Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Lämpöä ja valoa

Joka tuutissa hehkutetaan kun nyt tuli lämmin ja ihmiset pääsivät pihalle. On siis aika täälläkin iloita siitä, että aurinko paistaa ja yöllä ei ole enää kylmä! Meillä kotona se tarkoittaa sitä, että saimme keittiönpöydän takaisin sille tarkoitettuun käyttöön, kun koko kevään sitä vallanneet chilin taimet pääsivät vihdoin parvekkeelle. Aiempina vuosina ollaan kokeiltu, mitenkään turhan paljoa vaivaa näkemättä, saadaanko mitään kasvatettua. Tänä vuonna touhu lähti jo aivan lapasesta. Viidestä vanhasta siemenpussista tulikin yli 30 chilin tainta, ihan kiva, mutta veivät aika paljon pöytätilaa. Etenkin kun tuppaavat kasvamaan ja on pitänyt vaihtaa isompiin ruukkuihin.

Siirtoistutuksista suurempiin ruukkuihin en ole ollut vastuussa minä vaan perheen kaksilahkeinen. Eikä se ole tapahtunut uhkailulla, kiristyksellä tai lahjonnalla, vaan täysin vapaaehtoisesti. Ihmettelin myös kun etenkin vanhemmat yksilöt kokivat ihmeellisen kasvupyrähdyksen tässä joku viikko sitten. Kävi ilmi, että ne olivat saaneet hiukan apua lannoitteiden muodossa.

Ei tämä touhu onneksi turhan vakavaa ole. Joka vuosi kasvit ovat tehneet satoa siitäkin huolimatta että, kuten jo kerroinkin, vaivaa ei olla nähty, opuksia ei olla luettu, mitään ohjeita ei olla noudatettu. Kertaakaan ei olla mitään idätetty, seurattu lämpötiloja tai aiemmin annettu lannoitteita.

On hauskaa huomata kuinka pikkuruiset hedelmät kasvat ja muuttavat väriä. Aiempina vuosina emme myöskään merkanneet eri lajikkeita millään vaan kaikki olivat sekaisin. Onhan sekin ihan hauska muisto kun vähän kielenpäällä maistoin hedelmää ennen ruoan maustamista ja puoli huulta turposi kun olikin sitten sitä tyjympää tavaraa.

Syksyin pari kasvia on päässyt myös viettämään talvea sisälle. Näin ollen meillä on jo kolmanneksi kesäksi ulosmuuttavia yksivuotisia kasveja. Voisi kai sanoa, että hulluutta on monenmuotoista. Tämä hulluus on meille merkki kesän virallisesta tulemisesta, jonka lisäksi nyt voi myös lukea lehteä keittiönpöydän ääressä, kun se siihen vihdoin mahtuu aukeamaan.

Lämpöä ja valoa itse kullekin!
Riikka

Lue myös nämä