Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Joulukiloja kartellessa

Nauti joulusta ilman ähkyä

Joulu lähestyy kiivasta vauhtia. Aikuisilla alkaa jo stressitasot nousta, kun ajatukset pyörivät tekemättömissä hommissa ja hankkimattomissa lahjoissa. Mitä ostaa anopille, jolla on jo kaikkea? Konjakkipullo vai kallis konvehtirasia?

"Ajatus pienestä muutoksesta joulun alla ahdistaa. Minä puhuinkin pienestä muutoksesta, en kaikesta luopumisesta."

Vastaanotollani käsitellään joulua joka ikinen vuosi. Kysyn, onko joulu riskiaikaa painonhallinnalle. Suurimmalle osalle on. Painon nousu monilla alkaa jo marraskuun puolella, kun konvehtirasiauutuuksia pitää koemaistaa ja kiertää useammat pikkujoulut ennen varsinaisia joulun pyhiä. Uusi terveellisempi elämä aloitetaan nykyisin vasta loppiaisen jälkeen. Syynä on se, että jouluksi saadut herkut ja jämäruoat pitää toki ensin tuhota kaapeista pois ennen muutoksen alkua. Mitäpä jos tekisit jo pienen muutoksen nyt ennen joulua? Jostain syystä monia ajatus ahdistaa. Kyllähän jouluna pitää saada olla rauhassa, nauttia hyvästä ruoasta, kuumasta glögistä ja lukea kirjaa konvehtirasia mahan päällä. Niin, minä puhuinkin pienestä muutoksesta, en kaikesta luopumisesta.

"Suklaata saa ostaa, mutta kaikki ostetut konvehdit ovat erikoiskaupasta ja tietenkin sikakalliita."

Vastaanotolla teemme usein sopimuksen, että joulukuun aikana ei ole tarkoitus pudottaa painoa, vaan pitää paino samassa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että herkuille on kyllä tilaa, kunhan syöminen ei mene ihan överiksi. Erään asiakkaan kanssa sovimme, että suklaata saa kyllä ostaa, mutta hän panostaa tänä vuonna laatuun ei määrään. Eli kaikki ostetut konvehdit ovat erikoiskaupasta hommattuja ja tietenkin sikakalliita. Valitettavasti hinta usein määrää myös sen miten me ruokaa tai herkkua arvostamme. Keskituloisella suklaan syönti pysyy taatusti kohtuudessa tällä taktiikalla.

"Se oli suvun ensimmäinen joulu ilman ähkyä!"

Viime vuonna eräässä vetämässäni elämäntaparemonttiryhmässä osallistuja oli miettinyt yhdessä sukulaisten kanssa uutta tapaa toimia joulun pyhinä, jotta perinteistä jouluähkyä ei syntyisi. Aikaisemmin kaikki aaton pyhäpäivän ateriat oli vedetty pitkällä kaavalla - alkuun alkuruoat, rosollit, kalat ja salaatit. Sitten pääruokana laatikot, kinkku, perunat ja herneet. Loppuun luumukiisseliä kermavaahdon kera ja hieman myöhemmin vielä kahvit joulutortun ja pipareiden kanssa. Ähky tällä setillä on taattu. Nyt ruoat oli jaettu toisin. Aattona herkuteltiin perinteisesti kinkulla ja laatikoilla ja lisukesalaatilla, ja joulupäivänä oli kalojen vuoro olla ruokapöydän kuningas. Myös jälkiruokien määrää mietittiin tarkemmin ja jaoteltiin eri päiville eri herkut. Heillä se oli kuulemma suvun ensimmäinen joulu ilman ähkyä! Kaikista perinteisistä jouluruoista tuli kuitenkin hartaasti nautittua. Perinteitä voi muuttaa, tietenkin sovituissa rajoissa.

Pohdi, kuinka sinä voisit nauttia joulusta muuten kuin ähkyyn asti syöden? Itse ainakin aion nauttia kiirrettömästä ajasta, nukkua aamulla niin pitkään kuin vain nukuttaa ja säiden salliessa tehdä pidemmät koiralenkit. Toki minunkin jouluuni kuuluu suklaata, vaikka vuosien mittaan jo sukulaisetkin tietävät, että minulle ei saa ostaa lahjaksi herkkuja. Ostan itse ne suklaat, joista erityisesti tykkään, enkä ala mättää turhia kaloreita pahasta. Jouluperinteisiini kuuluu myös suklaaviskikakku, mutta onneksi syöjiä riittää joulupöydän ääressä. Näin ei tarvitse tuhota koko kakkua itse. Jouluiseen tunnelmaan kuuluvat myös kauniit kukat ja tietenkin joulumusiikki. Autossa olen jo laulanut Rajattomien joulu-cd:n tahdissa useamman viikon. On hyvä löytää itselle ne muutkin nautinnon hetket ruokapöydän ulkopuolelta.

Rauhaisaa joulunaikaa ja ähkyttömiä pyhäpäiviä!

Lue myös nämä