Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Työhyvinvointi

Kokonaisvaltainen työhyvinvointi

Sara: Mitäs sun mielestä hyvinvointi työpaikalla tarkoittaa?

Juuso: No nyt tuli loparit...

Työhyvinvointi työpaikalla. Juusolla on sanottavaa.
Juusolla on sanottavaa työhyvinvoinnista

Sara: Höhlä. Tarkoitin että mitä me voitaisiin tehdä paremmin?

Juuso: Huh, no siis... Mun mielestäni mulla on ihan hyvä olla. Kiitos kysymästä.

Sara: Kiva. Mutta mistä se johtuu? Se että sulla on hyvä olla?

Juuso: Luulisin, että mulla on hyvä luottamus siihen, että hommat toimii ja ihmiset ovat särmiä. Voin keskittyä omaan tonttiini ja varmistaa, että se pelaa hyvin. Stressi pysyy aisoissa, kun ei tarvitse pelätä että produktiot luisuu ojaan, jos en ole joka hetki paikalla varmistamassa.

Sara: Oon samaa mieltä. Mut miten tuollaiseen tilanteeseen on päästy? Voitaisko tehdä jotain paremmin? Työhyvinvointi ei kuitenkaan ole sattumankauppaa eikä se ole itsestäänselvyys vaan jatkuva prosessi.

Juuso: No ainakin oli hyvä idea pakottaa uudet työntekijät Teatterileikkeihin mukaan. On helppoa, kun TyHy voidaan hoitaa talon sisäisesti jo ekana työpäivänä.

Sara: Mä mitään pakottanut! Jos olisivat kieltäytyneet toiseen kertaan, niin ei niiden sitten olisi ollut pakko. Ja loppujen lopuksihan ne oli ihan kikseissä. Alkuun vaan jännittivät. Teatterileikit auttoi kaikkia pääsemään yli ensimmäisen päivän lukosta ja saivat samalla reilun annoksen Toivoa.

Juuso: Jep, Toivon työkulttuuri kannustaa itsensä ylittämiseen ja uuden kokeilemiseen. Turvallinen ryhmäkokemus lisää kokonaisvaltaista itseilmaisua ja luottamusta toisiin. Tekee hyvää tuotannon ja tekniikan väelle! On hyvä näyttää, ettei luovuus ole varattu pelkästään taiteilijoille.

Sara: Ja sulattaa pois turha stressi ja jännitys. Yhdessä leikkiminen madaltaa hierarkiaa, auttaa kommunikoimaan ja hahmottamaan paremmin toisen ihmisen tunteita ja näkökulmia.

Juuso: Auttaako se todella ymmärtämään jotain syvällistä? Tuntuu vähän kaukaa haetulta...

Sara: Kyllä. Se auttaa ymmärtämään, että toinen on ihminen. Minkä tahansa ”statuksen” toiselle onkaan antanut, oli se sitten siivooja, assari tai toimitusjohtaja, sen takana on ihminen, jolla on tunteet ja haaveet kuten sinullakin.

Työkulttuuri, TyHy ja leikki
Teatterileikit - Kokonaisvaltainen hyvinvointielämys

Juuso: No helevetti.

Sara: Niinpä.

Juuso: No tehdään me kyllä ihan joka päivä muutakin. Työn hedelmistä jaetaan kaikille; esimerkiksi produktiot ja Teatterileikit ovat omille ilmaiset ja jos jossain tapahtuu erityisen hienoja onnistumisia, heidät huomioidaan kunnolla. Kerranhan me lähetettiin näyttelijä Prahaan, kun se oli puoli vuotta kärsinyt perse paljaana kylmistä suihkuista lavalla. Oli pakko jotenkin kiittää, kun kuitenkin hankki meille eniten katsojia ikinä.

Sara: Olihan se nyt pakko... Meillähän on tuosta palkitsemisesta joskus puhuttukin.

Juuso: Mitä ikinä tehdäänkään, mun mielestäni on tärkeetä, että ihmisille puhutaan nätisti, vaikeistakin asioista. Voisi sanoa, että meiniki on hyvä, kun tauoillakin puhutaan yhtä innostuneesti niin töistä kuin kaikesta muustakin. Huolet ja onnistumiset jaetaan, julkisesti.

Sara: No jaa, ei me kyllä kaikkea julkisesti jaeta. Johdon vastuulla on kantaa stressi, tehdä päätökset ja kommunikoida niistä selkeästi alaisille. Hyvän työntekijän työpanos menee hukkaan, jos pomon stressi on myös hänen stressinsä.

Juuso: Totta.

Sara: Leikkiminen ja uuden luominen on työyhteisön voimavara. Ja parasta mitä meillä tehdään. Yleinen innostus pysyy hyvin yllä, kun ympäristössä on aina semmoinen pieni positiivinen yllätysmomentti, että melkein mitä vaan voi tapahtua. Joskus voi jäädä pienenpieni informaatio saamatta ja löytää vaaleanpunaisen ruumisarkun vessasta ilman mitään selitystä. Hätkähdyttävää, varsinkin jos siellä on joku sisällä...

Juuso: Joo, parasta mun työpäivässäni on se, kun karjut toiselta puolelta tilaa: ”JUUSO! MITÄ H*LVETTIÄ!”

Sara: Mmhm. Näin olen päätellyt.

Juuso: Happamia sanoja, Sara. Happamia sanoja.

Don't be a bad bunny
"Whenever I'm sad I stop being sad and be awesome instead."

Ja lopuksi:

Leikkiminen työpaikalla edistää työhyvinvointia
Leikkiminen työpaikalla. Miksi?

Lue myös nämä