Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Blogit

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Vesi on mahtava elementti

Vesijuoksuvyö on vesijuoksijan perusvaruste

Kerroin edellisessä blogikirjoituksessani, että joudun jalkaleikkauksen vuoksi useamman kuukauden ajan keksimään korvaavia treenimuotoja juoksulle. Silloin olin päässyt jo tekemään sovellettua kotijumppaa. Nyt jalka on sen verran kuntoutunut, että olen päässyt uimahalliin ja vesijuoksemaan. Uintia pitää vielä hetki odottaa, sillä uinnin potkut eivät vielä tunnu jalan kannalta hyvältä idealta.

Vesijuoksua olen aikaisemmin harrastanut silloin tällöin, lähinnä satunnaisesti pienten jalkavaivojen vuoksi tai esimerkiksi maratonilta palautuessa. Säännöllisesti en ole vesijuossut, sillä onhan se...noh, tylsää.

Nyt kun vesijuoksu on kuntopyörän ohella ainoa aerobinen treenimuoto, jota voin tehdä, tuntuukin se aivan mahtavalta lajilta! Ja sitähän se kyllä onkin. Tehokasta, kokonaisvaltaista liikuntaa, jossa saa tehtyä hyvän kestävyystreenin ja samalla veden paine hieroo lihaksia. Myös rasitusvammojen riski on vesijuoksussa pieni.

Havaintoja, vinkkejä ja yksi toive

Seuraavat havainnot ja vinkit ovat täysin omiani – oikea vesijuoksuohjaaja antaa varmasti myös oikeammat ohjeet!

1. Vesijuoksu on tylsää – vai?

Tämä on kyllä ihan totta, jos kyttää koko ajan kelloa ja laskee altaanvälejä (kaakeli, kaakeli, kaakeli, saakeli...), mutta ajan voi käyttää hyödykseen. Esimerkiksi tänään suunnittelin altaassa ollessani tämän blogikirjoituksen ja selvittelin mielessäni muutamia työasioita. Tunti kului nopeasti. Lisäksi voi ottaa erilaisia spurtteja, juosta välillä ”ilman käsiä” tai muuten rikkoa juoksurutiinia.

Pitkän treenin saa myös tehtyä yhdistämällä uintia ja vesijuoksua. Tunti kumpaakin peräkkäin on tosi hyvä korvike viikonlopun pitkälle juoksulenkille.

2. Hanki oma vesijuoksuvyö

Kaikissa uimahalleissa on tarjolla vöitä, mutta jos käy vähänkään useammin vesijuoksemassa, kannattaa ostaa oma. Silloin sitä ei tarvitse joka kerran säätää itselleen sopivaksi, jolloin säästää hermojaan ja saa heti tehokkaan juoksuasennon.

3. Laita vyö tarpeeksi tiukalle

Oman kokemukseni mukaan vyö pitää säätää niin tiukalle, että sen saa juuri ja juuri napsautettua kuivalla maalla ollessa kiinni. Silloin se pysyy siinä missä pitääkin eli vyötäröllä, eikä nouse niskaan. Niskassa heiluva vyö kallistaa juoksuasennon vääräksi, ja juoksusta tuleekin ryömivää uintia.

4. Se on juoksua, ei uintia

Vesijuoksun hienous ja tehokkuus piilee siinä, että se on todellakin pystyasennossa tapahtuvaa juoksunomaista etenemistä vedessä. Kun etenet mahdollisimman pystyssä, kohdistuu veden vastus paljon suurempaan pinta-alaan vartaloasi kuin jos etenisit puolittaisessa uintiasennossa. Juuri se tekee vesijuoksusta niin tehokasta – päinvastoin kuin uinnissa, tarkoitus ei ole edetä mahdollisimman sulavasti ja veden vastusta minimoiden. Matka ei välttämättä etene nopeasti, mutta jalat ja kädet tekevät paljon töitä pinnan alla. Jalkojen ja käsien liike muistuttaa mahdollisimman paljon juoksua, ei puolivillaista uintia. Reipas vesijuoksu on myös oikein hyvää ylävartalotreeniä, jossa myös allit saavat kyytiä. Tehoja saa lisää räpylää muistuttavilla vesijuoksuhanskoilla.

5. Pidä hyvä tahti

Vesijuostessa on helppo vaipua ajatuksiinsa (kuten vaikka niitä työasioita tai kauppalistaa miettiessä), jolloin tahti hiipuu ja treenistä tulee lillumista. Kannattaa siis kuitenkin välillä tarkastaa tilanne ja keskittyä pitämään jalkojen ja käsien tahti ripeänä, jolloin juoksuasentokin pysyy hyvänä.

6. Ota juomapullo altaan reunalle ja evästä pukuhuoneeseen

Vesijuoksun ja uinnin teho on salakavalaa. Altaassa ei välttämättä huomaa että tulee hiki ja jano, mutta jälkeenpäin iskee nestehukka ja nälkä. Raukeasta olosta huomaa, että tuli tehtyä kunnon treeni. Vähänkään pidempää treeniä tehdessä kannattaa ottaa juomapullo altaan reunalle ja pukuhuoneeseen jotain palautusjuomaa tai välipalaa.

7. Älä tuki

Uimahalleissa on ilahduttavan paljon kävijöitä ja vesijuoksuradatkin ovat ahkerassa käytössä. Moni juoksee kaverin kanssa, ja mikäs sen mukavampi tapa urheilla ja vaihtaa samalla kuulumisia. Jos radalla on yhtään enemmän juoksijoita, tulee vierekkäin juoksevista kaveruksista kuitenkin helposti tukko. Ja tässä seuraa se toive – lue tilannetta ja jos on ruuhkaa tai kapea rata, juoskaa kaverin kanssa mieluummin peräkkäin kuin rinnakkain.

8. Nautiskele hetki ja venyttele

Tiedän että monille nautiskelu ja venyttely eivät mahdu samaan lauseeseen. Jos ei ole kiire altaasta pois, kannattaa kuitenkin hyödyntää veden tuomat edut ja venytellä. Moni kuivalla maalla tylsältä tuntuva venytys tuntuu vedessä ihan erilaiselta. Altaan matalassa päässä ja kaiteesta tukea ottaen se onnistuu hyvin.

Ja jos edelleenkään ei ole kiire, kannattaa mennä saunaan ja rentoutua kunnolla! Sen olet ansainnut.

Näytä kommentit Piilota kommentit
comments powered by Disqus

Lue myös nämä