Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Kannattaako dieettaaminen ?

Mulla on tällä hetkellä aika ristiriitainen suhtautuminen dieetteihin. Toisaalta tiedän, että niistä voi olla isostikkin hyötyä. Toisaalta kahden dieetin läpikäyneenä tiedän, että mitä muuta se dieetti voi tuoda mukanaan. Mun viimeisin dieettini on vihdoin ja viimein ohitse. Tällä hetkellä olen sitä mieltä, etten enään lähde dieettaamaan. Tämänki
matkan varrella on yhä enemmä noppinut tuntemaan itseään, omia rajojaan ja ennen kaikkia tunnistamaan sen, kun mennään vähän liian lujaa.

Mun kohdalla on käynyt niin, että dieettaaminen nousee helposti päähän. Silloin on vaikea käyttää sitä omaa harkintakykyään ruuan suhteen. Vaikka olisi kuinka kiljuva nälkä ja heikko olo, ei uskalleta syödä kuin dieettiruokaa. Tämä siis on tapahtunut sen jälkeen, kun dieetti on virallisesti jo ohi. Kun dieetin on todennut hyväksi, ei siitä uskalleta irtautua. Mulla kesti kauan aikaa tajuta se, että vaikka dieetin aluksi tuntuu, että ruokaa on paljon, se on vain dieettiruokaa. Normaalisti pitäisi syödä paljon enemmän. Sen seurauksena, että mun kroppa sai liian vähän ruokaa myös dieetin ulkopuolella, se alkoi hajota. Salilla en kyennyt enää tekemään yhtään mitään, kun ei vain ollut voimia mistä tehdä. Mun kaikki vapaa-aika meni nukkuessa ja itkiessä. Töihin jaksoin tsempata, mutta sekin vei voimia kovasti. Samaan aikaan kävin päässäni taistelua itseni kanssa. Järjellä tiesin, että nyt kaikki hälytysmerkit on ilmassa ja ruokaa saadaan ihan liian vähän. Toinen puoleni pelkäsi kuollakseni, että jos syön muuta kuin sitä tuttua dieettiruokaa, mun paino nousee heti takaisin.

Päätin edetä päivä kerrallaan. Lisäsin ruokaa pikkuhiljaa ja tunsin kuinka energia alkoi taas virtamaan. Ja silloin meinasin oikeasti itkeä onnesta. Pitkään pitkään aikaan mulla ei ollu tuntunu näin hyvältä. Tietysti dieetillä mun paino tippui paljon ja se lisäsi pelkoa sen noususta. Menin pikkuhiljaa eteenpäin. Söin edelleen puhtaasti ja terveellisesti, mutta lisäsin ruokaa reippasti. Kohta pääsin palamaan taas salille. Kun tuli ensimmäisen herkkupäivän aika, tunsin oikeasti itseni voittajaksi. Välillä tappelin taas päässäni siitä, onko tämä karkin syöminen nyt oikein vai väärin. 

Tuosta kaikesta on nyt yli puoli vuotta aikaa. Opin elämään balanssissa syömisen, herkuttelun, salin ja vapaa-ajan kanssa. Ja huolimatta siitä, että välillä karkkia meni paljonkin, mun paino on "itsestään" tippunut 7 kiloa dieetin ulkopuolella. Dieetti oli toki ponnahduslautana alunperin siihen terveelliseen elämäntapaan, mutta jos olisin etukäteen tiennyt mikä minua on dieetin loputtua vastassa, olisin ehkä miettinyt uudestaan. Toisen kerran dieetatessa oli paljon helpompi, kun tiesi mitä tuleman pitää. Välillä meinattiin keikahtaa dieettihumalan puolelle, mutta menneisyydestä oppineena, sen osasi välttää. Onneksi kokemukset kasvattaa ja kaikesta oppii. Dieetti oli minulle myös hyödyksi etenki aluksi, koska kuitenki ilman sitä, en olisi välttämättä tässä kirjottamassa teille 32 kiloa kevyempänä.

Lue myös nämä