Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Kilpailukyky, työurat ja baanat

Kilpailukyky on sana, jonka kuulemiselta ei juuri voi välttyä. Eikä pidäkään – sen verran tärkeästä asiasta on kyse. Suomen kilpailukyky on asia, jonka on juuri nyt syytä kiinnostaa meitä kaikkia.

Entäpä sitten työurien pidentäminen. Siinä toinen sanapari, joka tulee vastaan päivittäin. Eikä yhtään sen vähäpätöisempi kuin ensimmäinenkään.  Mutta mitä ihmettä ne tarkoittavat?

Ihan viime päivinä aiheista on sattunut silmään parikin konkreettista kirjoitusta. Tuoreessa Talouselämässä Esko Aho sanoo, että Suomen kilpailukyky paranee panostamalla työhyvinvointiin.

Ahon mukaan työhyvinvoinnin parantaminen on nopea ja poliittisesti helppo tapa karsia yritysten kustannuksia ja parantaa työn laatua. ”Hyvä fyysinen kunto parantaa työhyvinvointia. Se vaatii työntekijän omaa panosta, mutta pienillä asioilla voi saada paljon aikaiseksi”, Aho sanoo.

Juuri näin. Hyvä fyysinen kunto ei yksinään rakenna työhyvinvointia, pidennä työuria saati ratkaise maamme kilpailukyvyn haasteita, mutta auttaa kaikissa. Fyysisen kunnon ylläpitäminen vaatii todellakin jokaisen omaa panosta, mutta myös työantaja voi auttaa asiassa – esimerkiksi tukemalla henkilökuntansa liikuntaharrastuksia. Toki henkistäkään hyvinvointia ei pidä unohtaa. Esimerkiksi kulttuurin harrastaminen lisää sitä tutkitusti.

Toinen silmiini osunut juttu oli Helsingin Sanomien artikkeli 4.12., jossa kerrotaan Helsingin haluavan lisää baanoja. Eli kaupunkipyöräilyä edistäviä nopeita ja esteettömiä pyöräilyväyliä. Jutussa todetaan Helsingin kaupungin teettäneen vastikään tutkimuksen pyöräilyn hyödyistä. Tutkimuksen mukaan yhden euron panostus tuo kahdeksan euron hyödyt. ”Pyöräilyn kaksinkertaistaminen Helsingissä toisi 80 miljoonan euron säästöt vähentyneiden terveysmenojen myötä”, sanoo liikennesuunnittelupäällikkö Ville Lehmuskoski uutisessa. Aikamoinen summa rahaa ja melkoinen määrä lisääntynyttä terveyttä!

Kati

Lue myös nämä