Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Mitä lupaat itsellesi tänä vuonna?

Tähän aikaan vuodesta useimmat pohtivat ja suunnittelevat tulevaa vuotta niin työ- kuin vapaa-ajankin suhteen. Monille uudenvuoden lupaukset assosioituvat jo ajatuksissa hieman ikäviä fiiliksiä tuoviin asioihin: äärimmäinen itsekuri, superdieetit, kuntokuuri, kieltolistat ja ahdistus. Ja nämä tunteet siivittävät uuden vuoden alkuun. Pahimmillaan tämä nihkeä fiilis jatkuu ja värittää tavalla tai toisella odotuksia itsestäsi koko vuoden. ”En varmasti onnistu tässäkään tärkeässä työhaastattelussa/parisuhteessa/harrastuksessa/missään, kun se alkuvuoden dieettikin meni ihan plöröksi”.

Kaikki hyvinvointiin ja terveyteen stereotyyppisesti liittyvät kuntoilu- ja ruokailumuutokset eivät kuitenkaan ole ainoita ”oikeita” asioita joita tavoitella vuonna 2015. Mielestäni olisi jopa piristävää joskus kokeilla tehdä täysin toisenlaisia lupauksia itselle ja lähimmäisilleen:

”Olen itselleni armollisempi”
”Hymyilen päivittäin ventovieraalle”
”Halaan ihmisiä enemmän”
”Rakastun palavasti puolisooni uudestaan”

Jokaisen meidän hyvinvointi riippuu eri tekijöistä. Yksi saa parhaat kicksit klassisen musiikin konsertista, kun toinen lähtee räntäsateeseen lenkille ja kolmas viettää illan perheen kanssa ravintolassa. Oleellisinta ”hyvinvointitavoitteen” asettelussa on se että se motivoi aidosti, eli motivaatio on sisäistä ja saamme siitä positiivista energiaa.

Uuden vuoden haave vuodelle 2015.
Aloitin vuoteni kirjaamalla itselleni ylös mitä tavoittelen, toivon, haaveilen ja tarvitsen vuonna 2015.

Ole oman elämäsi yritysjohtaja
Toimintasuunnitelma, strategia ja arvot ovat tuttuja termejä liiketoiminnassa, mutta miten voisit soveltaa tällaista suunnitelmallisuutta omaan arkeesi, oman elämäsi rakentamiseen ja unelmoimiseen? Varaa itsellesi kynä ja paperia, näin sinulla on mustaa valkoisella itsellesi lupaamistasi asioista.

Toimintasuunnitelma
Mitä tapahtumia tuleva vuosi sisältää? Mitä ”pakollisia” esim. työhön liittyviä, aikatauluihin sidottuja asioita olet jo sopinut? Useimmille nämä luovat kehyksen tulevalle vuodelle. Tämän jälkeen voit pohtia mitä muuta haluat vuotesi sisältävän. Jos kalenterisi täyttyy jatkuvasti vain työasioista, olisiko väliin mahdollista ujuttaa jotain vain sinulle itselle? Kirjoita ja konkretisoi itsellesi unelmia, haaveita ja toiveita. Mitä haluat tehdä? Miten haluat asioita tehdä töissä ja vapaa-ajalla? Missä haluat onnistua? Mitä haluat kokea ja saavuttaa vuonna 2015? Ole itsekäs ja sisällytä mukaan myös jotain ihan hullua, mitä et voisi ensiajatuksella kuvitella ikipäivänä tekeväsi! Kuten työkalenteriinkin, kannattaa omaan toimintasuunnitelmaansa jättää väljää yllättäville asioille ja spontaaneille illanvietoille. ;)

Smartumin toimistolla unelmoidaan julkisesti.
Smartumin toimistolla unelmoidaan myös julkisesti.

Strategia ja askelmerkit
Miten saavutat unelmiesi vuoden 2015? Mitä toimenpiteitä suunnitelmat vaativat? Jos haaveilet matkasta ulkomaille, kannattaa aloittaa vaikkapa kohdemaan valinnalla ja matkakassan kartuttamisella. Mitä asioita pitää ottaa huomioon? Mikä on ensimmäinen askel kohti tavoitettasi?
Jos oma tavoitteesi tuntuu kaukaiselta, mieti välitavoitteita jotka vievät sinut päätavoitteeseesi, joka on ehkä vasta vuonna 2016 tai 2020. Elämähän jatkuu tämän vuoden jälkeenkin!

Arvot
Mikä on sinulle tärkeää elämässä? Listaa itsellesi 3-10 arvoa: Lue täältä lisää arvoista ja niiden löytämisestä ja mieti mitä arvojesi takana piilee. Tämän jälkeen voit laittaa arvot tärkeysjärjestykseen. Miten voit saavuttaa tavoitteesi omia arvojasi kunnioittaen? Ovatko toiveesi ja tavoitteesi linjassa arvojesi kanssa vai löytyykö ristiriitoja? Vastuullisen henkilön ei ehkä kannata rahoittaa edellä mainittua ulkomaanmatkaa velkarahalla. Ellei joku tärkeämpi arvo sitten aja tämän edelle.

Lopuksi: Välitilinpäätös
Sovi itsesi kanssa päivämäärä jolloin keskustelet itsesi kanssa siitä, missä tavoitteiden ja suunnitelman kanssa mennään. Haluatko tsekata missä mennään neljännesvuosittain vai riittääkö treffit itsen kanssa puolen vuoden päästä? Välitilinpäätöksessä pohdi: Onko suunta oikea? Haluatko edelleen samoja asioita? Onko arvomaailmasi muuttunut? Onko strategiasi oikea? Mitä muutoksia tai ruuvauksia voit tehdä toimintasuunnitelmaasi ja strategiaasi jotta voit 31.12. katsoa vuotta 2015 taaksepäin ja sanoa itsellesi ”WAU, ONNISTUIN! Hyvä minä!”.

Sovi treffit itsesi kanssa.
Sovi treffit itsesi kanssa.

Upeaa vuoden alkua ja villejä unelmointeja toivottaen,
Lotta

ps. Oman elämäsi yritysjohtajana se kuntoremonttikin onnistuu!

Kirjoittaja on Personal Trainer, FAF Wellness Coach ja Smartumin toimiston Hengetär.

Lue myös nämä