Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Puuta, puukkoja ja pjönttöjä

Harrastuksena puutyöt

Keskiviikko, talven pimeys, töiden painama päivä takana ja vielä pitäisi jaksaa 3 tuntia aktiivisesti harrastaen. Kyllä jaksaa painaa pitkää päivää. Kolme vuotta sitten keksin, että voisin ilmoittautua kansalaisopiston kurssille, jossa valmistetaan puukkoja.

Olen aina arvostanut käsityön ammattilaisia ja itsekin olen harrastellut puutöitä jo useamman vuoden. Luonnossa liikkuminen ja siellä samoilu kuuluu myös lempiharrastuksiini. Molemmat antavat omilla tavoillaan energiaa ja auttavat rentoutumaan. Metsässä aistit saavat mukavia virikkeitä, kun taas puutöitä tehdessä keskittyminen työstämiseen ottaa vallan. Arjen haasteet muuttuvat taustahälinäksi.

Puutöissä en ole mikään mestari, mutta jokainen tehty työ opettaa seuraavaa tapausta varten. Erehdyksiä tulee paljon ja kirosanojakin saattaa lennellä tehdessä, mutta onnistuminen ja lopullisen tuotoksen näkeminen on tunne, jota on vaikea kuvailla. Ainutlaatuisia töistä ainakin saa helposti, heh.

Ensimmäisen puukon tein joskus viitisen vuotta sitten ihan netistä opiskelemalla ja kokeilemalla. Ajatus tuohon tuli jossain päin Suomea nuotiolla istuskellessa, kun kaveri esitteli tekemäänsä vuoluvälinettä. Oli kuulemma jossain kurssilla sen tehnyt. Millä kurssilla ja miksi minulla ei ole sellaista puukkoa, jonka olisin itse tehnyt ja suunnitellut? Eihän tuo nyt niin vaikeaa voi olla?

Puukkokurssilla valmistunut puukko
Ensimmäisestä puukosta tuli lähinnä "kokeilukappale". Monessa se silti on ollut mukana.

Kotiin päästyäni oli ajatus jo kypsynyt mielessä sen verran, että päätin tilata netistä terän sekä hieman muita materiaaleja, jota tekemiseen tarvittiin. Mökiltä löytyi loistavasti kahvaan tarvittavia puuaihioita. Sitten vain kokeilemaan. Ongelmitta ei tekeminen tietenkään sujunut. Kahvaan tarkoitettu puu, jonka mökiltä olin hakenut, ei ollut kuivunut tarpeeksi ja niinpä se alkoi halkeilla, ja tupen ompelussakin sormet olivat verillä, kun paksun nahan läpi neulaa yritti työstää. Haasteiden jälkeen puukko kuitenkin valmistui. Ei siitä nyt mitään parasta näyttelykappaletta tullut, mutta tekemisen kipinä oli jäänyt pysyäkseen. Joskus tekisin vielä uuden ja paremman version.

Pari vuotta haave uudesta puukosta sitten kaivoi mieltä ja kypsyi ajatuksissa samalla kun metsäreissuilta kerättyjen materiaalien pino varastossa sen kuin kasvoi ja kasvoi. Eräänä päivänä harrastuksestani tietoinen kaverini sitten ehdotti kansalaisopiston puukontekokurssia. Miksi ei?

Kansalaisopiston puukkokurssi
Ensimmäinen kurssilla tekemäni puukko. Kuvat on poltettu sekä puukkoon että tuppeen. Myöhemmin tuppi vielä sai tummanruskean sävyn.

Ennakkoon kaverini oli varoitellut, että kun kurssille ilmoittautuu, pitää olla nopea. Kurssit ovat todella suosittuja. Hälytykset kalenteriin siis päälle. Varoituksen ansiosta pystyin ennakoimaan tilanteen ja ilmoittautuminen onnistui. Ja mikä parasta, koko kurssin pystyy maksamaan Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldolla. Kun sitten myöhemmin kävin kansalaisopistolla maksamassa kurssiani, kassaneiti totesi että paikat olivat menneet neljässä minuutissa. Joka vuosi sama juttu.

