Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Löydä sisäinen palo liikuntaan!

Sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole oppineet nauttimaan liikunnasta, ärsyttää varmasti monien liikuntahullujen hehkutukset. "Olipa huippu pumppi tänään", "Vitsit miten kivaa oli juostaa, oikeen kunnon flow!!" tai "Elämä on ihanaa. Jooga antaa rauhaa keholle ja mielelle. Kannattaisi kokeilla!" Joopa joo, entäs jos ei mikään muiden liikuntahehkutuksista kuulosta omalta jutulta. Jos se juoksulenkki tuntuu vastenmieliseltä, eikä ikinä usko jaksavansa juosta kahden kilsan pururata kierrosta. Miten se voi olla jonkun mielestä kivaa?

juoksua metsässä

Liikunnan aloittaminen tuskin on koskaa erityisen kivaa. Lenkillä puuskuttaa kovasti, joogassa ei veny, kuntosalilla ei jaksa nostaa kolmen kilon painoa maasta, tanssitunnilla ei pysy askeleissa mukana, pyöräillessä on vaikeaa löytää polkemisen rytmiä ja  uiminen ei suju. Minä lohdutan: Kukaan ei ole seppä syntyessään ja kaikki ovat olleet aloittelijoita joskus. Toiset ovat saaneet liikunnallisen taustan jo lapsena ja toiset taas opettelevat sitä myöhemmällä iällä, mutta kaikilla on ollut omat alkuhaasteensa. Kun alkuvaikeuksista pääsee yli ja antaa kunnon kehittyä muutaman tuskaisen kerran jälkeen, muuttuu liikunta oikeasti kivaksi. Voin luvata sen. Vaatii toki sen, että laji jota harrastat on mieluisa. Ja mieluisaa lajia ei voi löytää, ellei kokeile eri lajeja.

Kesä on otollista aikaa Suomessa kokeilla uusia lajeja. Kuntokeskukset järjestävät matalan kynnyksen puistojumppia, SUP-lautavuokraamot kuhisevat ihmisistä, tennis on kivempaa ulkokentällä ja ylipäätään ulkoilmalajeja on kivempi harrastaa kesällä, kun ei tarvitse käydä pään sisällä taistelua siitä, kuinka fiksua tuuleen, sateeseen tai pakkaseen on lähteä vapaaehtoisesti liikkumaan. Mielestäni on syytä olla silmät ja korvat höröllä, jotta uusia potentiaalisia lajeja voi löytää. Seuraa sosiaalisen median mainoksia ja tapahtumia, ja tartu tilaisuuteen heti, kun mielenkiintoinen lajikokeilu löytyy. Kuuntele mitä kaverit harrastavat ja pyydä joskus päästä mukaan lajin pariin. Mieti, mitä lajia harrastit nuoruudessa... voisiko siihen syttyä palo uudestaan?

sähly

Minä olen tällä hetkellä erityisen innostunut kahdesta lajista. Suunnistuksesta ja salibandysta. Suunnistuksen aloitin muutama vuosi sitten. Minulla oli samanlainen suhde kuin monella muullakin kyseiseen lajiin; olin suunnistanut koulussa ja sitten se oli jäänyt. Ystäväni kysyi minua joskus mukaan kiintorasteille ja avoimin mielin päätin lähteä kokeilemaan. Suunnistus oli kaikesta ennakkoajattelusta huolimatta todella hienoa! Siinä yhdistyi luonto, juoksu ja aivotyöskentely. En olisi ikinä uskonut, että hurahdan suunnistukseen niin kovasti, mutta jälkeenpäin ajateltuna laji on kuin minulle tehty! Kannatti lähteä kokeilemaan. Salibandy puolestaan on ollut nuoruuden lajini, kunnes parikymppisenä kilpailullisuus ja laji kyllästytti minua ja lopetin. Nyt ensi kaudella puen yhdeksän vuoden tauon jälkeen pelipaidan ylleni. Vaati vain etäisyyttä ja uudelleen mukavan peliporukan löytymisen, jotta innostuin lajista uudelleen. 

Tahdon vain sanoa, että antakaa kaikille lajeille mahdollisuus.Oli ne sitten vanhoja tuttuja tai uusia kokeilua. Pahimmillaan menetät elämästäsi ehkä tunnin lajiin, josta et saanut mitään irti. Todennäköisesti saat kumminkin hien pintaan ja liikunnallista tekemistä illaksi. Parhaimmillaan voit löytää tuleville vuosille uuden mahtavan harrastuksen! Saatat kenties löytää sen todellisen liikunnan ilon! Mitään kun ei kannata väkisin tehdä, vaan liikunnastakin voi oikeasti oppia tykkäämään. Uskokaa vain!

Oikein liikunnallista kesää kaikille! Haastan kaikkia kokeilemaan ainakin yhtä uutta lajia kesän aikana. Kuka on mukana haasteessa? 

Lue myös nämä