Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

5 vinkkiä – Näin hyödyt liikunnasta työmatkoilla

Työmatkastakin saa paljon irti, kun käyttää mielikuvitusta ja jalkojaan. Käytä erilaisia reittejä. Tutustu ympäristöösi. Ihaile kauniitamaisemia. Kunnossa Kaiken Ikää -ohjelman koordinaattori Niina Valkama vinkkaa, mitä iloa ja hyötyä saa liikkumalla työmatkan kävellen tai pyöräillen.

1. Lisää liikettä arkeen

Työikäisen väestön arkinen liikkuminen on vähentynyt, ja lyhyetkin matkat tehdään usein autolla. Päivittäisestä ajasta iso osa kuluu istuessa. Työmatka on erinomainen tilaisuus lisätä liikettä arkeen itselle sopivaan tahtiin.

2. Irti työpäivän rasituksista

Työmatkan taittaminen kävellen tai pyöräillen on hyvä tapa virittäytyä päivään askareisiin ja irrottautua työpäivän rasituksista. Omin lihasvoimin liikkuminen kuluttaa energiaa, mutta samalla sitä saa lisää. Keho ja mieli virkistyvät. Tiedetään, että säännöllisesti liikkuvilla on muita vähemmän sairauspoissaoloja.

3. Rutiinit rikki

Liian usein arjessa edetään vain samalla, totutulla kaavalla. Kannattaakin välillä pysähtyä miettimään omia kulkutapoja. Voisiko työmatkan, tai osan siitä, kulkea kävellen tai pyöräillen vaikkapa parina päivänä viikossa? Yhden ylimääräisen 300 metrin pysäkinvälin käveleminen joka arkipäivä aamuin ja illoin tarkoittaa kolmea kilometriä kävelyä viikossa ja noin 150 kilometriä vuodessa.

4. Työkaverit tutuiksi

Työkaverien kanssa voi järjestää kimppakyydin myös kävellen tai pyöräillen. Sovitaan ennalta aikataulutettu reitti, mitä kuljetaan ja kyytiin voi liittyä itselle sopivasta kohdasta reittiä. Matkan varrella voi jutella niitä näitä tai puhua työasioita. Pyöräilijöiden motivaatiota voi lisätä osallistumalla Kilometrikisaan, jossa kerätään joukkueena kilometrejä.

5. Se voi olla hauskaa

Työmatkalla voi myös yhdistää huvin ja hyödyn. Kävellessä voi vaikka pelata Pokémon Go -peliä ja kerätä Pokémon-hahmoja. Työmatkaan saa aivan uusia näkymiä, ja terveyshyödyt tulevat siinä sivussa.

Pokémon Go -pelaaja kännykkäkuvassa.

Lue myös nämä