Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Joko laihduttamisen aikakausi olisi ohi?

Kierrokset nousee nollasta sataan, kun näen naistenlehdessä kaupan hyllyllä otsikon ''Laihdu 15kg viidessä viikossa!'', ''Viisi vinkkia nopeaan painonpudotukseen!'', ''Aika laittaa kilot kuriin!'', ''Viisi parasta pikadieettiä'' tai ''10 keinoa päästä kesäkuntoon!''. 

On jotenkin uskomatonta, että samassa lehdessä on artikkeli siitä, kuinka voit nopeasti pudottaa painoa, ja kun käännät sivun, niin eteesi tulee artikkeli, että dieettaaminen tuhosi kehoni. Hei haloo. Missä me oikein mennään tämän maailman kanssa ja mitä me oikein annetaan nuorille ymmärtää terveestä kehosta ja terveestä kehonkuvasta? Tammikuussa lähes jokaisessa lehdessä oli jokin artikkeli siitä, miten päästä nopeasti tuloksiin ja miten pitää kiinni uuden vuoden lupauksista ja laihtumisesta. Oikein herkullista ihmisten syyllistämisen aikaa, ja mikä parasta, niin raha liikkuu. 

Nettivalmennukset myy kuin häkä, kaikki ihmeellisimmätkin dieettiohjelmat iskeytyvät eteesi, ja aina vaan löytyy parempi, ihmeellisempi ja toimivampi tapa laihduttaa. Laihduttaa, laihduttaa, laihduttaa, laihduttaa, laihduttaa ja laihduttaa. Mie sanon, että hyi helvetti koko tuolle sanalle ja sille, mitä kaikkea sen ympärillä pyörii. 

Koska me kaikki tiedetään, että ei ole oikotietä onneen. Jos olet 10 vuotta ollut tekemättä mitään ja syönyt paskaa ruokaa ja ympärille on kertynyt hieman ylimääräistä, ei ole yksinkertaisesti mahdollista tehdä nopeaa muutosta joka olisi pysyvä. Yksikään pussikeittodieetti ei ole ratkaisu pysyvään elämätapamuutokseen, ja yksikään netistä ostettu bikinkissafitnessdieetti ei vie sinua kohti pysyviä muutoksia saatika tervettä kehoa. Päin vastoin. 

Monesti nämä ihmedieetit pistävät koko kehon sekaisin, ja kun keho saa liian vähän energiaa, kroppa menee säästöliekille. Kun keho on säästöliekillä, aineenvaihdunta hidastuu, hormonitoiminta menee sekaisin, ja kun keho saa pienenkin palasen ravintoa, se laittaa sen ikäänkuin säästöön, koska luulee, että ravintoa ei tule. Keho ei tiedä, kauanko dieetti kestää, joten se elää koko ajan säästöliekillä. 

Eli ihmedieetillä ja pikaisella muutoksella keho menee paljon, paljon, paljon enemmän sekaisin kuin mitä se olisi ollut ilman superdieettiä. Vaikka se tuntuu hassulta, niin avainasema kevyempään oloon sekä terveeseen kehoon on syöminen ja etenkin säännöllinen syöminen. Ruokaa voi syödä niin paljon kuin sielu sietää, kunhan se ruoka on puhdasta, monipuolista ja ravitsevaa. 

Miksi sitten niin moni kokeilee näitä ihmedieettejä, kaalikeittokuureja yms? Koska meillä nykyihmisillä ei ole aikaa, ei kärsivällisyyttä eikä pitkäjänteisyyttä, mutta fakta on se, että pitkäjänteisellä työllä syntyy pysyviä muutoksia. Dieeteillä saadaan vain jatkuva jojoilu osaksi elämää, tunne epäonnistumisesta ja mielikuva ihmeistä. 

Olisi tärkeää tavoitella pysyvää muutosta ja tasapainoa kehoon, mieleen ja elämään kaikilla osa-alueilla. Jos kysyn jollain luennolla, oletko yrittänyt joskus laihduttaa, lähes jokainen nostaa käden ylös? Miksi, miksi meille koko ajan tuputetaan sitä, että pitää laihduttaa? Miksi pitää laihduttaa? Miksi ei tavoitella tervettä kehoa? Miksi ei tavoitella tasapainoa? Miksi ei tavoitella säännöllistä ruokarytmiä? Miksi ei tavoitella liikunnan riemua? Miksi ei tavoitella kokonaisvaltaista hyvinvointia?  

Media. Se, se on. Meille on luotu ihmeellinen mielikuva siitä, miltä jokaisen tulisi näyttää ja minkäverran jokaisen tulisi painaa, mutta mie sanon, että fuck it. Vaa'an jokainen voisi heittää hevonperseeseen ja jokaisen naistelehden sivut pitäisi täyttää oikeilla tavallisilla terveillä ihmisillä eikä nääntyneillä, muokatuilla, leikatuilla ja käsitellyillä naishahmoilla.

Se, mitä nähdään mediassa, on 99 prosenttisesti pelkkää illuusiota. Se, mitä näet bussissa, työpaikalla, perheessä ja kavereissa, on todellisuutta. Me ollaan jokainen yksilöitä ja me ei vaan mitenkään päin voidan näyttää samalta, vaikka kuinka laihdutettaisiin tai leikeltäisiin kehoamme. 

Usko itseesi ja tavoittele tervettä kehoa sekä kokonaisvaltaista tasapainoa sekä hyvinvointia itsellesi. Itsellesi, älä muille, vaan itsellesi <3 

IG: @PTPeippo 

FB: @PTPeippo

SC: @PTPeippo 

Lue myös nämä