Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Hyvinvointia etsimässä

Mitä hyvinvointi oikeastaan on ja mistä se koostuu? Minulla, kuten meillä kaikilla, hyvinvointi koostuu kovin monista pienistä tekijöistä. Kun olen sinut itseni kanssa, voin hyvin ja pystyn jakamaan hyvää oloa myös läheisilleni. Mutta täydelliseen eloon, jos sellaista onkaan, vaaditaan mielestäni paljon muutakin. Tyytyväisyys kotiin, työhön ja harrastuksiin, onnelliset ihmissuhteet, fyysinen hyvinvointi ja maistuva ravinto takaavat ainakin itselläni pitämään yllä ”hyvän kierrettä”, joka ruokkii itse itseään. Olemme ihmisinä kokonaisuuksia, ja samalla myös vajavaisia, siksi psyykkisen ja fyysisen kehomme erottaminen toisistaan on mielestäni mahdotonta.

Keväällä sain ilokseni aloittaa uuden vaiheen elämässäni ja näin työskentelyni Smartumilla lähti käyntiin. Aloittelevana työntekijänä tutustuin smartumilaiseen tapaan viestiä ja käteeni osui yrityksen vuonna 2011 ilmestynyt asiakaslehti. Lehti oli täynnä uskomattoman mielenkiintoisia aiheita paljon puhutusta työhyvinvoinnista.

Artikkelissa ”Työn uusi rytmi” Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen professori Sirkka Heinonen pohtii työelämän muutoksia. Tulevana haasteena hän näkee mm. tehokkuusvaatimusten kasvamisen ja osaamisvaatimusten muuttumisen, jolloin työntekijöiden loppuun palamisen vaara kasvaa. Työntekijöiden tulee olla yhä tehokkaampia, vuorovaikutteisempia sekä aikaosaamisen ammattilaisia. Kuulostaa vaikealta, mutta mitäpä jos näkisimme nämä muutokset myös mahdollisuuksina? Itse koen, että nykypäivän ja tulevaisuuden tietotyöläinen on siinä onnekkaassa asemassa, että vaikka tehokkuusvaatimukset kasvavat, on meillä monella oikeasti myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten ja missä työmme teemme. Etätyö tai lähityö, kuten Microsoft asian näkee, antaa ihmisille vapauden valita parhaat ajat omalle työskentelylle. Itse ainakin tiedän olevani työelämässä onnellisimmillani voidessani itse vaikuttaa työskentelyyni, ajasta ja paikasta riippumatta. On helpompi olla tuottava, kun saa tehdä sen omilla ehdoillaan. Työmatkojen vähentyessä voi sitä paitsi säästää sekä luontoa että omaa arvokasta vapaa-aikaa.

Toki tietotyöläisten arjessa, tehokkuuden ja etätöiden maailmassa, on myös vaarana asia, jota käsiteltiin lehden artikkelissa ”Aivot vaativat lepoa”. On selvää, että aivomme eivät kestä jatkuvaa tietovirtaa. ”Tiedon määrä kasvaa, mutta aivot muuttuvat rakenteellisesti ja toiminnallisesti hyvin hitaasti”, toteaa aivotutkija ja kognitiotieteen professori Christina M. Krause. Jatkuva tavoitettavuus ja vapaa-ajan puute ei ole aivoille hyväksi. Siksi onkin tärkeää osata myös vetää raja työelämän ja vapaa-ajan välille. Tässä tullaan taas hyvinvoinnin perusasioiden äärelle; pitää nukkua ja syödä hyvin sekä antaa aivoille välillä lepohetki. On hyvä tehdä välillä jotain ihan muuta:  kuunnella musiikkia, liikkua, seurustella ystävien kanssa, lukea romaaneja tai täyttää vaikkapa ristikoita. Yksinkertaisesti tehdä jotain, mikä irrottaa ajatukset täysin meneillään olevista työprojekteista.

Itse olen päättänyt, että ainakin yritän tehdä elämässäni seuraavia asioita: olen läsnä juuri tässä hetkessä, pyrin välttämään kiireen tunnetta ja hosumista ( tiedän, helpommin sanottu kuin tehty!), nautin työni tekemisestä, pidän lepotaukoja, sosiaaliseeraan, vaikutun hetkistä perheeni sekä ystävieni parissa, pidän huolta kunnostani ja nukun tarpeeksi. Jo läsnäolemisen harjoittelussa on toden totta haastetta kerrakseen, mutta mitäpä en yrittäisi tehdä hyvinvointini ja näin ollen myös tehokkuuteni eteen.

Lue koko Eduksesi-lehti Smartumin sivuilta

Anne

Lue myös nämä