Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon a0959d54d92197ed4e79ef43d3978da1984be5fa6f6809ff14908a4cc92f9ec1 Top bar logo 53b61cbb6b854e6ec59fdf3d3482a6f5647563cea0ec3044d53a631d3e3bbc39
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Jooga edistää hyvinvointia

Luin tänään Helsingin Sanomista ilouutisen. Yhdysvalloissa Duken yliopistossa on tehty katsaus, jossa todettiin, että jooga helpottaa masennusta. Vaikka tutkimus ei yltänyt lääketieteen tiukimpiin vaatimuksiin, on tämä mielestäni todella mahtava uutinen. Joogalla saatiin tutkimuksen mukaan helpotusta melkein kaikkiin mielenterveyden häiriöihin. Vain syömishäiriöihin ja tiedon käsittelyyn liittyviin ongelmiin ei löytynyt selvää näyttöä joogan parantavasta vaikutuksesta.

Tutkijoiden mukaan joogalla oli kehoon samanlainen vaikutus kuin mielialalääkkeillä ja psykoterapialla. Se helpotti esimerkiksi lievää masennusta, unihäiriöitä, skitsofreniaa sekä lasten tarkkaavaisuushäiriöitä ja ylivilkkautta.

Joogalla on oma vankka kannattajakuntansa, mutta jospa tämä tutkimus lisäisi sen suosiota myös epäilijöiden keskuudessa. Aina ei tarvitse kuntoilla hikihatussa sykettä nostattaen, omasta kehosta voi oppia myös hiljentymällä. Salainen toiveeni on jo muutaman vuoden ajan ollut, että saisimme lisättyä joogaa ja mindfulness-harjoitteita tulevaisuudessa myös koulujen oppitunteihin, esimerkiksi liikuntatunnin yhteyteen. Ehkäpä näin voisimme säästyä monilta ongelmilta ylivilkkaiden ja tarkaavaisuushäiriöstä kärsivien lasten kanssa. Jos lapset oppisivat rauhoittumaan ja kuuntelemaan omaa kehoaan jo pienestä pitäen, olisi tätä tapaa helpompi pitää yllä myös aikuisena.

Itse olen käynyt joogan alkeiskurssin ja nautin siitä suuresti. Valitettavasti elämäntilanteeni vuoksi joogan harjoittaminen on nyt jäänyt taka-alalle. Toivon, että pääsen rakastumaan tähän pehmeään liikuntamuotoon pian uudestaan ja saan siitä tulevaisuudessa energiaa niin keholle kuin mielellekin.

Anne

Lue myös nämä