Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Näkökulma: Milloin voi sanoa, että nyt turpa kiinni?

Rankkoja päätöksiä teatterissa

linjanveto
Kun neuvotteluasemiin on päästy, on aika vetää linja.

Juuso: Eeääh. No NYT on aihe!

Sara: Kusipääjohtajat tässä terve!

Juuso: Funtsi, kun niillä menee Smartumilla aamukahvit kurkkuun tätä lukiessa.

Sara: Sitähän mä tässä just. Jösses, on tää taas sarjassamme someitsemurha... Eli nyt kirjoitellaan perustellut sille, miksi me saadaan sanoa työntekijöillemme, että te teette nyt tän superdubersekopäisen hommelin, teette sen innostuneesti ja halvatun hyvin. Ja nyt, Jaska, turpa kiinni!

Juuso: Ideanahan tässä on siis se, että yhteistyön oman talon sisällä ei tarvitse olla terapiaryhmän ylläpitämistä.

Sara: Sanoit sitten tuonkin...

Juuso: No, mutta siis laatua, jos haetaan niin demokratia ei valitettavasti toimi. Tavoitteellisen toiminnan toteutus ei onnistu äänestyksillä. Laatu vaatii selvän vision ja yhtenäisen linjan.

Teatterissa laatua ei luoda demokratialla. Laadun taustalla on oltava vahva visio ja johtajuus.

Sara: Se mitä vuosien mittaan on opittu on se, että tulisi tehdä nopeammin rankkoja päätöksiä eikä himmailla kenenkään tunteiden takia. Kun homma alkaa luisua alamäkeen, se tulee katkaista ja kääntää oikeaan suuntaan välittömästi. Tämä vaatii vahvaa visiota siitä, mitä ollaan tekemässä ja johdon ottamista kauniisti kätösiin.

Nopeammin, vahvemmin ja useammin
"Se mitä vuosien mittaan on opittu on se, että tulisi tehdä nopeammin rankkoja päätöksiä eikä himmailla kenenkään tunteiden takia."

Juuso: Kokemus näyttää myös, että tässä epäonnistuminen voi johtaa koko projektin johdon henkiseen ahdinkoon ja vakavaan närästykseen. Loppujen lopuksi kaikki vatvominen johtaa siihen, että projektiin käytetty aika on hukattu, projektin potentiaali ja rahat on menetetty tiukkojen päätösten puutteessa. Homman voi kusta niin monella eri tasolla, kun ratkaisuja ei tehdä ajoissa.

Sara: Näinpä. Näkisin, että johtaja on vastuussa kaikesta. Epäonnistumiset on minimoitava ja silti annettava valtavasti taiteellista vapautta. Eli jatkuvaa nuoralla tasapainoilua. Voitais pyytää Rennieltä sponssi!

Juuso: Tai Aurinkomatkoilta...

Sara: Työntekijät kukoistaa, kun on vahva johto ja päämäärä. Samalla pitää antaa mahdollisuus itsenäiseen työhön, antaa vastuuta ja vapautta sopivassa suhteessa. Mun mielestä meillä näkyy aika kivasti se, että ihmiset kunnioittaa omaa ja toistensa työpanosta. Kaikkein hienointa on kuitenkin se, että jokainen uskaltaa sanoa mielipiteensä asioista ja viihtyy töissä.

Juuso: Sepä juuri vaatiikin sen, että tietää mikä on projektin kannalta olennaista ja mikä ei. Kun ihmisille antaa äänen ja ohjauksen, voidaan löytää asioita joita kukaan ei ole ennalta osannut edes kuvitella. Ilman johtamista syntyy kaaos, jonka tuloksena tulee tasapaksua höttöä, jota tehdään vain tekemisen vuoksi.

Sara: Tuli tästä mieleen se, kun opetin toissa viikolla Juhoa lentämään. Olihan se ihan järjetöntä, mutta toimi. Mua hauskuutti, kun Juho mussutti vastaan koko ajan. Tauotonta loogista perustelua sille miten tää ei toimi eikä tule koskaan toimimaan. Vielä silloinkin, kun hän lensi upeasti kauniissa kaaressa. Ihana mies! Siinä tais lentopelko huutaa vastarintaa.

Juuso: Tartti vaan laittaa mies lentämään ja sehän lensi! Joskus on hyvä vaan visioida mitä tehdään ja sitten antaa työryhmän keksiä miten se tehdään. Sitä parempi, mitä hullumpi idea se on.

Sara: Siinä auttoi, että suljin korvani täysin valitukselta ja visioin vain lentämistä.  Voin muuten sanoa, että tulee upea Korppi.

"Se mitä vuosien mittaan on opittu on se, että tulisi tehdä nopeammin rankkoja päätöksiä eikä himmailla kenenkään tunteiden takia"

Juuso: Vaatii tarkkaa tilannetajua ja luonnetta vetää linja. Oikein toteutettuna  "Nyt turpa kiinni, me tehdään NYT näin..." kerää työntekijöiden kollektiivisen panoksen oikeaan suuntaan.

Sara: Jos minä sanon tuon, se on useimmiten muodossa "Nyt koko porukka hippihiljaa. Mä mietin tätä hetken ja seuraava joka puhuu hoitaa viikon tiskit". Äiti on opettanut, että uhkailu, kiristys ja lahjonta toimii :) Sulta tosin tulee yleensä jotain rakentavaa noissakin tilanteissa.

Juuso: Mitä tahansa voi sanoa, jos työpaikalla on hyvä henki. Kaikki hyötyvät, kun ohjat ovat selkeästi johtajan käsissä. Kun tämä tiedostetaan, riehumiset jää yhteen kertaan vuodessa. Äitis saa muuten hepulin tuosta. Terveisiä Nanille!

"Mitä tahansa voi sanoa, jos työpaikalla on hyvä henki"

Sara: Taide, palvelu tai tuote muodostuu osa-alueista, joista tulee olla vahva vakaumuksellinen näkemys. Näiden lisäksi tulee olla visio lopputuloksesta ja vastata siitä mitä osa-alueiden tulokselta vaaditaan. Täytyy pitää tavoite mielessä ja painaa muut sitä kohti! Onnistumiset vaan tuntuu niin paljon paremmilta, kun ne voi jakaa muiden kanssa.


"Turpa kiinni linnut. Eihän täällä kuule runoilla."

- Aino Koistinen

Lue myös nämä