Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Aikuiset liikkeellä

Palloilulajit ovat aikuistenkin suosiossa.

Muodikkuus näkyy myös liikuntalajeissa, vaikka suomalaisten aikuisten lajikirjosta ei ole tarkkaa, päivitettyä tutkimustietoa. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat yli viiden vuoden takaa.

"Selkeitä trendejä on kuitenkin nähtävissä, ja puhutaan liikuntasukupolvista", liikuntakasvatuksen professori Pasi Koski Turun yliopistosta kertoo.

1950-luvulla syntyneet kuuluvat kuntoliikunnan läpimurron sukupolveen, kun taas 1980-luvun lapset ovat eriytyneen liikuntakulttuurin sukupolvea.

Palloilu on in

Palloilulajit ovat olleet viime vuosina nousussa aikuisten keskuudessa. Usein kyse on harrasteporukoista, joita muodostetaan työ- tai tuttavapiirissä.

"Kymmenen suosituimman lasten ja nuorten harrastelajin joukossa on kuusi palloilulajia. Sekin kertoo palloilulajien suosiosta", Pasi Koski toteaa.

Myös TtM, valmentaja, jooga- ja pilatesopettaja Katja Keränen Balanssi Training Conceptsista on samoilla linjoilla.

"Aikuiset innostuvat nykyään myös lajeista, joita omat lapset harrastavat. Moni keski-ikäinen nainen on aloittanut jalkapallon jälkikasvunsa innoittamana", Katja Keränen toteaa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uutta lajia. Monia lajeja pystyy harrastamaan, vaikka fyysinen kunto alkaisi rajoittaa tekemistä.

"Variaatioitakin keksitään. Keski-Euroopassa pelataan esimerkiksi kävelyjalkapalloa, jossa kukaan ei juokse", Pasi Koski kertoo.

Suomalaiset aikuiset liikkuvat

Yksi syy perinteisten ja Suomessa viime vuosisadalla suosittujen lajien nousuun voi olla maailman globalisoituminen.

"Sen vastareaktio usein on lokalisoituminen. Kun maailma muuttuu, halutaan nostaa oman lähiympäristön piirteitä. Se sopisi siihenkin ajatukseen, että pesäpallo on taas alkanut kiehtoa aikuisia", Pasi Koski sanoo.

Vaikka ylipaino on jo iso ongelma, suomalaiset liikkuvat silti paljon.

"Kansainvälisissä vertailuissa Suomi pärjää aikuisten liikuntatilastoissa kyselytutkimusten perusteella erittäin hyvin. Olemme listojen kärkipäässä", Koski sanoo.

Osasyy menestykseen on se, että Suomessa naiset harrastavat liikuntaa paljon, mikä ei ole kaikissa maissa itsestään selvää. Kun muissa maissa liikunnan harrastaminen vähenee ikääntymisen myötä, Suomessa kuvio kulkee u-kirjaimen muotoisesti.

– Ruuhkavuosina suomalaisten liikunta usein vähenee, kun aikaa ei löydy itselle. Myöhemmin taas palataan liikkumaan, mikä näkyy tilastoissa.

Maailman tilanne vaikuttaa trendeihin

Trendeihin vaikuttavat myös maailman tapahtumat.

"Jooga on noussut viime vuosina trendilajiksi. Näkisin sen pitkälti vastaiskuna nykyiselle maailmanmenolle, jossa pysähtymiseen tai itsetutkiskeluun ei juuri panosteta. Moni aikuinen alkaa joogata ja sitä kautta pohtia, onko kaikki kiire sen arvoista", Pasi Koski sanoo.

Joogatunteja itsekin ohjaava Katja Keränen toteaa, että erityisesti palauttavat joogalajit, kuten restoratiivinen ja yin-jooga, ovat suosittuja.

"Puhun usein levosta liikkeessä. Teemme harjoituksia, joissa ei ole tarkoitus uupua tai pinnistellä, vaan hyödynnämme liikettä ja painovoimaa, joka auttaa vapauttamaan kehon ja mielen jännityksiä", Katja Keränen sanoo.

Myös old school -lajit, kuten retkeily, suunnistus ja hiihto, ovat nostaneet suosiotaan lähi- ja luomuruoka- sekä luontoinnostuksen myötä.

Televisioidut urheilukilpailut vaikuttavat myös lajivalintoihin. Rion olympialaisten jälkeen moni innostui golfista.

Lue myös nämä