Kurssi alkoi syksyllä. Ensimmäinen kerta oli hieman jännittävä, kun ei oikein tiennyt, mihin sitä oli päänsä laittanut. Ovesta sisään astuessani luokkahuone oli täynnä vanhempia herrasmiehiä ja kaikki täydessä työn touhussa. Olenko tullut myöhässä, kun kaikki jo tekevät jotain? Miksi kuulun siihen vähemmistöön, joka ei ole vielä eläkkeellä? Kurssin vetäjä kuitenkin pian kokosi tulokkaat ja selitti, että suuri osa kurssin kävijöistä oli käynyt siellä jo useamman vuoden ja toiset kävivät kurssia jo kymmenettä kertaa. Samalla tuli pikakurssi suomalaiseen puukkoon ja sen tekemiseen. Valistuspuheiden jälkeen hän otti meidät ”ensikertalaiset” kierrokselle ja selitti, miten erilaiset koneet ja muun muassa ahkio toimivat. Ahkiosta ja terän takomisesta se sitten alkoi...

Puukon teko alkaa terän takomisesta.
Puukon teko alkaa terän takomisesta.

Nyt keväällä tulee minullakin jo kolmas vuosi kurssilla täyteen. Puukkoja on syntynyt jokunen ja taitoa tekemiseen on kertynyt. Pitkä matka on vielä tuohon ”täydelliseen” puukkoon ja mahdollista on, että sitä ei koskaan tule syntymäänkään. Aina on varaa parantaa. Kesällä täytyy taas varautua ensi talven kurssin varaamiseen. Olen siis minäkin jäänyt koukkuun.

Lohipuukko valmistui kansalaisopiston kurssilla
"Lohipuukkoon" ajatus lähti tietysti kalastusretkellä. No nyt on puukko sellaisiakin reissuja varten.
Peruspuukko kansalaisopiston puukkokurssilla
Tällä hetkellä teossa on pienempi ja sirompi peruspuukko visakoivu-/tammikahvalla. Koska tämänvuoden kurssi kohta loppuu, tupen tekeminen jää kesäaskareeksi.

Puutyöharrastusta jo useamman vuoden

Vuosien varrella on kaikenlaisia väkkäröitä tullut tehtyä. Kummilapselle ylioppilaslahjaksi palli, siitä tulikin sitten kuulemma yöpöytä, häälahjaksi kaverille puupölkkyyn poltettu kuva tyttärestä, mökille karhu tervehtimään tulijoita jne. Nyt tekeillä on kotona mm. "vanha pirttipöytä", joka kuitenkin tehdään muutama vuosi sitten kaadetuista männyistä.

Puutöitä vuosien varrelta

"Miljoona" pjönttöä

Näitä linnunpjönttöjä tuli tehtyä useampi kappale, kun tutut niitä alkoivat haluamaan. Jokaiseen pjönttöön piti rakentaa jotain saajalle tärkeää kuten golfsetti, nurmikkotrimmeri, ompeluvälineet, saappaat tms. Yhteen pjönttöön kaavailtiin jopa mönkijää, mutta se jäi onneksi vain kaavailuksi.

Lähes miljoona linnunpönttöä
Ihan ensimmäinen linnunpjönttö meni omalle äidille lahjaksi. Vieläkin tuo seisoo 5 vuoden jälkeen oman mökkimme pihassa.
Eläkelahjaksi valmistunut linnunpönttö
Työkaverin isä jäi eläkkeelle ja hänelle piti saada jonkilainen lahja, jota hänellä ei varmasti vielä ole. Pjönttö on tällä hetkellä jossain Pohjois-Suomessa...
Toinen eläkelahjaksi valmistunut linnunpönttö.
Toinen työkaverin isälle tehty eläköitymispjönttö. Tämä tehtiin valokuvan perusteella mahdollisimman yhdennäköiseksi oikean mökin kanssa. Lasten piti hoitaa loppu, eli maalaus.
Läksiöislahjaksi tehty linnunpönttö.
Smartumin hallituksen pitkäaikaiselle puheenjohtajalle tehty läksiäislahja.
Siskon mökille tehty linnunpönttö
Siskon mökille piti vielä saada kelopuusta tehty lintujen ruokintalauta. Tämä sitten olikin ainakin toistaiseksi viimeinen "lintuhommeli" jonka olen tehnyt. Ehkä vielä joskus, kun inspiksen saa...

- Pasi

p.s. smartumeilla voit maksaa osallistumisen useille kansalaisopistojen kursseille. Käyttökohdehaustamme löydät Suomen lukuisat kansalais- ja työväenopistot!

Juttusarjassa smartumlaiset kertovat jostain rakkaasta harrastuksestaan. Muiden smartumlaisten harrastuksiin voit tutustua hakemalla avainsanoilla smartumlaiset harrastavat.

Lue myös nämä