Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

5 x Tuulahdus uutta näyttelystä

Nuoret 2015, Taidehalli
Ilari Hautamäki, Cereal, 140x120 cm, öljy ja akryyli kankaalle, 2015

1: Nuoret 2015, Taidehalli, Helsinki

Taidehallissa tammikuun alkuun esillä oleva Nuoret 2015 on katsaus suomalaisen kuvataiteen ajankohtaisiin ja tulevaisuuden tekijöihin. Upeaan tilaan levittäytyy 23 nuoren kuvataiteilijan ja kahden taitelijaryhmän teoksia – installaatiota, maalauksia, valokuvia, videoteoksia ja ääniteos. Kokonaisuuden ovat kuratoineet taiteilija Rauha Mäkilä, kuvataideopiskelijoiden edustaja Kati Roover Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta ja Kasperi Mäki-Reinikka Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Nuoret 2015 Taidehallissa 3.1.2016 asti, taidehalli.fi

Kuoleva Dandy, Nils Dardel
Kuoleva Dandy, 1918

2: Nils Dardel ja moderni aika, Turun taidemuseo

Ruotsin tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluvan Nils Dardelin (1888–1943) näyttely on kuvataidesyksyn ehdoton tapaus: mukaan on saatu Ruotsin arvostetuimpiin taiteilijoihin kuuluvan Dardelin ikonisimmat teokset Kuoleva dandy, Vierailu eksentrisen daamin luona ja Intohimorikos. Valtaosa teoksista kuuluu Moderna Museetin laajaan kokoelmaan, mutta niitä ovat lainanneet myös muut merkittävät ruotsalaiset museot ja yksityishenkilöt. Dardel loi täysin omaperäisen, elegantin ja loisteliaan värikkään tyylin, jonka maailma sijoittuu unen ja toden välimaastoon.

Nils Dardel ja moderni aika Turun taidemuseossa 17.1.2016 asti, turuntaidemuseo.fi

Nonna Carolina, EMMA
Nonna Carolina, 1936

3: Carol Rama: Polte, Emma, Espoo

EMMAn syksyn päänäyttely esittelee avantgarde-taiteen edelläkävijän, Carol Raman (1918–2015) ensimmäisen laajan yksityiskiertonäyttelyn. Retrospektiivissä nähdään noin 200 teoksen kokonaisuus vuosilta 1936–2005. Seksuaalisuutta, naisen kehoa ja sen esittämistapoja 1930-luvulta asti tutkineen Raman taide on vaikuttanut merkittävästi aikamme nykytaiteeseen.

Carol Rama: Polte Emmassa 10.1.2016 asti, emma.museum

HAM / Hanna Kukorelli
HAM / Hanna Kukorelli

4: Ai Weiwei @ Helsinki, HAM, Helsinki

Maailman tunnetuimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuvan kiinalaisen Ai Weiwein installaatioista, veistoksista ja valokuvista muodostuva näyttely täyttää vastikään avatun HAM:in yläkerroksen. Taiteilijan, joka on sanonut, että kaikki on poliittista, jokainen teos pitää sisällään tarinan – ne kannattaa lukea.

Ai Weiwei @ Helsinki, HAM:issa 28.2.2016 asti, hamhelsinki.fi

Chantal Joffe: Self Portrait Naked on New Blue Sofa
Chantal Joffe: Self Portrait Naked on New Blue Sofa (2013). Sara Hildénin säätiön kokoelma/Sara Hildénin taidemuseo. Kuva: Jussi Koivunen

5: Moninainen naiseus, Sara Hildénin taidemuseo, Tampere

Sara Hildénin säätiön kokoelmaan perustuva näyttely esittelee naiseuden moninaisuutta ensisijaisesti naistaiteilijoiden teosten kautta. Näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Chantal Joffe, Mariko Mori, Susanne Gottberg, Elina Merenmies, Mari Rantanen, Anna Retulainen, Nina Roos ja Marianna Uutinen.

Moninainen naiseus – Teoksia Sara Hildénin säätiön kokoelmasta, Sara Hildénin taidemuseossa 17.1.2016 asti, tampere.fi/sarahilden

Lue myös nämä