Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Kestävästä liikkumisesta kilpailuetua - työmatkakin vaikuttaa hyvinvointiin

Smartumin Kalle Lehtinen kertoo työmatkaedun hyödyistä

Suomessa tehdään päivittäin yli kaksi miljoonaa edestakaista työmatkaa. Näistä 75 prosenttia kuljetaan henkilöautolla. Kun autoilija saadaan vaihtamaan julkisen liikenteen käyttäjäksi, säästetään samalla ympäristöä ja vaikutetaan positiivisesti työllisyyteen. Ja kun työntekijät kulkevat työmatkat ympäristön kannalta kestävästi, he ovat terveempiä ja tuottoisampia.

Viisas liikkuminen kannattaa ottaa osaksi yritysvastuuta – ja kulttuuria. Sillä on myös positiivinen vaikutus työnantajamielikuvaan.

Äkkiseltään voisi huomauttaa, että olen itse klassinen "näin ei pidä tehdä" -esimerkki; ajan autolla päivittäin Pohjois-Tapiolasta Helsingin keskustaan. Joillekin auto on toki perusteltu kulkuväline, esimerkiksi jos työpäivän aikana joutuu liikkumaan pitkiä matkoja tiukempien aikataulujen puitteissa. Koska omassa työssäni teen noin puolet päivistä toimistolta käsin, aion siirtyä näiden päivien osalta metromatkustajaksi nyt, kun Länsimetro vihdoin starttaa. 

Työnantajien kanssa jutellessani on käynyt ilmi, että yritykset ovat yhä kiinnostuneempia ottamaan vihreät arvot ja vastuullisuuden huomioon myös työmatkailussa. Myös verottaja tukee tätä periaatetta, sillä työnantaja voi tarjota työntekijöilleen verotuettua työmatkaetua. 

5 syytä tarjota työmatkaetua työntekijöille

Tässä mielestäni 5 tärkeintä syytä, miksi työmatkaedun tarjoaminen henkilöstölle kannattaa, ja miten se vaikuttaa henkilöstön hyvinvointiin:

1. Veroedut

Työmatkaetu on työntekijälle veroton etu 300 euroon asti ja 751–3 400 euron osuudelta. Työnantajalle ei koidu näistä osuuksista palkan sivukuluja. Työnantaja voi puolestaan vähentää hankintakulut tuloverotuksessaan.

2. Kiitä ja kannusta

Työmatkaetu on arvostettu etu, jolla voit kiittää ja palkita työntekijöitäsi. Se sitouttaa työntekijöitäsi ja luo hyvää työnantajamielikuvaa. Työmatkaetua ei tarvitse tarjota koko henkilöstölle. Työmatkaetu on tarkoitettu kodin ja työpaikan välisiin matkoihin, mutta sitä voi käyttää myös vapaa-ajan matkoilla.

3. Hyvinvointi

Työmatkaetu lisää työntekijän arjen sujuvuutta ja hyvinvointia. On eri asia istua ruuhkassa ratin takana kuin rennosti vaikka bussissa lueskellen. Työntekijän arkiliikunta lisääntyy, kun auto ei vie ovelta ovelle. Työnantaja saa tuottavampia ja terveempiä työntekijöitä!

4. Vihreä arvot

Yritykset haluavat, että myös työsuhde-edut ovat linjassa arvojen kanssa. Työmatkaedulla työnantaja voi hienolla tavalla kannustaa työntekijää kestävään liikkumiseen. Liikenteellä ja arjen liikkumisella on merkittävä vaikutus ympäristöön ja ilmastoon, pienetkin teot vaikuttavat!

5. Ei kortteja, ei seteleitä

Työmatkasaldon käyttäminen on todella helppoa, työntekijä maksaa kännykällä QR-koodin avulla. Työntekijä voi ostaa työmatkailuunsa sopivan lipputuotteen tai ladata matkakorttinsa esimerkiksi kaikissa R-kioskeissa ympäri Suomen. Työnantajalle Smartum Työmatkasaldon hallinnointi on sujuvaa ja helppoa, kaikki tapahtuu verkossa.

- Kalle Lehtinen

Kirjoittaja on Smartumin asiakkuusjohtaja, joka odottaa sitä, että pääsee hyödyntämään työmatkaetua ja lukemaan aamun lehden mukavasti Länsimetrossa istuen.

Lue lisää Smartum Työmatkasaldosta täältä.

Tai ole yhteydessä tai jätä yhteydenottopyyntö, niin kerromme lisää!
 

Lue myös nämä