Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Millä tavoin ihmistä voi palkita?

Teatteri Toivon Sara ja Juuso pohtivat mistä löytää rahaa parempi kannustin?

Juuso: Sara! Millä me saadaan tekniikka tulevaan produktioon? Me ei pystytä palkkaamaan ketään ylimääräistä kevätkaudelle.

Sara: Mitäpä luulisit? Pärjätään.

Juuso: Ilman? ILMAN!?

Sara: Ei ilman. Ihmisiä voi palkita muullakin kuin rahalla.

Juuso: Mutta... rahalla voi ostaa asioita.

Sara: Juuso, ei asiat tee onnelliseksi. Muffinssit tekee onnelliseksi. Ota muffinssi.

Juuso: Puolikas muffinssi..

Jaettu muffinssi on paras muffinssi
"Muffinssi on rakkautta, innostumista, yhteistä aikaa ja kiittämistä. Yhteisen asian jakamista."

Sara: Kato, just tää jakaminen tekee tästä hetkestä ainutlaatuisen.

Juuso: Kiva. Mutta miten muffinssi auttaa meitä saamaan tekniikan teatterille?

Sara: No ensinnäkin; se on suklaata. Ja toisekseen; muffinssi on rakkautta, innostumista, yhteistä aikaa ja kiittämistä. Yhteisen asian jakamista. Raha toimii vain tiettyyn pisteeseen asti. Tärkeämpää on tarjota jotain niin kiinnostavaa, että sitä on pakko päästä tekemään. Oikea kannustin löytyy siitä, että ihminen on osa yhteistä isoa päämäärää.

Juuso: Entäs, jos ihmistä ei kiinnosta? Mitäs sitten?

Sara: Ei mitään. Moikka ja kiitti kaloista.

Alkuperäinen innostus
"Ei mitään. Moikka ja kiitti kaloista."

Juuso: Totta, aina kait on kuitenkin löydyttävä se alkuperäinen halu olla ja tehdä. Itse lähden aina liikkeelle oletuksesta, ettei kukaan tahallaan mokaa tai jätä muita pulaan. Johtajan tehtävänä on huolehtia siitä, että työntekijällä on saatavillaan oikeat työkalut, tiedot ja muut edellytykset, jotta työstä ja tehtävistä selvitään. Eikä vain selvitä, vaan nautitaan niiden tekemisestä.

Sara: Tärkeää on pyrkiä ympäröimään itsensä lahjakkuudella. Antaa ihmisille mahdollisuus ideoida ja toteuttaa huikaisevia juttuja.

Juuso: Jotta voidaan luoda ympäristö, jossa ihmisillä on tilaa olla lahjakkaita, täytyy osata vaatia itseltään ja muilta. Täytyy luoda fyysinen tila, jossa on helppo hengittää. Kun mä tulin Toivolle musta tuntui, että astuin jonkun olohuoneeseen. Se oli jännittävää ja samalla jotenkin rauhoittavaa. Saadaan jatkuvasti palautetta pelkästään siitä, miten hyvän olon porukka saa meidän tilasta. Sillä on merkitystä!

Sara: Pitäis aina muistaa omat alkuperäiset fiilikset! Muistaa kiittää myös itseänsä ja uskaltaa nostaa kissanhäntää omalla kohdallaan. Mun mielestä pitää tietää milloin on tehnyt työnsä hyvin

Juuso: Täytyy tosiaan tunnistaa onnistumiset, mutta ei kuitenkaan pelätä epäonnistumisia niin, että yöunet menee.

Sara: Mulla tohon liittyy hillitön kriittisyys. Tiedän milloin olen hoitanut homman kotiin ja milloin kaikki ei mene putkeen. Ei voi tehdä taidetta ellei osaa erottaa mikä on tärkeää ja mikä ei. Se saa pyrkimään parempaan, saavuttamaan mahdottomia ja puskemaan kaikkia eteenpäin. Ilman haasteita ei voi tuntea omia rajojaan eikä nähdä miten pitkälle voi päästä.

Juuso: Haasteista selviäminen myös opettaa luottamaan omaan itseensä ja muihin. Kun voi luottaa siihen, että ei jätä asioita puolitiehen on helpompaa uskoa omaan tekemiseensä.

Sara: Eihän meistä kukaan vaatisi itseltään yhtään mitään, elleivät kaikki muutkin laittaisi aina parastaan peliin.

Juuso: Henkilökohtainen pyrkimys parempaan on oikeastaan osa koko meidän toimintakulttuuria. Moottori joka pyörittää koko myllyä.

Sara: Mikä sut saa liikkeelle ja tekemään?

