Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Pikainen pulahdus kylmäaltaaseen!

kylmävesitekeehyvää

Me tuhansien järvien maassa asuvat suomalaiset tottuneesti solahdamme kesämökkiemme laitureilta viileään veteen. Se onkin muodostunut rakkaaksi kesäperinteeksi varsin monen kohdalla. Parikymmenasteisessa vedessä voi polskia helposti kauemminkin mutta uskaltautuisitko kastautua maksimissaan vain kahdeksanasteisessa kylmäaltaassa?

Kylmä vesi tekee hyvää keholle ja mielelle

Jos et ole vielä uimahallireissuillasi kokeillut kylmäaltaassa kastautumista, tee se heti seuraavalla kerralla. Kylmällä vedellä on nimittäin monia positiivisia terveysvaikutuksia. Kylmäuinti virkistää ja piristää mukavasti. Tämä johtuu mielihyvähormonien tuotannon lisääntymisestä suurissa lämpötilavaihteluissa. Pulahtaessa neljästä kahdeksanasteiseen kylmäaltaaseen ensi-irvistys kääntyy siis nopeasti tyytyväiseen hymyyn.

Säännöllinen kylmäuinti avantoon verrattavassa altaassa kiihdyttää myös aineenvaihduntaa ja parantaa kylmänsietoa. Suomen Latu toteutti talviuintikyselyn, jonka mukaan kaksi kolmesta kylmäuimarista koki, että kylmäuinnin myötä stressi on vähentynyt ja mielenvireys parantunut. Tämän lisäksi yli puolet kylmäuimareista kertoi flunssaoireiden vähentyneen selvästi. Moni koki myös, että kylmäuinti tuo helpotusta erilaisiin särkyihin ja, että unen laatu on parantunut. 

Ennen pulahdusta, tutustu huolella turvallisuusohjeisiin

Kylmäaltaaseen pulahtaminen siis kannattaa ja se sopiikin lähes jokaiselle. Jos kuitenkin kärsit sairauksista, kannattaa neuvotella lääkärin kanssa kylmäuintiin liittyvistä riskeistä. Alla olevaan kuvaan on koottu talvi/kylmäuintia koskevia vinkkejä ja turvallisuusohjeita. Jos vasta aloittelet harrastusta, kannattaa tutustua vinkkeihin huolella. Täältä löydät lisää vinkkejä ja tietoa kylmäuinnin terveysvaikutuksista.

Kylmauinti
Kuva: Katoni

Missä kylmäuintia voi harrastaa?

Useista kylpylöistä ja uimahalleista löytyy piristävä kylmäallas. Myös monilla kuntosaleilla on nykyään mahdollisuus pikaiseen pulahdukseen. Tarkista, löytyykö läheltäsi sopiva paikka uuden, hyytävän harrastuksen aloittamiseen!

Smartumin liikuntapaikkahausta voit etsiä kylmäuintipaikkoja, jotka ottavat vastaan Smartum Liikuntaseteleitä tai Saldoa. Kokeile esimerkiksi hakusanoja kylmäuinti tai avantouinti ja löydä itsellesi sopivin kylmä kylpy!

Lue myös nämä