Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

5 vaivaa, jotka vältät säännöllisellä hieronnalla

Hieronta auttaa moniin vaivoihin

Hannu Borén tietää suomalaisten työntekijöiden kipupisteet. Nurmijärven Fysioterapia Oy:n vastaava fysioterapeutti on ollut alalla jo 30 vuotta.

"Vuosien varrella luokseni on tullut useita ihmisiä, jotka heti aluksi alkavat kertoa pitkään piinanneesta vaivastaan", Hannu sanoo.

"Kysyn heiltä: käytätkö autosi huollossa ennen kuin sen moottori leikkaa kiinni", Hannu kertoo, "ja vastaus on aina: totta kai käytän, koska minun pitää päästä päivittäin liikkeelle autollani."

"Sitten katson asiakasta silmiin, ja kysyn: onko järkeä pitää autosta paljon parempaa huolta kuin omasta kehosta, sillä sinun moottorisi on jo leikannut kiinni."

Sitten katson asiakasta silmiin, ja kysyn: onko järkeä pitää autosta paljon parempaa huolta kuin omasta kehosta, sillä sinun moottorisi on jo leikannut kiinni.

Hannu Borén korostaa ennaltaehkäisevän hoidon tärkeyttä. Keho kannattaa pitää toiminnassa säännöllisellä hieronnalla, eikä odottaa vaivojen ilmestymistä.

"Monelle riittäisi, että kävisi hieronnassa kolmen hoitokerran sarjan keväällä ja toisen vastaavan syksyllä. Jotkut tykkäävät käydä kerran kuussa, jotkut kuuden–seitsemän viikon välein. Missään tapauksessa raha ei hieronnassa mene hukkaan."

Hierontaa voi tarjota myös verovapaana työsuhde-etuna. Miltä kaikelta työntekijä sitten välttyy, jos ymmärtää käydä hieronnassa jo ennen vaivojen alkua? Hannu Borén kertoo, mitkä ovat viisi suomalaisten yleisemmistä vaivoista ja mitä niille voi tehdä:

1. Jännityspäänsärky

"Ensin tutkitaan, sitten avataan lihaksisto niska–hartiahieronnalla, ihan kallonpohjaan asti. Katsomme työpaikkaergonomian ja ryhdin. Opastamme asiakastamme omatoimiseen venyttelyyn ja harjoitteluun, joilla myös ennaltaehkäistään tulevia vaivoja."

2. Noidannuoli

"Se on eri syistä johtuva alaselän kipu, joka on niin kova, ettei liikkeelle tahdo päästä eikä saada kenkiä jalkaan. Teemme tarvittaessa yhteistyötä lääkärien kanssa varmistaaksemme, ettei kyseessä ole välilevyn pullistuma tai vastaava. Sitten selän lihakset relaksoidaan hieronnalla. Opastamme asiakkaitamme myös tässä tapauksessa käyttämään erilaisia harjoitteita ja venytyksiä, jotta vaiva ei uusiutuisi."

3. Tenniskyynärpää

"Tämä on tavallinen vaiva tietokonetyöntekijöille, jotka käyttävät hiirtä. Sen voi saada myös mailapeleistä tai kamppailulajeista, joissa käsi on paljon nyrkissä. Avaamme hieromalla koko käden ranteesta olkapäähän ja yleensä myös hartiaseudun lihakset sekä opastamme oikeiden harjoitteiden käytössä.

4. Jalkavaivat

"Ihminen on elämänsä aikana aika paljon jalkojensa päällä. Ihan kaikille sopii kunnon jalkahieronta, jossa käydään läpi pohkeet, reidet ja pakarat. Monet selkäkivut saattavat oireilla jalkoihin. Voimme käyttää sekä klassista hierontaa että urheiluhierontaa tai niiden sekoitusta yhdistettynä fascia-käsittelyihin."

5. Piilokivut

"Etenkin joulun jälkeen meille tulee henkilöitä, jotka ovat saaneet lahjakortin kokovartalohierontaan. He sanovat tulleensa vain ihan huvin vuoksi, vaikka vaivoja ei ole. Sitten puolentoista tunnin hieronnan aikana alkaa pikku hiljaa selvitä, että pohkeet kramppailevat öisin, lonkka on kipeä, pääkipua on aika usein... Kokovartalohieronnassa pureudutaan kokonaisvaltaisesti erilaisiin vikoihin, joita kehossa on. Hieronta voi olla relaksoivaa, mielihyvää tuottavaa, ihan vaan oloa helpottavaa."

Lue myös nämä