Juuso: Se on varmastikin juurikin se, että oma tekeminen vaikuttaa suoraan muihin ja lopputulokseen. Parhaiten motivoi se, että saa tehdä töitä mielenkiintoisten ja lahjakkaiden ihmisten kanssa. Oikeastaan tärkeintä taitaa olla, että en koe haaskaavani aikaani vaan työlläni on merkitystä ja sitä arvostetaan. Meillä hyvää henkeä pidetään yllä yhteisten illallisten, kahvihetkien ja spontaanien hauskojen hetkien avulla.

Sara: Mulle tärkeintä on se, että koen olevani töissä ystävieni kanssa. Näen meinaan sua ja muita Toivoja enemmän kuin puolisoani. Parempi siis viihtyä.

Juuso: Sama vika Rahikaisella...

Sara: Ollaan luotu meille toinen koti. Ihmisistä välitetään. Rakastetaan. Pidetään mielessä, mikä on tärkeintä.

Juuso: Hyvin puhuttu. Hyvä ilmapiiri palkitsee jo itsessään.

Sara: Oon muuten miettinyt, että tammikuusta lähtien minä ja kaikki meidän harkkarit vedetään tasatuntitanssit!

Juuso: Meinaatko kysyä niiltä haluavatko tanssia?

Sara: En. Vähän aktivoidaan aivonystyröitä liikkumalla.

Juuso: ”Jaettu muffinssi on paras muffinssi.”

Sara: Nyt kuulostaa härskiltä. Ei laiteta tota blogiin...

Teatteri Toivon palkitsemisjärjestelmä

Teatteri Toivon palkitsemisjärjestelmä
"Kiitä, puhu, välitä ja ole läsnä."KIITÄ:

Suusanallinen kiittäminen – muista aina kiittää, mutta vain aiheesta. Älä kiitä näyttelijää tai työryhmän jäsentä ellei homma ole oikeasti kohdillaan. Silloin kaikki voivat luottaa sanaasi ja kun kiität aiheesta sanojasi arvostetaan.

PUHU:

”Joo joo, konsulttineuvo nro. 1. aina pitää osata kommunikoida...”

Ei, kun me puhutaan nyt ihan PUHEISTA. Meillä se tarkoittaa koko työryhmän puheidenpitoa ensi-illoissa ja loppukaronkoissa. Julkinen kiittäminen kaikkien edessä ja tunnustuksen antaminen tekee hetkestä ainutlaatuisen, kauniin ja usein hyvin hauskan.

Älä sinäkään pelkää puheita. Opeta itsesi ja henkilökuntasi pitämään puheita, vaikka se tuntuisi aluksi vaikealta. Opit nopeasti! Ja jos olet johtaja, voit huoletta pitää ”tylsän puheen”. Tehtäväsi on luoda tilaisuuden henki ja paikka kiitoksille. Puhu suoraan sydämestä. Jos sinulla ei ole mitään mistä kiittää, katso peiliin.

VÄLITÄ:

Puutu asioihin, kun on tarpeen, mutta anna myös työkalut, joilla työn voi tehdä oikein. Sekä henkiset että fyysiset työkalut tarjoamalla ihmisen panos huomioidaan ja työnteosta tulee kiitollista. Pysy aina perillä siitä, miten työtovereilla menee ja mitä heillä on työn alla.

OLE LÄSNÄ:

Olkaa fyysisesti paikalla ja henkisesti läsnä. Järjestäkää hauskoja yhteisiä hetkiä - jopa työnteon keskellä. Kesällä toimisto siirtyy helposti nurmikolle. Leikkikää, ideoikaa ja hassutelkaa. Pyri siihen, että henkilökuntasi haluaa lähteä yhdessä mökille. Tuokaa aina ruokaa.

Stressi ja sisäisesti kuollut katse ei rakenna hyvää fiilistä. Nuku ja delegoi (vinkkinä päikkärisohva ja assari).

------------------

Muita hauskoja tapoja palkita ja rakentaa työkulttuuria

Ruokailu ja yhteisöllisyys:

Tee ruokaa. Toivossa 80% hyvistä päätöksistä tehdään täydellä vatsalla. 20% hyvistä päätöksistä liittyvät siihen, mitä syödään. Saran ja Juuson saa tekemään lähes mitä tahansa hyvällä illallisella.

Palaverit:

Vaihdelkaa paikkaa. Käykää kävelyllä, ostakaa muffinssit, poistukaa työpaikalta. Tarvitaanko sitä kokoushuonetta aina?

Hankkikaa keinut:

Itsestäänselvää, eikö? Stressinpoistoväline numero yksi. Ja hyvä paikka pitää palaveri.

Ruokailu ja yhteisöllisyys
"Toivossa 80% hyvistä päätöksistä tehdään täydellä vatsalla. 20% hyvistä päätöksistä liittyvät siihen, mitä syödään. "

Lue myös nämä