Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Hyvinvointi elämän myrskyissä

Tämä vuosi ei ole mennyt osaltani ihan Strömsö-hengessä putkeen. Koiramme joutui isohkoon leikkaukseen tammikuussa, uudestaan toissa viikolla JA ennen vappua sain jälleen viedä pienen höppänän klinikalle operaatioon. Oma terveys reistaili koko alkuvuoden ja lopulta jouduin jäämään pidemmälle sairaslomalle. Myös lähipiirissä on ollut vähän kaikkea. Suklaa on maistunut, salitreeni ei niinkään. Joogamatolle olen sentään suhteellisen säännöllisesti astellut. Miten sitä löytäisi edes jotain iloista mihin tarttua silloin kun menee vähän (tai paljon) alamäkeen? Miten voisi hoitaa itseään ja lisätä hyvinvointia, kun menee huonosti?

Patellaluksaatio potilas
Potilas heti kotiuduttuaan.
Patellaluksaatio
Iitalta leikattiin molemmat takapolvet kahdesti patellaluksaation (polvilumpion sijoiltaanmenon) takia.

Mallia elämästä nauttimiseen ja synkkyydestä ilon löytämiseen voisi ottaa meidän kotipotilaalta, Iita-koiralta. Molemmat takajalat on leikattu (nyt kaksi kertaa) ja sillä on varmasti kovasti särkyjä. Kuvittele itse että sääriluistasi sahattaisiin palat irti, siirrettäisiin ne uuteen paikkaan niin että reisilihas kiinnittyisi parempaan kohtaan jotta polvilumpiosi ei lumpsahtelisi jatkuvasti pois paikaltaan. Auts. No, Iitaa varmasti sattuu ja koetamme parhaamme mukaan helpottaa sen oloa. Leikkausta seuranneina päivinä Iita lähinnä makoili ja nukkui, oli todella apaattinen. Ulos päästessään Iita nauttii kuitenkin täysin siemauksin nurmikosta, lähipuiston kukista (välillä myös sisäisesti, kuten yleensä myös rusakon papanoistakin…), lintujen laulusta, yksinkertaisesti kaikesta sitä ympäröivästä toimipa takajalat miten huonosti tahansa. Tuntuu että Iita hetkeksi unohtaa kipunsa ja elää vain siinä ilon hetkessä jonka ulkona oleminen ja haisteleminen (joka on muuten koiralle tärkeä harrastus ja lisää sen hyvinvointia) sille tuottaa. Kun tulemme takaisin sisälle, on Iita kovin väsynyt ja nukkuukin makoisasti joskus pitkiäkin aikoja. Uni paras lääke on.

Miksei sitä itse aina osaa nähdä niitä ilon aiheita kun tekee kipeää? Vähän samaa teemaa pohdin viime syksyn postauksessa josta voisin itsekin muistutella mieleen iloisuusvinkkejä vastaisuuden varalle sen lisäksi että otan mallia Iitasta.

Kevät
Ensin nautitaan...
Uni
... ja sitten nukutaan.

Haastan sinutkin ensi kerralla kun on "ihan hirvee ressi" tai elämä myrskyää: Mene ulos, ihmettele maailmaa, ole läsnä siinä hetkessä, aisti ympäröivää maailmaa. Edes 10 minuuttia. Tämän jälkeen otat päiväunet, pitkät tai lyhyet.

Tuo eka osuus käy muuten myös meditaatiosta kun siihen oikein uppoaa. Seuraavassa postauksessa kerronkin kaupunkimeditaatiosta johon osallistuin vappuaattona Helsingin keskustassa. Aurinkoista alkanutta viikkoa sinulle :)

-Lotta

Lue myös nämä