Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon a0959d54d92197ed4e79ef43d3978da1984be5fa6f6809ff14908a4cc92f9ec1 Top bar logo 53b61cbb6b854e6ec59fdf3d3482a6f5647563cea0ec3044d53a631d3e3bbc39
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Hengettären lounas

Muutaman kerran vuodessa kokoonnumme Smartumilaisten kesken yhteiselle lounaalle jonka minä saan kunnian valmistaa. Aluksi ruuan valmistaminen isolle joukolla (30-40 henkeä) vähän jännitti, mutta kun opin että kaikkea kannattaa tehdä PALJON, onnistuu kyllä. Täällä on sellaisia herkkusuita että viimeistään jälkiruualla saan kaikkien kasvoille hymyn nousemaan. Onneksi olen jo jonkun verran kokkaillut joten minulla on hyvä selkärankatuntuma soveltaa reseptejä, mutta kyllä sitä välillä tulee mieleen että suurtalouskokin tutkinto ei olisi pahitteeksi. Normaalissa toimistokeittiössä tällaisen määrän valmistamiseen menee toista päivää ja siksi valitsenkin sellaisia ruokia lounaille, joita voin valmistaa jo edellisenä päivänä.

Tällä kertaa menumme oli seuraavanlainen:

  • Bataatti-porkkana-inkivääri-kookos -keittoa
  • Vihersalaattia ja oliiviöljyvinegretteä
  • Vastapaistettuja sämpylöitä
  • Juustokakkua ja passionhedelmä -kastiketta
  • SmartFitiin osallistuville oli salaatin lisäksi loimulohta lohdukkeeksi, koska jostain syystä sämpylät ja juustokakku ei kuulu ruokavalioon ;)

Tein keiton ja juustokakun sekä valmistelin salaattiaineet edellisenä päivänä joten varsinaisena tarjoilupäivänä tarvitsi tehdä vain sämpylät ja lämmittää keitto sekä yhdistellä salaatin aineet. Tällainen menu toimii siis hyvin esimerkiksi illanistujaisiin tai muuhun rentoon tilaisuuteen jos haluaa säästää aikaa varsinaisena juhlapäivänä.

sämpylä
Sämpylän metamorfoosi

Samettisen bataattikeiton salaisuus on mielestäni pientä terää antava inkivääri, kunnon soseutus ja kookoskerma. Tällä kertaa tein keiton omasta päästäni fiilispohjalta (minusta on kiva vähän muokkailla ruuista oman näköisiä tai yhdistellä eri reseptejä). Tässä ohje jonka pohjalta tein keiton:

Bataatti-inkivääri-porkkana-kookoskeitto
6-8 annosta

1 bataatti
1 sipuli
3 porkkanaa
1 valkosipulin kynsi
1 peukalon kokoinen pala inkivääriä
(pieni pala chiliä maun mukaan)
nokare voita
n. 8dl vettä
0,5-1prk kookosmaitoa tai –kermaa
suolaa
(mustapippuria)

Lisäksi
kurpitsansiemeniä tai
tuoretta korianteria tai
turkkilaista jugurttia (varsinkin jos teet tulista keittoa)

  1. Kuori ja kuutioi kasvikset, silppua sipulit, (chili) ja inkivääri pieneksi.
  2. Paista sipuleita, (chiliä) ja inkivääriä pannulla voinokareessa, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
  3. Lisää kaikki kasvikset kattilaan ja kaada vettä niin paljon että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.
  4. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä (muussaantuvat helposti haarukalla), lisää suola ja pippuri.
  5. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kookoskerma. Sristele hyvä tovi jotta keitosta tulee mahdollisimman sileää ja tasaista. Lisää suolaa/ pippuria tarvittaessa. Nosta vielä liedelle ja lämmitä hetki.
  6. Tarjoile keitto kurpitsansiementen, korianterin tai turkkilaisen jugurtin kera.

Käytä inkivääriä oman makumieltymyksen mukaan enemmänkin tai jätä kokonaan pois. Myös kookosmaidon voi vaihtaa esim. (ranskan)kermaan.

Bataattikeitto korianteri
Bataattikeitto <3 tuore korianteri

Sämpylöiden ja juustokakun reseptit ovat ehdottomia luottoreseptejäni, jotka löytyvät Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta. Reseptien nimet kirjassa ovat Fantastinen leipä sekä Barryn juustokakku. Niillä onnistuu aina! Mikäli pidät yhtään kokkaamisesta suosittelen tämän kirjan hankkimista kotiin. Annan ohjeet on kirjoitettu selkeästi auki ja sieltä löytyy myös oivia vinkkejä ja "harmaata" tietoa joka karttuu normaalisti vain tekemällä ja kokeilemalla.

Juustokakku
Juustokakku sai koristeeksi passionhedelmän sisukset ja persimon-lohkoja

Huomenna vietämme pikkujouluja ja toimistollemme tulee kokki tekemään ruuat, ihanaa päästä vaihteeksi valmiiseen pöytään!

-Lotta


 

Lue myös nämä