Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Pyhää vihaa ja suurta rakkautta

Tiedäthän miltä tuntuu, kun jännitys kihelmöi vatsassa, stressi purkautuu päänsärkynä tai kiukku tuntuu tärisyttävän koko kehoa? Ihastus tuo kuumotuksen kasvoille ja rakkaus hymyn huulille. Monen ihmisen vatsa ei elämän vaikeissa tilanteissa kestä ruokaa ja toiset taas syövät itsensä tainnoksiin. Olen usein hämmästynyt siitä, miten paljon tunteemme vaikuttavat kehomme reaktioihin.

Noin kuukausi sitten sain itse konkreettisesti huomata kuinka kokonaisvaltaisesti tunteeni vaikuttavat kehooni. Yksi puhelinsoitto sai aikaan sen, että happi tuntui loppuvan. Pyörrytti, ahdisti, oksetti. Ärsytti ja kiukutti. Itselleni läheistä ihmisiä oli kohdeltu mielestäni epäoikeudenmukaisesti ja kurjasti. Asia vaikutti läheiseni kautta myös minuun, kun aiemmat kokemukseni ja muistot nousivat tietoisen mieleni käsiteltäväksi. Viha kuohahti sisuksissa. Sydän hakkasi, hengitys nopeutui ja kädet tärisivät.

Tunteiden vaikutusta kehoon on tutkittu esimerkiksi Aalto-yliopistossa. Tutkimukseen osallistui yli 700 henkilöä Suomesta, Ruotsista ja Taiwanista. Osallistujille oli tuotettu tunnetiloja ja pyydetty sitten värittämään tietokoneella ihmiskehon alueet, joiden toiminnan he kokivat tunteiden vaikutuksesta heikkenevän tai voimistuvan.

Tulosten perusteella laaditun kartan mukaan ilo vaikuttaisi voimaannuttavimmalta tunteelta. Rakkaus ja viha taas kulkevat todellakin käsi kädessä. Ainakin, jos kehon reaktioihin on uskominen. Ei liene yllätys, että suru ja masennus puolestaan näyttävät heikentävän kehon toimintaa aika radikaalisti. ”Tunteisiin liittyvät kehon ja mielen muutokset valmistavat meidät reagoimaan tehokkaasti erilaisiin ympäristön uhkiin, mutta toisaalta myös myönteisiin tapahtumiin kuten sosiaaliseen kanssakäymiseen. Omien kehon tunnetilojen tunnistaminen aiheuttaa todennäköisesti meille tietoisen tunnekokemuksen, kuten esimerkiksi kokemuksen siitä että olemme iloisia” kertoo Aalto-yliopiston professori Lauri Nummenmaa.

Myös aisteilla on yhteys tunnemuistiin ja kehomme reaktioihin. Pieni kosketus, tuoksu tai musiikki voi tuoda mieleen täydellisen muiston tai tunteen jostakin menneestä.

Itse muistan aina tiettyä musiikkia kuullessani miltä minusta tuntui elämäni mullistuessa kuoleman ja syntymän keskellä keväällä 2004. Kuulleessani tutut sävelet tunnen aina nenässäni juuri sen kevään tuoksun, muistan tulppaanit keittiön pöydällä, koen suru-uutisen aiheuttaman pahan olon ja toisaalta onnen vauvan syntymästä.

Menneisyyden tapahtumat lepäävät raukeina tiedostamattomassa mielessämme ja nousevat kehon reaktioina pintaan hetkenä, jota emme välttämättä osaa aavistaa.

Ihmisen keho onkin uskomattoman upea ja merkillisen viisas kokonaisuus. Muistetaanpa pysähtyä välillä kuuntelemaan sen antamia hyviä vinkkejä oman hyvinvointimme edistämiseksi!

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

Anne

Lue myös nämä