Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Kestävyysvaje sai minusta otteen

Kestävyysvaje saapui hiljaa hiipien ja aivan huomaamattani. Tarkkaavaisempana olisin voinut havaita tuon pienen paholaisen tai katalan laiskiaisen, joka vähitellen vihjaili tulostaan.

Aluksi välttelin portaikkoja, koska ne aiheuttivat hengityksen kiihtymistä, jopa puuskutusta. Vähän myöhemmin en viitsinyt kävellä edes lyhyitä kauppamatkoja, kaupassa käynti hoitui mukavammin autolla.

Olin kiireinen mies, jota tarvittiin neuvotteluhuoneiden kahvipannujen äärellä. Vapaa-aika oli ylellisyys, joka piti hoitaa tehokkaasti, jotta tärkeät työt eivät kärsisi.

Sitten yhtäkkiä ja varoittamatta sairaus pysäytti. Vietin sairaalan vuodepotilaana kymmenen pitkää päivää. Kotiin palattuani en tahtonut uskoa tapahtunutta todeksi. Minä, nuoresta asti aktiivisesti liikkunut mies, olin vähitellen menettänyt kestävyyskuntoni. Olin hämmentynyt uudesta voimattomasta olemuksestani – kestävyysvaje oli saanut minusta yliotteen.

Kestävyysvaje ei onneksi ole tuomittu pysyväksi olotilaksi. Halutessani minulla on mahdollisuus kuroa tuo tuhoisa vaje umpeen ja saavuttaa tavoittelemani kestävyyskunto. Toteutan joka viikko määrätietoisesti omaa harjoitusohjelmaani, askel askeleelta, omien tavoitteideni mukaisesti. Ja kyllä, olen palauttanut arkiaktiivisuuden sen ansaitsemalle paikalle elämässäni.

Tavoitteenani on pyrkiä tekemään kaikki työpäivän aikaiset siirtymät pääsääntöisesti jalkaisin ja täydentää liikkumista vapaa-aikana kävely- tai juoksulenkeillä. On ollut palkitsevaa huomata kuinka viikoittain kertyvät kilometrit vähitellen lisääntyvät ja kunto kohenee.

Otin vastuun omasta kestävyysvajeestani. Kukaan muu ei voinut tuota vastuuta puolestani kantaa. Jokainen kantaa vastuun ensisijaisesti itse, mutta on tärkeää kannustaa myös toisiamme. Yhteinen kestävyyskuntomme on paras lääke myös maatamme vaivaavaan kestävyysvajeeseen.

Jarmo Hyökyvaara
Smartumin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja

Lue myös nämä