Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Unohda treenimotivaatio! Psykologin vinkkejä hyvinvointiin ja liikuntaan

Anu Karvonen

Nyky-yhteiskunnassa voidaan melko pahoin – ainakin näin psykologin näkökulmasta. Esimerkiksi lievistä masennustiloista kärsii jopa 10-15% väestöstä. On harmillista, että apua on joskus hankala saada, ja tällöinkin se voi pahimmillaan olla lääkehoitoa ilman keskustelutukea. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että liikunta voi joskus hoitaa masennusta jopa yhtä tehokkaasti kuin lääkkeet. Jos lääkehoitoa täydentää liikunnalla, mielialan on havaittu kohentuvan 3–4 päivässä normaalin 3–4 viikon sijaan. On jopa viitteitä siitä, että liikunnalla on sama teho kuin kognitiivisella psykoterapialla.

Tutkimuksissa puhutaan, että masennusta lievittävän liikunnan ei tarvitse olla kauheaa rehkimistä, mutta sen täytyy olla säännöllistä: tunnin verran 2-3 kertaa viikossa. Näin psykologina voin kuitenkin kertoa noidankehän, jonka huomaa lähes joka kerta asiakkaissa: kun mieli on maassa, ei jaksa lähtemään liikkumaan -> kun ei liiku, mieliala pysyy alhaalla ja jopa huononee -> ei jaksa lähteä liikkumaan… Kannattaa huomioida, että masennuksessa ei ole kyse siitä ettei ”huvita” tai ”viitsi” tehdä liikuntaa, vaan väsymykseltä ei yksinkertaisesti pysty siihen. Ja sitten pitäisi vääntäytyä tunnin lenkille? Onneksi viime vuosina on tehty esim. HIIT-harjoittelua, eli high intensity interval training –metodia, yhä tunnetummaksi, ja monet tietävät että lyhyt rankka treeni voi olla yhtä tehokas kuin pidempi matalatehoinen treeni. Vartin treeniin voi olla helpompi motivoida itsensä kuin tunnin treeniin.

Läheisen on hyvä muistaa, että masentuneen mielialoihin ei tarvitse eikä pidä lähteä mukaan. Masentuneen jokaiseen ahdistuksen ilmaisuun ei myöskään tarvitse reagoida tai yrittää keksiä ratkaisua. Merkittävintä on muistaa kertoa toisen olevan tärkeä itselle.

Onko motivaatio treenaamiseen sitten kaiken A ja O?

Motivaation tärkeyttä korostetaan nykyään paljon ja lehdistä löytyy juttuja: ”Näin pidät yllä treenimotivaatiota!” tai ”Näin pidät motivaation yllä töissä!” Innostus, mielenkiinto ja motivaatio ovatkin hyvin tärkeitä asioita ja saavat ihmisen ottamaan ensimmäiset askeleet kohti tavoitteitaan. Törmäämme vain usein seuraavaan ongelmaan: jossain vaiheessa motivaatio lopahtaa. Tämän vuoksi kaikki ne ihmiset, jotka aloittavat dieetin uuden vuoden jälkeen, eivät ole superkunnossa juhannuksena.

Itse asiassa treenaamisen ytimessä voi motivaation sijaan olla kurinalaisuus ja tapojen noudattaminen.

Itse asiassa treenaamisen ytimessä voi motivaation sijaan olla kurinalaisuus ja tapojen noudattaminen. Mieti vaikka töitä tai kotiaskareita: kuinka monesti menemme kauppaan tai töihin ilman intoa ja motivaatiota, koska niin vain TÄYTYY tehdä? Onko meillä aina kova motivaatio pestä hampaat, leikata kynnet tai harjata hiukset? Ei, vaan ne ovat rutiineja jotka täytyy jossain vaiheessa suorittaa. Itsensä voi opettaa ajattelemaan treenistä ja ruokavaliosta samalla tavalla.

Monet ovat kysyneet minulta, miten olen onnistunut pitämään kiinni viidestä 15-20 min treenistä viikossa seitsemän vuoden ajan. Vastaus on siinä, että alusta asti sitouduin tekemään viisi treeniä viikossa, ja kun toistin toimintaa tarpeeksi määrätietoisesti, siitä tuli rutiini. En enää voinut tai halunnut kuvitella vaihtoehtoa, että treenit jäisivät tekemättä. Säännöllisen liikunnan aiheuttamat muutokset aivoissa voivat jopa toimia suojakeinona motivaation menetystä vastaan, kun kiire ja stressi iskevät eikä treenaaminen kiinnosta. Mitä säännöllisemmin treenaat, sitä vähemmän olet sellaisten fiilisten armoilla kuten ”Tänään väsyttää niin paljon, ei jaksa” tai ”Oli niin rankka päivä töissä ja nyt on niin myöhä, ehkä sitten huomenna…”. Huomaan sen itsekin joka kerta jos minulle on tullut flunssan tai työmatkojen takia 1-2 viikon treenitauko: treenien aloittaminen on paljon vaikeampaa kuin normaalisti.

On siis luonnollista etsiä motivaatiota, mutta sen ei saisi antaa päättää treenaatko tänään, huomenna vai ensi viikolla! Tutkimusten mukaan ihminen tarvitsee noin 100 päivää siihen, että uusi rutiini omaksutaan ja tämän jälkeen sen suorittaminen on paljon vaivattomampaa. Tämä kolmen kuukauden sääntö pätee myös muuhun kuin liikuntaan, esimerkiksi tupakanpolton lopettamiseen.

Intense by Anu kotitreenit

Intense by Anu -kotitreenit tehdään kotona

On hyvä asia, että Smartum mahdollistaa nykyään myös verkkovälitteistä liikuntaa asiantuntijan tuella. Terveyttä ja hyvinvointia olisi tärkeä tukea, mutta kaikilla ei ole aikaa tai mahdollisuutta käydä esimerkiksi kuntosalilla. Olen kehittänyt tätä varten lyhyet, mutta tehokkaat Intense by Anu HIIT/kehonpainoharjoittelu -kotitreenit sekä aloittelijoille että edistyneemmille treenaajille. Löydät nämä treenit video-ohjeineen osoitteesta: intensebyanu.com. Tarjoamme myös sykemittaukseen perustuvia hyvinvointianalyyseja ja kesän 2017 juoksuhaaste on juuri käynnistynyt: jäsenet saavat veloituksetta harjoitteluohjelman 5 km, 10 km tai puolimaratonille.

Anu Karvonen
Psykologi (PsM), tohtorikoulutettava, valmentaja

Kirjoittaja on Smartum-verkostoon kuuluvan Intense by Anu -kotitreenipalvelun kehittäjä ja perustaja. Lisätietoa kirjoittajasta löytyy täältä. Intense by Anu löytyy myös facebookista.

 

Lue myös nämä