Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Kuivaliha!

Tänään aloin taas miettimään sellaista asiaa, kun kuivaliha. Tiedättekö mikä on kuivaliha? Lapissa tietysti se tehdään poronlihasta ja se on herkullista suolaista pikku naposteltavaa, jota kuivatetaan talojen katolla häkeissä? Ai, että se on hyvää aina juuri tuoreeltaan. Siitä on niin ihana vuolla niitä rutikuivia lastuja ja huuhtoa ne alas jääkylmällä oluella. Se on niin suolaista, että aamulla kun heräät tiedät, että olet syönyt ylisuolaista saharan kuivaa lihaa.

No tämä postaus ei kerro siitä herkullisesta suolaisesta kuivalihasta vaan siitä mitä sana kuivaliha tarkoittaa, kun puhun ihmisistä.

On surullista tai suorastaan pelottavaa, kuinka ihmiset ja etenkin nuoret naiset ihannoi kuivaa lihaa. Ihmisille on tämän fitnessbuumin myötä kasvanut mielikuva siitä, että terve keho on kuiva, näivettynyt kroppa josta erottuu lihakset. Ja tässä kohtaa mennään metsään ja pahasti. Kaikkihan me tiedetään, että kun ei syö niin kuivuu kasaan, mutta se ei tarkoita sitä, että se keho on terve. Ei, ei todellakaan. Se keho on 98 prosenttisesti kaikkea muutakuin terve.

Toimiva kroppa kuluttaa, toimiva kroppa jaksaa. Treenavan terveen kehon ei tarvitse dietaata vaan se tarvitsee hyvää ravitsevaa sekä monipuolista polttoainetta. JA ei se ei ole riisikakkuja kuivana, kaurapuuroa ja tuhansia erilaista lisäravinteita aamuin illoin. Kaikki nämä mitä nämä kuivat lihat vetää purkista, vetää terve urheilija suoraan ruoasta, monipuolisesta ravitsevasta ja hyvälle maistuvasta ruoasta. Monipuolinen ruokavalio ei ole punnittuja parsakaaleja eikä kuivaa kanaa vaan se on kaikkea muuta näiden lisäksi niin monta haarukallista kunnes olet kylläinen.

Terve keho joka toimii sisältää nestettä ja se sisältää rasvaa. Jos kehossa ei ole rasvaa ei kasva lihakset ja jos kehossa ei ole nestettä ei lihakset toimi. Voit kuvitella lihaksia niinkuin se olisi sarana; rasvaton sarana narisee eikä ovi aukea kunnolla ja taas rasvattu sarana ei narise ja ovi aukeaa verkkaisesti. Täysin sama toimintamalli meidän lihaksissa kärjistettynä. Toki ihmiskeho tarvitsee aikapaljon muutakin polttoainetta, mutta niitä saadaan nimenomaan monipuolisesta puhtaasta sekä tuoreesta ruokavaliosta.

Mutta otetaan jälleen se kuivaliha esimerkiksi; kuvittele oma vasen reisilihaksesi tuoksi katolla kuivatuksi sekä suolatuksi lihaksi ja sitten kuvittele oikea reitesi nestettä täynnä olevaksi rasvaa polttoaineena käyttäväksi lihakseksi? Mitäpä veikkaat kummalla jalalla kyykkäät enempi? Mie veikkaan, että tuolla oikealla.

Meillä naisilla etenkin on ihanteena saada mahdollisimman timmi kroppa. Pitää olla pyykkilautavatsaa ja samaan aikaan pitää kuitenkin olla iso perse ja muhkeat tissit. No miepä kerron teille sellaisen ihan pikku jutun, se ei ole mahollista. Tai on jos tiputat kehon rasvat nolliin ja laitat silikooni täytteet tisseihin. Vaihtoehto sekin, mutta silloin täytyy muistaa, että sen jälkeen et voi enää puhua terveestä kehosta. Terveessä naisen kehossa on rasvaa, jotta naisen hormoonitoiminta pysyy yllä. Mitä vähempi rasvaa sen enempi keho menee epäkuntoon.

Naisen kehoa ja miksei miehenkin voi verrata kärjistetysti auton moottoriin. Kun moottorista loppuu öljy se leikkaa kiinni, kun ihmisen kehosta loppuu rasva se leikkaa kiinni. Naisen keho on tehty lisääntymiseen. Se on tehty raskaana olemiseen, synnyttämiseen sekä imettämiseen. Turha taistella luontoa vastaan ellei sitten halua tietoisesti aiheuttaa omalle keholleen vikoja sekä vammoja.

Olisi todella tärkeää, että ymmärrettäisiin kuinka vakavia seuraamuksia tulee, kun leikitään keholla. Jotkut vammat voivat jäädä loppu elämäksi. Monelle paljon kehon kanssa jojoileville tulee paljon suoliston kanssa ongelmia, kroppaan voi jäädä kroonisia tulehdustiloja ja jopa hormoonitoiminta voi mennä loppuelämäksi sekaisin.

Tietenkin kukin tekee mitä tykkää. Mie valitsen terveen toimivan kehon. Mie haluan, että mie saan liikunnasta hyvää oloa sekä energiaa. Mie haluan tulla täyteen hyvästä ruoasta, jotta mie jaksan entistäkin paremmin. Mie haluan, että miun kroppa toimii.

On lajeja tietysti joissa sitä kuivaa kehoa vaaditaan, mutta sitäkään ei vaadita kuin yhden päivän ja se kroppa myös näyttää vain sen yhden ainoan päivän siltä.

Mie toivoisin, että jokainen ymmärtäisi, että meillä ei ole tosiaan kuin tämä yksi keho. Meidän tulisi kunnioittaa sitä suuresti ja kohdella sitä niin hyvin kuin vain suinkin on mahdollista.

Mahtavaa alkanutta viikkoa kaikille! :)

Lue myös nämä