Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Miksi kannattaa olla hyvässä fyysisessä kunnossa?

Moni voi ajatella, että liikunnallinen elämä haukkaa palan muuta elämää. "Liikunta ottaa, mutta myös antaa paljon" on kuullut sanottavan. Tokihan arjen keskellä elämää pitää priorisoida. Siinä missä joku istuu illan telkkaria katsellen, toinen käy ompelukerhossa ja kolmas lenkillä. Joka päivä ei kuitenkaan tarvitse tehdä samoja asioita, joten en väittäisi, että liikunnallinen elämä vie mitään pois. On vain itsestä kiinni, paljonko sitä haluaa harrastaa. Jo kaksikin kertaa viikossa on parempi kuin nolla. Itse liikun mieluiten vieläkin enemmän, mutta vain siksi, että liikunta antaa minulle niin paljon. Ei vain ne yksittäiset maratonit tai muut kohokohdat, vaan yleisesti liikunnallinen sisältö elämässä tuo hyvää fiilistä.

Liikunnan harrastamisen yksi hyvä seuraus on fyysisen kunnon kehittyminen. Tämä ei välttämättä ole se paras seuraus, sillä toki henkinen hyvinvointi on vähintäänkin yhtä tärkeää, mutta kukapa ei kieltäisi, että olisi mukavaa olla hyvässä kunnossa. Hyvää kuntoa voidaan tulkita monella tapaa, mutta minä tarkoitan tekstissäni hyvällä fyysisellä kunnolla yleistä jaksamista ja vireystilaa. Sixpackilla tai pyöreillä pakaroilla kun ei välttämättä jakseta kävellä viiden kilsan kauppareissua. Mielestäni nopeasti sanottuna hyvä fyysinen kunto tarkoittaa hyvän aerobisen kunnon sekä voimatasojen yhteistä tulosta. Asunnon muutossa esimerkiksi huomaa hyvin, jos on hyvä kunto, kun pitää kantaa painavia laatikoita vaikka kerrostalon vitoskerrokseen.

Mainitse alla muutaman syyn, joiden vuoksi haluan itse olla liikuntaharrastuksella saavutetussa hyvässä fyysisessä kunnossa.

Todellisten elämysten kokeminen

Olen kuullut sanottavan, että "parhaimmat elämykset kokee niin, että niiden eteen on nähnyt vähän vaivaa". Mä en voisi olla enempää samaa mieltä. Mun mielestä luonto ja kaikki sen ihmeet ovat parasta maan päällä, mutta eivät vesiputoukset tai vuoret näytä läheskään niin hienolta autosta katsottuna tai pelkästä näköalatasanteesta katsottuna. Sen sijaan jos on kävellyt tai kiivennyt niiden maisemien vuoksi, näyttävät ja tunutuvat kaikki niin suurelta ja ihmeelliseltä. Luonnolla on meille paljon annettavaa, kunhan vain otamme sen vastaan avosylin. Yksi suurimmista kokemuksista tähän astisessa elämässäni oli kiivetä Teneriffalla Teide-tulivuoren päälle aamuyöstä, ennen auringonlaskua ja kokea sieltä 3718 metrin korkeudesta, kun päivä heräsi henkiin. En voisi kuvitellakaan, että elämys olisi yhtä suuri, jos olisimme tulleet hissillä ylös. 

Teiden huipulla
Teiden huipulla

Elämänlaatu paranee

Kuinka ihanaa on, kun voi kävellä kauppaan hengästymättä ja kantaa niitä kauppakasseja helposti takaisintulo matkalla? Kuinka kivaa matkoilla on, kun voi kävellä koko pitkän päivän ympäriinsä sen sijaan, että liikkuisi vain metrolla tai bussilla, joiden kyydistä ei saa samanlaista kuvaa uudesta paikasta? Tai kuinka mukavaa ylipäätään on olla virkeä arjessa eli jaksaa työpäivän jälkeen muutakin kuin löhötä sohvalla? Mielestäni yleinen hyvinvointi ja terveyden edistäminen ovat jo päteviä syitä aloittaa säännöllinen liikunnan harrastaminen. Kohtalaisella fyysisellä kunnolla on suuret vaikutukset siihen, minkälaista ja kuinka aktiivista elämä on. Myös sosiaalinen elämä vilkastuu, kun ei jää sinne telkkarin eteen notkumaan!

Spontaani heittäytyminen

Minä olen ainakin kokenut parhaat elämykset siten, että olen vain muitta mutkitta lähtenyt toisten matkaan. Mua on helppo yllyttää kaiken maailman hullutuksiin mukaan, eikä vähiten siksi, että tiedän fyysisen kunnon olevan riittävä kaikkeen uudenkin kokemiseen. Pitkät rogaining-suunnistuselämykset hyvän ystävän kanssa, vaellusreissu Lappiin, päiväksi kansallispuistoon samoilemaan, köysiseikkailupuistoon lähteminen... Minä olen aina valmis uusiinkin haasteisiin! Tällä hetkellä olen heittäytynyt hiihdon viemäksi, ja uuden opettelu on antanut taas valtavasti hienoja hetkiä ja sopivaa haastetta elämääni. Kesällä olen puolestani suostunut ystävän kanssa swimrun-tapahtumaan eli seikkailuun, jossa juostaan ja uidaan vuorotellen - kyllä, uinti tapahtuu kengät jalassa. Mitäköhän muuta spontaania heittäytymistä ensi kesänä tulee koettua?!

Sanoisin, että elämä kyllä hymyilee, kun se on liikunnallista ja aktiivista. Kun minä pidän itsestäni huolta ja olen hyvä itselleni, osaa myös olla hyvä muille eli läheisimmilleni. Koetaan yhdessä ihania hetkiä!

Lue myös nämä