Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Saako töissä kiukutella?

Taloussanomissa julkaistiin taannoin artikkeli ”Töissä saa huutaa – joskus”. Tutustuin aiheeseen mielenkiinnolla ja jäin miettimään aihetta tarkemmin. Onko meillä oikeutta näyttää tunteemme töissä? Ilo ja nauruhan kuuluvat asiaan, ovat yleensä jopa toivottavia. Mutta miten on kiukun ja ärsytyksen laita?

Artikkelin perusteella näyttää siltä, että asiantuntijat ovat enemmän tunteiden näyttämisen puolesta kuin vastaan. Esimerkiksi viestintäkouluttaja Ritva Enäkosken mielestä huutaminen ei ole kovin paha asia, jos tilanne pystytään selvittämään. Enäkoski perää kuitenkin anteeksipyytämistä ja käyttäytymisen selvittämistä. On tärkeä kertoa kollegalle mikä mättää. Mutta riittääkö se?

Itse olen Itellan työhyvinvointijohtaja Kirsi Räisäsen kanssa samaa mieltä siinä, että töissä tulee käyttäytyä hyvin. Vaikka meillä kaikilla on huonoja päiviä sekä kotona että töissä, en pidä raivoamista kovin kauniina käyttäytymisenä. Ja myönnän itse, että olen välillä kotona helpostikin räjähtävää sorttia enkä pysty aina pidättelemään itseäni. Mutta että töissä. En voi kuvitellakaan, että huutaisin työkaverilleni! En kyllä kestä ajatusta myöskään siitä, että joku työkavereistani huutaisi minulle. Luultavasti pillahtaisin itkuun, itkupilli kun olen.
Kyllä ihmisen pitää mielestäni pystyä, varsinkin työpaikalla, purkamaan kiukkua aiheuttavat tilanteet rakentavasti ja raivoamatta. Ei todellakaan ole sama, miten työyhteisössä käyttäytyy. Ei, vaikka pyytäisikin huutamistaan jälkikäteen anteeksi. Uskon, että positiivisella suhtautumisella ja asenteella päästään paljon parempiin tuloksiin kuin kiukulla. Merja Fischer on tutkinut väitöskirjassaan positiivisen vuorovaikutuksen merkitystä palveluliiketoiminnan tuottavuudelle ja tuloksellisuudella. Erittäin mielenkiintoista, sanoisin!

Anne

Lue myös nämä