Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Minkä nuorena oppii…

Liikunnan myönteisistä vaikutuksista on niin paljon tutkimuksia ja jokaisen liikkujan kokemusperäistä tietoa, että asia on jo itsestäänselvyys. Liikkumalla saa terveyttä ja hyvää oloa, ja väitänpä että se on yksi keino vastata suurempiinkin haasteisiin. Terve ja hyvinvoiva ihminen jaksaa paremmin niin koulu- tai työelämän kuin vapaa-aikansakin aallokoissa.

Samalla ollaan huolissaan varsinkin lasten ja nuorten liikkumisesta - tai sen vähentymisestä. Jos ei jo lapsesta asti opi luontaiseen arkiliikuntaan, kävellen tehtyihin kauppareissuihin, reippaisiin pihaleikkeihin saati varsinaiseen liikunnan harrastamiseen, kynnys aloittaa liikunnallinen elämäntapa aikuisena on suurempi.

Tämän vuoksi olikin ällistyttävää lukea päivän Turun Sanomista, kuinka Turun kaupunki on ohjeistanut koulujen opettajia pitämään lapset poissa hiihtoladuilta, jotta eivät olisi aikuisten hiihtäjien tiellä. Päätös perustuu hiihtäjiltä tulleisiin valituksiin. ”Jos laduilla on paljon hiihtotaidottomia, ei muiden hiihtämisestä tule mitään”, kommentoi kaupungin virkamies asiaa.

Toivottavasti tässä on nyt jokin väärinkäsitys. Ymmärrän kyllä – itsekin hiihtoa harrastavana – että esteetön latu on jokaisen hiihtäjän toive. Mutta samalla toivoisi myös hiukan suvaitsevaisuutta ja asennetta aikuisilta hiihtäjiltä. ”Eihän sitä opi jos ei opettele” on lause, joka on itseltänikin päässyt lastenkasvatuksessa usein suusta. Ei opi ei – ei hiihtämistä eikä liikunnan tuomaa iloakaan, jos kokee olevansa isompien, parempien ja nopeampien tulppana.

Liikunnan iloa meille kaikille, kokoon tai taitoihin katsomatta!

Kati Nyman

Lue myös nämä