Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Miksi jooga?

Jooga on ollut tavalla tai toisella osa elämääni nyt yli 5 vuotta. Suhteemme on ollut mallia on-off kunnes jotain klikkasi paikalleen Villa Mandalan Hengähdyshetkiä -retriitillä kesällä 2012. Hiljaisuus, lempeät ja säännölliset joogaharjoitukset sekä maukas terveellinen ruoka saivat aikaan ketjureaktion jonka ansiosta valmistun pian itse joogaopettajaksi. Joogamatolla opin että aina täysillä ja oikean näköisesti suoritettu asento (tai elämä) ei ole tie onneen ja autuuteen. Ja sitä kehoni ja mieleni todella kaipasi, hyvää oloa, iloa ja onnea. Ja hyväksyntää. Olen hakenut nuoresta saakka hyväksyntää miellyttämällä muita, venymällä ja suorittamalla. Jooga opettaa minua hyväksymään itseni. Ah mikä klisee.

Villa Mandala
Villa Mandalassa on taikaa <3

Viime viikonloppuna oli joogaopettajakoulutukseni toiseksi viimeinen lähiopiskelujakso. Haikein mielin jätin Loviisassa sijaitsevan Villa Mandalan taakseni vaikka tiedänkin että opiskelutovereista on tullut elinikäisiä ystäviäni ja pääsen ihanalle Villalle vielä lukuisia kertoja muissa merkeissä. Intensiivisen viikonlopun jälkeen on kuitenkin vaikea palata joogakuplasta arjen tuttuihin kuvioihin. Jooga opettaa minulle irti päästämistä. Minun kohdallani yksi ympyrä sulkeutuu kun Villalta alkanut matka päättyy samaan pisteeseen kun valmistun maaliskuussa joogaopettajaksi. Oppiminen ei kuitenkaan pääty, päin vastoin, opettajana olen ikuinen oppilas. Minusta ei tule valmista vaikka kuinka pinnistelen ja suoritan, täydellisyys elämässä on paradoksi. Jooga opettaa nöyryyttä.

Käsilläseisonta
Opin seisomaan käsillä vuosien harjoittelun jälkeen kun uskalsin päästää irti.

Kun hikipisara valuu nenänvartta pitkin vaikeassa asanassa tai mieli laukkaa (joskus jopa pakokauhussa) tuhatta ja sataa meditaatiossa istuessa opin aina jotain itsestäni. Voin tutkailla ja tarkastella reaktioitani ja päättää itse miten niihin reagoin. On jopa mielenkiintoista saada itsensä kiinni siitä että koettaa puristaa vielä vähän syvemmälle jotta näyttäisi "paremmalta" tai jättää väliin meditaatioharjoituksen "kun ei ole aikaa" istua viittä minuuttia paikallaan. Sama pätee myös elämään ja arkeen; Miksi reagoin aina samalla tavoin tietyissä tilanteissa? Miten haluaisin suhtautua näissä tilanteissa? Miksi annan jonkun toissijaisen seikan ajaa minulle tärkeiden asioiden tai arvojen edelle? Jooga opettaa itseymmärrystä.

#nowords
Maailma on kaunis #nowords

En väitä että jooga antaa kaikille nämä samat onnen avaimet jotka olen itse kokenut saavani. En väitä että jooga olisi se opettaja. Enkä missään tapauksessa väitä olevani mestari edellämainituissa asioissa, päin vastoin. Jollekin tiukka salitreeni, leffaelämys tai pitkä hiihtolenkki ajaa saman asian. Toivon että jokainen meistä pääsee kokemaan niitä samoja oivaltamisen, onnistumisen ja ilon hetkiä omassa elämässään joita olen itse löytänyt joogan parista. Lopultahan olemme jokainen itsellemme niitä parhaita opettajia ja haastavimpia oppilaita.

Joogan avulla opin nöyrästi hyväksymään ja ymmärtämään itseäni.
 

-Lotta

ps. Matkaan ensi viikolla Meksikoon joogaamaan ja surffaamaan (ja tietysti vähän herkuttelemaan). Matkafiiliksiä luvassa ensi kerralla, pirtsakkaa talvea kaikille!

Lue myös nämä