Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Tanssi on sielunkieli, jota kehoni puhuu

streettanssi
Street SM-kisat 2016. 5. sija aikuiset2 pienryhmä: Qz+ crew. Koreografi Roza Ahmad. Omat kenkäni vilkkuvat keskellä edessä.

Aloitin tanssiharrastukseni teini-iässä Kallion nuorisotalolla. Tanssia kohtaan syttyneestä intohimostani kertoo se, että vaikka sairastin silloin paljon, tanssitunneille oli päästävä kuumeesta ja kivuista huolimatta. Sellaisia ovat sielun ja sydämen asiat –ihminen taipuu niiden edessä vaikka kaksin kerroin saadakseen toteuttaa syvintä itseään.

“Dance is the hidden language of the soul.”
–Martha Graham

Elämässäni on ollut ajanjaksoja, jolloin en ole voinut syystä tai toisesta tanssia. Silloin jouduin myös hylkäämään isoimman unelmani, joka liittyi muodostelmassa tanssimiseen ja kisaamiseen. Olen vasta myöhemmin ymmärtänyt, miten unelmasta luopuminen vaikutti minuun – se esti minua täyttämästä koko potentiaaliani muillakin elämän osa-alueilla. Muistan edelleen ne suuret surun tunteet, joita olen kokenut nähdessäni esityksiä, joissa olisin niin kovasti halunnut olla mukana. Onneksi elämällä on tapana yllättää, ja minun kohdallani elämä yllätti niin, että nuoruuden unelmani toteutuivat aikuisiällä!

streetSM-kisat
Street SM 2015. 1. sija aikuiset 2 pienryhmä: Qz crew. Koreografi Roza Ahmad.

Löysin tieni yli 30-vuotiaiden aikuiskisaryhmiin muutama vuosi sitten. Kisaryhmät, joissa olen ollut mukana ovat koostuneet 31-55 -vuotiaista tanssijoista, joista osa on tanssinut lapsesta saakka ja osa vasta aloittanut. Yhteistä meille kaikille on asenne; ikä on vain numero ja kyllä aikuinenkin vielä kehittyy, kun vaan treenaa tosissaan! Kiitos useista kotiin kantamistani SM-mitaleista kuuluukin paitsi kaikille kisaryhmäläisille myös äärimmäisen lahjakkaille valmentajillemme Roza Ahmadille, Heikki Hautajoelle ja Jutta Jaloselle.

streettanssi
Street SM-kisat 2015. 2. sija aikuiset2 muodostelma: UG crew. Koreografi Heikki Hautajoki

Tällä hetkellä tanssin 3-5 päivänä viikossa 1-3 tuntia per päivä. Ennen kisoja treenejä saattaa olla jopa päivittäin. Samalla kun tanssi antaa paljon, se myös vaatii paljon; aikaa, rahaa ja fyysistä kuntoa. Lisäksi se vaatii ymmärtäväistä puolisoa sekä ystäviä, jotka sietävät sitä, että suurin osa vapaa-ajastani menee tanssille.

Tanssi on kasvattanut ja jalostanut minua ihmisenä paljon. Olen oppinut kestämään omaa keskeneräisyyttäni niin ihmisenä kuin tanssijanakin sekä sietämään esiintymisjännityksen ja itsehäpäisyn aiheuttamia tunteita. Minusta on tullut kärsivällisempi ja myötätuntoisempi itseäni kohtaan. Enää en vaadi itseltäni heti täydellisyyttä kaikessa mihin ryhdyn. Tänä päivän olen myös kiitollinen herkkyydestäni sekä vahvasta empaattisuudestani, sillä tanssissa käytetään hyväksi peilisoluja, jotka mahdollistavat oppimisen imitoimalla toisen liikkeitä. Tätä kutsutaan ns. liike-empatiaksi, joka vaatii kyvyn samaistua toisen ihmisen tunteisiin ja liikkeisiin lihasjännityksiä myöten. Huonosta kielipäästä "kärsivänä" olen myös ollut enemmän kuin iloinen ymmärtäessäni, että kehoni puhuu maailman universaaleinta kieltä, jossa sanoja ei edes tarvita!

