Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Sosialisointia ja tiukkaa treeniä lavatanssin pyörteissä

Lavatanssi on vauhdikas harrastus, joka sopii aivan kaikille! Tanssin pyörteissä mieli virkistyy ja kunto kohenee. Monien opistojen kurssitarjontaan kuuluu useita lavatanssikursseja ja mikä parasta, monet opistot ottavat vastaan Smartumin maksuvälineitä!

Lavatanssin uusi sukupolvi

Nelisen vuotta päätoimisesti tanssinopettajana toiminut Ulpu Jarva opettaa lavatanssia Espoon työväenopistossa. Lavatanssikursseilla on tasainen suosio kaikenikäisten keskuudessa mutta laji on selvästi nousussa varsinkin nuorten osalta. – ”Espoon Leppävaarassa järjestettävällä lavatanssin alkeiskurssilla on tänä keväänä mukana jopa 50 aloittelevaa tanssijaa”, Ulpu kertoo. Kursseille tullaan pitämään hauskaa ja samalla opitaan tanssin oikeaa tekniikkaa ja hiotaan askelkuviot kuntoon.

Espoon työväenopistossa tanssitaan lavatansseja alkeis- sekä jatkokursseilla. Alkeiskurssilla tapaillaan kuuden tanssilajin askeleita. Repertuaariin kuuluvat tango, foksi, valssi, humppa, bugg ja fusku. Jatkokurssilla ohjelmassa on edellä mainittujen lisäksi myös lattarimaailmasta tutut salsa ja cha-cha. Kaikki tanssit tanssitaan luonnollisesti parin kanssa. – ”Kursseille voi osallistua yksin tai oman parin kanssa. Koko laji kuitenkin perustuu parinvaihtoon, eli jos tulet tanssikurssille oman parin kanssa, kannattaa valmistautua pyörähtelemään myös muiden kanssa”, Ulpu vinkkaa.

Sosiaalista sutinaa ja tosimielellä treenaamista

Tanssilavoilla parinvaihto kulkee siten, että kaksi kappaletta tanssitaan yhden parin kanssa, jonka jälkeen pari vaihtuu. Lavatanssikursseilla pari vaihtuu tiheämmässä rytmissä. Jokainen viejä on erilainen, ja yhtä lailla jokainen seuraaja on erilainen. Tanssiminen monen eri parin kanssa opettaa tanssitaitoa huomattavasti enemmän, kuin se, että tanssisi aina saman parin kanssa. Toki, jos osallistut lavatanssikurssille puolisosi kanssa sillä mielellä, että haluatte viettää laatuaikaa yhdessä, on tietysti sallittua, että tanssitte yhdessä kaikki tanssit tangosta humppaan.

- ”Kultaisella 1950-luvulla lavatanssit perustuivat vahvasti sosiaalisuuteen ja lavatansseissa käynti on edelleenkin sosiaalinen harrastus. Tansseissa tavataan tuttuja ja tuntemattomia ja niinhän se on, että kun laitetaan naisia ja miehiä samaan tilaan, niin asioita tuppaa tapahtumaan. Itse löysin oman puolisoni tansseista ja eräs kurssillani tutustunut pari saa pian vauvan!”, tanssinopettaja Ulpu Jarva paljastaa.

"Nuoret eivät tule lavatanssikursseille seuran takia tai puolisoa etsimään. Sitä varten nykyään on Sinkut saarella ja Tinder."

Lavatanssi on kuitenkin paljon muutakin kuin sosialisointia. Ulpu kertoo lavatanssiharrastuksessa näkyvistä eri sukupolvien eroista: - "Uuden sukupolven lavatanssijoille vakavissaan treenaaminen on selkeästi se tärkein syy osallistua tansseihin. Vanhemmat tanssijat tulevat lavoille ja kursseille tapaamaan toisiaan ja heille harrastuksen sosiaalinen aspekti on tärkeintä. Nuorempi polvi kuitenkin suhtautuu tanssiin, kuten mihin tahansa muuhunkin harrastukseen: he haluavat kehittyä ja oppia, tulla tanssissa teknisesti taitaviksi. He eivät tule lavatanssikursseille seuran takia tai puolisoa etsimään. Sitä varten on nykyään Sinkut saarella ja Tinder."

Lavatansseille mahtuvat kaikki ikään, kokoon tai tanssitaitoihin katsomatta. Eikä haittaa vaikka tanssin pyörteet menevät välillä rupatteluksi, eivätkä askeleet aina osu oikeaan. Tärkeintä on lähteä rohkeasti mukaan tanhuamaan!

P.S. Kurkkaa Smartumin käyttöpaikkahausta, missä voit lavatansseille tai lavatanssikursseille osallistua.

Lue myös nämä