Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Havaintoja hyvinvoinnista

Hyvinvoinnilla on varmasti yhtä monta määritelmää kuin on määrittelijääkin. Yhdelle se voi tarkoittaa enemmän terveyttä ja fyysistä hyvää oloa, toiselle rentoa mieltä ja henkisesti helppoa olotilaa. Kolmannelle hyvinvointi näyttäytyy näinä kaikkina.

Yksittäisen ihmisen näkökulman lisäksi hyvinvointia voidaan pohtia myös yhteiskunnalliselta kannalta. Silloinkin käsitteelle on olemassa erilaisia määrittelyjä ja mittareita. Wikipedia tietää, että ”hyvinvointi koostuu useista tekijöistä, sekä mitattavista asioista että yksilökohtaisista arvostuksista ja tuntemuksista”. Tuohon on paha mennä väittämään vastaan. Ei ole yhtä oikeaa tai väärää tapaa sanoa, mistä asioista jonkun toisen hyvinvointi rakentuu.

Valinnanvapaus edistää hyvinvointia

Sen sijaan me smartumilaiset voimme kokemuksesta sanoa, että valinnanvapaus näyttää edistävän hyvinvointia.

Smartum on omalla toiminnallaan edistänyt suomalaisten hyvinvointia jo yli viidentoista vuoden ajan. Kehitimme ensimmäisenä Liikuntasetelin vuonna 1996 ja Kulttuurisetelin vuonna 2005. Liikunta- ja kulttuuriseteleiden suosio on osoittanut, että sekä suomalaisia työnantajia että työntekijöitä kiinnostaa hyvinvoinnista huolehtiminen.  Tällä hetkellä Smartum-maksuvälineitä, Liikuntaseteliä, Liikunta- ja kulttuuriseteliä tai Smartum saldo -maksukorttia tarjoaa työntekijöilleen yli 12 000 työnantajaa. Niiden palveluksessa on lähes miljoona työntekijää.

Asiakkaidemme parissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että kun henkilö saa itse valita, missä harrastaa, aktiivisuus kasvaa. Valinnanvapaus siis lisää hyvinvointia. Lisääntyneellä hyvinvoinnilla – niin fyysisellä kuin henkiselläkin – on myös tärkeä roolinsa suomalaisen yhteiskunnan kannalta. Työurien jatkamisen ja maamme kilpailukyvyn kannalta on oleellisen tärkeää, että suomalaiset työikäiset voivat hyvin.

Hyvinvointi ei kuitenkaan ole työikäisten etuoikeus. Smartumilaisesta näkökulmasta sitä edistetään vauvasta vaariin kuntien Smartum palvelusetelin muodossa.  Kunnista, jotka tarjoavat asukkailleen sosiaali- tai terveyspalveluja palvelusetelillä, jo kolmessakymmenessä on käytössä Smartumin ratkaisu palvelusetelin käytännön pyörittämiseen. Palvelusetelissäkin valinnanvapaus on tärkeässä roolissa, ja tutkimusten mukaan kuntalaiset arvostavat sitä paljon.

Näkökulmaamme voi laajentaa myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Lahjoitus.fi –palvelumme tarjoaa mahdollisuuden lahjoittaa hyväntekeväisyyteen ja valita hyvää edistävän lahjoituksen kohde kymmenistä kotimaassa tai ulkomailla toimivista järjestöistä.

Smartumilaisten havaintoja – ja vähän muidenkin

Tässä blogissa smartumilaiset esittävät omia havaintojaan ja näkemyksiään hyvinvoinnista. Koska asia näyttäytyy jokaiselle meistä eri tavalla, tulevat kirjoituksetkin olemaan hyvin erilaisia. Joskus pyydämme kirjoituksia myös vieraskirjoittajilta. Saatamme myös kommentoida ajankohtaista keskustelua tai uutisointia jostakin kiinnostavasta, hyvinvointia koskevasta asiasta.

Toivomme, että kirjoitukset herättävät ajatuksia ja kirvoittavat keskustelua. Kommentit ovat myös tervetulleita.  Havainnoidaan siis yhdessä hyvinvointia!

Kati

Lue myös nämä