streettanssi
Show of The Year -kisat 2016, 1. sija aikuiset2 muodostelma: UG crew. Koreografi Heikki Hautajoki

Olen tänä vuonna ns. "jännän äärellä", sillä vaihdoin aiempien vuosien tutut kisaryhmät ja Street SM-kisat uuteen lajiin ja ryhmään. Nyt olen mukana show-pienryhmässä, joka kisaa Lahdessa Performing Arts SM-kisoissa yli 30-vuotiaiden sarjassa kesäkuussa. Kisaryhmäämme valmentaa lahjakas ja sympaattinen tanssija-koreografi Sebastian Visa, ja olen ollut tästä uudesta ryhmästä ja lajista todella liekeissä. On ollut mahtavaa haastaa itseään ja nähdä, miten oma kehonkieli muuntautuu moneksi. Tällä kertaa siis luvassa hiphoppia naisellisempaa liikettä ja lenkkarit ovat vaihtuneet paljasjalkoihin! Toivottavasti selviän varvasvammoitta kisoihin saakka!

showtanssi
High Society Queens aikuiset2 pienryhmä. Koreografi Sebastian Visa. Ryhmämme osallistuu Performing Arts SM-kisoihin vuonna 2017.

Tanssissa minulle tärkeintä ei ole kuitenkaan kisaaminen ja mitalit. Parhaimmat hetket vietetään tanssisaleilla treenatessa, ja on ollut suurenmoista löytää vielä aikuisiällä uusia ystäviä, jotka paitsi jakavat kanssani saman intohimon myös uskovat minuun tanssijana! Hauskimmat hetket treeneissä ovat niitä, kun kaikki ei vielä mene ihan putkeen. Silloin kikatetaan porukalla omalle ja toistenkin hölmöilylle. Siisteimpiä ovat puolestaan ne hetket, jolloin oppii jotain sellaista, mikä aluksi vaikutti mahdottomalta ja mielenkiintoisimpia ne, kun uusi koreografia on vielä rakenteilla ja saa seurata taideteoksen rakentumista.

tanssi harrastuksena
Parhaat hetket vietetään treeneissä huipputyyppien ja -valmentajien kanssa!

Yksi yksittäinen kisamitali on minulle kuitenkin äärimmäisen rakas. Se on vuoden 2015 SM-kisoissa Jyväskylässä voitettu kultamitali aikuiset2 -kategoriassa, Roza Ahmadin valmentaman hiphop-pienryhmämme QZ crew:n kanssa. Voitto tuli ryhmällemme täytenä yllätyksenä, sillä olimme aloittaneet kisakoreografian treenaamisen vain 7 viikkoa ennen kisoja!

Kisamenestyksemme opetti kirjaimellisesti sen, kuinka mikä tahansa on mahdollista, se vaatii vain täysillä sitoutumista, hyvää ryhmähenkeä, uskoa itseen sekä muiden tekemiseen. Tämä pätee myös työelämässä - kun yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta uskovat toisiinsa kaikkensa antaen – mikä tahansa on mahdollista!

”Talent wins games, but teamwork and intelligence wins championships – Michael Jordan”

streetSM
Street SM 2015. 1. sija aikuiset 2 pienryhmä: Qz crew. Koreografi Roza Ahmad.

Se mitä teet, tee se sydämellä ja täysillä!

- Eija eli Epi ja tanssijanimeltä Epic

p.s. smartumeilla voit tanssia useita eri lajeja; Kurkkaappa Smartumin käyttökohdehakuun, josta löydät lukuisia eri tanssikouluja ja aikuisopistoja, jotka ottavat vastaan smartumeita!

Juttusarjassa smartumlaiset kertovat jostain rakkaasta harrastuksestaan. Muiden smartumlaisten harrastuksiin voit tutustua hakemalla avainsanoilla smartumlaiset harrastavat.

Lue myös nämä