Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Unelmien työkulttuurista innostusta ja tuottavuutta

Olin mukana, työelämä 2020 –hankkeen kumppanina, Humapin järjestämässä aamiaistilaisuudessa pari viikkoa sitten. Todella mielenkiintoisessa tilaisuudessa pääsimme isolla porukalla käsittelemään aihetta Unelmien työkulttuurista innostusta ja tuottavuutta. Keskustelimme ja pohdimme yhdessä sitä, mistä unelmien työkulttuuri muodostuu ja mitä se itse kullekin tarkoittaa. Oli ilo tavata erilaisten organisaatioiden eri-ikäisiä edustajia, saada vaihtaa ajatuksia ja kuulla konkreettisia esimerkkejä erilaisista työkulttuureista.

Aamun parituntinen vilahti aivan liian nopeasti ohitse ja selvästi itse kullakin osallistujalla olisi ollut vielä montakin asiaa sanottavana. Uskon, että meille kaikille osallistujille jäi kuitenkin monta ajatusta työstettäväksi tuosta tärkeästä aiheesta.

Mistä unelmien työkulttuuri muodostuu

Keskustelimme aiheesta mm. Humapin tekemän Unelmien työkulttuurin canvaksen avulla.

Humap: Unelmien työkulttuurin canvas
Humap: Unelmien työkulttuurin canvas

Hahmottelimme pienryhmissä, mikä tästä työkulttuurikartasta tarttuu itselle ensimmäisenä silmään. Löysin taulusta heti ensimmäisenä kohdan ihmissuhteet ja kommunikaatio. Perustelin valintaani sillä, että mielestäni yrityksen ihmiset muodostavat työkulttuurin, olivatpa he yrityksessä missä asemassa tahansa.

Jokainen työntekijä tuo työkulttuuriin mukanaan oman taustansa, kokemuksensa, ajatuksensa ja arvonsa. Olemme inhimillisiä ihmisiä ja työkulttuuri siis muodostuu tietomme ja taitomme lisäksi myös persoonastamme. Avoimella suhtautumisella toisiin ihmisiin, voimme yhdessä olla mukana luomassa unelmien työkulttuuria. Uskon, että kommunikointi auttaa usein, olipa kysymyksessä sitten työkavereiden, tiimien tai johtajien ja alaisten väliset suhteet. Yhteistyö, vuorovaikutus ja kuunteleminen ovatkin työelämän tärkeimpiä työkaluja. Kenenkään ei pitäisi kyynärpäätaktiikalla ajaa vain omaa, tai oman tiiminsä etua.

Miten nostaa katse pois pallosta

Pohdimme tilaisuudessa työkulttuuria joukkueurheilun kautta, jossa korostuu selvästi yhdessä tekemisen meininki. Omienkin poikieni kohdalta erittäin tuttu esimerkki liittyy jalkapalloon.

Kun pieni palloilija aloittaa harrastuksen, on pelaaminen kentän laidalla aika hauskaa seurattavaa. Pelin tiimellyksessä jokainen pelaaja tuijottaa pelkästään palloa ja kaikki surraavat sen perässä kuin pieni mehiläislauma. Kentällä olisi vaikka kuinka paljon tilaa syöttelyyn, mutta kukaan ei ymmärrä sitä, kun minä itse haluan sen pallon ja minä itse haluan tehdä sen maalin.

Hiukan isompana pelaajat ymmärtävät, että katse tulee nostaa pallosta ylöspäin. Ollakseen hyvä pelaaja, tulee peliä lukea ja nähdä koko kenttä. Jokaisella on omat vahvuutensa, joiden avulla joukkue hioutuu parhaaksi mahdolliseksi. Kaikki eivät voi olla kärkipelaajia. Mitä kärkipelaaja olisi ilman puolustajia tai laitureita, jotka syötöillään mahdollistavat maalien tekemisen?

Sama pätee myös yrityksen henkilöstöön. Jokainen työntekijä osaltaan mahdollistaa sen, että yritys menestyy. Yhdessä voimme nostaa katseen pois pallosta ja nähdä kentän laajemmin. Tavoitteen tulisi olla kaikilla sama, tiimistä tai henkilöstä riippumatta. On osaltaan johdon kommunikoinnista ja asenteesta, sekä yrityksen työkulttuurista kiinni, kuinka sitoutunut henkilöstö on työpaikkaansa ja kuinka laajasti he kentän näkevät.

Minun unelmien työkulttuuriini kuuluu se, että yrityksessä kommunikoidaan, ihmisiä arvostetaan ja heitä kiitetään. Vaikka sanonnan mukaan kissa ei kiitoksella elä, luo se positiivista potkua eteenpäin. Kommunikointi luo mahdollisuuden koko yrityksen yhteiselle tekemiselle. Joukkuepelaajia, niitä ihmisiä, jotka hiljaisella tiedollaan, yhteishengen kohottamisellaan, positiivisella käyttäytymisellään tai muulla tekemisellään mahdollistavat kärkipelaajien tekemät maalit, tulisikin nostaa enemmän esille.

Kukaan ei ole mitään yksin ja silti jokainen yksilö on arvokas osa kaikille yhteistä, innostavaa ja tuottavaa, työkulttuuria.Viime syksynä Nordic Business Forumissa esiintynyt Jim Collins sen hienosti tiivisti: Life is people.

Anne

Lue myös nämä