Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Lyhyt tauko, parempi työpäivä?

Olen viime viikot tehnyt ahkerasti töitä toukokuun lopussa myyntiin tulevan Smartum Lounaan parissa, siksi ei liene yllätys, että lounas ja terveellinen ruokailu pyörivät päässäni lähes taukoamatta. Lounaslanseeraus on pistänyt minut miettimään myös omia ruokailutapojani. Olen pähkäillyt mitä ravinto ja syöminen minulle merkitsevät. Ensimmäinen ajatukseni on, että ravinto pitää minut hengissä. Siksipä pitkällä tähtäimellä ei olekaan aivan sama mitä suuhuni laitan. Mutta kyllä syöminen on minulle paljon muutakin. Ruokailuhetki on tauko. Se on jakamista, levähtämistä ja nautintoja.

Kuvassa nautinto ja mukava hetki hyvässä seurassa.
Kuvassa nautinto ja mukava hetki hyvässä seurassa.

Lounas keskellä työpäivää antaa minulle ansaitun tauon. Melkein aina käyn lounaalla työpaikan ulkopuolella. Näin pääsen hetkeksi pois töiden ääreltä. Lounastauko on minulle sosiaalinen hetki, se on pysähdys kiireisenkin työpäivän keskellä. Lounaalla on aikaa kysellä työkavereilta muutakin kuin työkuulumisia. Usein puhumme kyllä myös töistä, mutta sävy on kevyempi ja rennompi. Lounaalla ei tarvitse tehdä muistiota. Työkavereiden kanssa vietetty lounashetki on muutakin kuin vatsan täyttämistä, se on jakamista ja yhteen hitsautumista. Yhteinen lounashetki virkistää.

Työpäivänä lounaspaikan valitaan vaikuttavat eniten sijainti, tarjonta ja yhteinen päätös. Pizzapäivänä jään suosiolla kelkasta pois ja jos pystyn, valitsenkin lounaaksi mieluummin jotain kevyempää. Paraskin pasta ja pizza saavat minut insuliinipiikillään nukahtamaan, siksi pysyn mieluummin valitsemallani tiellä. Lounasetu mahdollistaa onneksi valinnanvapauden, joten jokaiseen makuun löytyy aina jotain purtavaa.

Kotona tehtyinä etäpäivinä laiminlyön usein lounastauon merkityksen. Kotona on helpompi jumittua koneen äärelle töiden pariin. Ei ole sosiaalista verkostoa ympärillä. Ei tule juteltua, eikä aina kunnolla syötyäkään. Etäpäivät ovat todella tehokkaita työnteon kannalta, mutta usein illalla huomaan aivojen jumittavan, kun en ole muistanut tauottaa töitäni tai syödä kunnolla. Olenkin päättänyt, että tästä lähtien siirrän myös etäpäivinä työt hetkeksi syrjään ja syön lounaani aina rauhallisesti keittiössä. Täytyy kuitenkin myöntää, että sosiaalisen aspektin puuttuessa yksinäinen lounas on paljon toimistotyöpäivän taukoa tylsempi juttu.

Iltaruokailu on meillä perheen yhteinen hetki. Syömme lähes aina kotona tehtyä ruokaa. Samalla juttelemme läpi päivän kuulumiset, ilot ja harmitukset. Tosin lapset yrittävät luistaa tästä välillä Pikku Kakkosen tullessa sopivasti ruuan kanssa samaan aikaan. Silloin he mielellään syövät olohuoneessamme TV:tä tuijottaen. Välillä jaksan kitistä vastaan, mutta toisinaan vain nautin siitä, että saamme kiireisen päivän jälkeen viettää pienen hetken mieheni kanssa kahden. Syömme rauhassa ja vaihdamme kuulumiset. Luksusta tämäkin!

Ravintolaillalliset ovat asia erikseen. Silloin hyvä ruoka, viini ja miljöö ovat tärkeitä. En koskaan menisi illalliselle yksin. Illallinen ravintolassa onkin minulle mitä suurimmassa määrin sosiaalinen hetki ystävän, puolison tai perheen kanssa. Ravintolassa voi keskittyä nauttimaan makuelämyksistä, yhdessä olosta ja tauosta arjen keskellä.

Mikä on siis ruokailuhetken syvin olemus, keino pysyä hengissä vai hyvinvoinnin lisääminen? Itsetutkiskelun kautta voin sanoa, että syöminen ja ruokailuhetki ovat ainakin minulle paljon muutakin kuin nälän siirtämistä. Esimerkiksi lounaalla ja lounastauolla on tutkitustikin iso vaikutus työtehoon ja työhyvinvointiin, miksipä ei siis hyvinvointiin yleisemminkin?

THL:n erikoistutkija Susanna Raulion mukaan Tanskassa henkilöstöruokailun tarjoaminen on kilpailuvaltti ihmisiä rekrytoitaessa. Työntekijät ovat kiinnostuneita siitä tarjoaako yritys mahdollisuuden terveellisen ja maittavan lounaan syömiseen. Laajemmalti ajateltuna lounastauolla ja terveellisellä ruualla voi siis olla merkitystä myös kansanterveyden kannalta katsottuna. Ei puhuta mistään ihan pikkujutuista ollenkaan. Vai mitä mieltä olet?

Anne

Lue myös nämä