänkin jonkinlainen henkilökohtainen kokemus tai näkemys. Kaikilla on myös oikeus puhua ja osallistua keskusteluun.

Sara: Käsikirjoitusta tehdessä tapasin haastateltavia naisia Helsingin kahviloissa ja voin kertoa, että aihe on monelle erittäin herkkä ja henkilökohtainen. Monen oli vaikea puhua miehen haluttomuudesta ja keskustelun alussa moni vähätteli sen parisuhteelle aiheuttamia ongelmia ja tunteita. Vähitellen sanallinen arkku aukesi ja teksti, mitä sitten tuli olikin vihaista, rajua, ahdistunutta ja voimakasta.

Juuso: On varmasti aika hemmetin rankkaa, jos oma rakas ei halua sua.

Sara: Jep, siinä on minäkuva ja seksuaalinen itsetunto kovilla. Kun käsis oli valmis, kävin uuden kierroksen ja naiset lukivat näytelmän. Aika moni itki ja kaikki totesivat “tää on ihan kuin mun elämästä”. Mulle merkkasi paljon, että nämä naiset antoivat siunauksensa ja kokivat näytelmän tärkeäksi.

Juuso: Kerroit tuossa aiemmin, että olet törmännyt mielenkiintoisiin tilastoihin ja tutkimuksiin tästä aiheesta. Onko sinulla esimerkkejä, joiden tietäminen voisi olla arvokasta lukijoille?

Sara: Joo, esimerkiksi FINSEX 2015 tutkimuksen mukaan seksuaalisen halun puute on lisääntynyt tutkimuskerrasta toiseen. Miehistä 13% oli kokenut seksuaalisen halun puutetta. Naisilla oman seksuaalisen halun puute on 4 kertaa yleisempää. Vuoden 1992 jälkeen melko usein halun puutetta kokevien osuus oli kasvanut naisilla 14 ja miehillä 7 prosenttiyksikköä. Halun puute oli lisääntynyt varsinkin avio- ja avoliitoissa olleilla naisilla.

Sara: Toisaalta taas naisilla puolisoaan useammin seksiä parisuhteessaan haluavien osuus on kasvanut hyvin merkittävästi 90-luvun jälkeen kaikissa ikäryhmissä ja vuoden 2007 jälkeen erityisesti keski-ikäisillä naisilla. (Finsex, Väestöliitto 2015).

Juuso: Syitä noiden lukujen taustalla on varmasti monia, mutta silti ne osoittavat, että kyseessä on iso ja kasvava ongelma, jota yhä harvoin nostetaan esille.

Sara: Tilastojen takana on aina ihminen, jolle nämä asiat tapahtuvat. Niin hyvässä kuin pahassa.

Juuso: Okei, viedään tää maaliin. Mitä sä haluat tällä näytelmällä sanoa? Mitä sä toivot, että katsojalle tapahtuu?

Sara: Haluan sanoa, että puolison haluttomuus sattuu. Se on kipua syvällä sielussa. Toivon, että ne katsojat, jotka kokevat omaa tai rakkaansa haluttomuutta, rikkovat puhumattomuuden kierteen ja pelastavat parisuhteensa ajoissa, kun se on vielä mahdollista.

Juuso: Puhukaa, ihmiset!

“Mulla on tarve ymmärtää, selittää. Paketoida kaikki paska pakettiin. Rusetti päälle. Mulla oli täydellinen mies, täydellinen elämä, täydellinen koti. Oli… “ - Ote näytelmästä Haluton.

Teatteri Toivon HALUTON ensi-illassa 25.2.2017. Kevään esityskausi 25.02.- 06.05.2017

Teatteri Toivo
Telakkakatu 6, Helsinki

Lähteet:

Väestöliitto, 2015, FINSEX-tutkimus viitattu 19.2.2017

Lue myös nämä