Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Arvojen mukaista elämää

Sanotaan, että ihmiset jotka elävät arvojensa mukaista elämää, ovat onnellisia. Kun ihmisiltä kysytään elämän tärkeimpiä arvoja ne ovat yleensä perhe ja terveys. Mutta millaisia ovat päivittäiset tekomme? Tukevatko ne terveyttämme ja viestimmekö teoillamme, että perhe on meille tärkeä? Välillä arvot ovat myös ristiriidassa keskenään – äidin tai isän sählytreeni illalla vie aikaa perheen yhteiseltä ajalta.

Viime viikot olen itse joutunut elämään arvojeni vastaista elämää. Neljäs kirjani on menossa vihdoin painoon ja loppusäädöt olen valitettavasti tehnyt usein työpäivän päätteeksi ylimääräisenä yövuorona. Kerrankin olen priorisoinut siihen, että ehdin kiireistä huolimatta liikkumaan vähintään kolme kertaa viikossa. Vastineeksi tästä olen joutunut aloittamaan useamman tunnin urakoinnin iltayhdeksältä. Reilun viikon ajan olen joutunut painimaan sen kanssa, kummalle annan enemmän arvoa - unelle vai liikunnalle.

Olen jo vuosia puhunut luennoillani unen merkityksestä terveyteemme ja syömisen hallintaamme. Leptiini-hormonin tasot laskevat ja annoskoot sen vuoksi helposti kasvavat. Greliini-hormonin pitoisuus taas nousee ja se aiheuttaa jatkuvaa pikku-nälkää ja pistää napsimaan epäterveellisiä herkkuja. Verenpaine nousee, verensokeritaso alkaa heitellä, muisti alkaa pätkiä… Lista univajeen haitoista on loputtoman pitkä. Tässä tapauksessa tieto lisää tuskaa!

Yksi tärkeistä arvoistani on myös työ. Haluan pitää sovituista aikatauluista kiinni ja pyrkiä tekemään työni mahdollisimman hyvin. Työni kautta autan ihmisiä ja koen työni merkitykselliseksi. Se, että löytää sopivan tasapainon näiden itselle tärkeiden arvojen välille, on ensiarvoisen tärkeää. Mikä on sinulle tärkeää? Omia arvojaan on hyvä välillä pysähtyä pohtimaan ja pyrkiä niitä kirkastamaan. On helpompi tehdä arvojemme mukaisia tekoja, kun olemme päättäneet ensin suunnan.

Mikäli joudut perustelemaan itsellesi jonkun teon, on se yleensä jollain tavalla ristiriidassa arvojesi kanssa.

Eräässä koulutuksessa havahduin lausahdukseen: ”Mikäli joudut perustelemaan itsellesi jonkun teon, on se yleensä jollain tavalla ristiriidassa arvojesi kanssa”. Tämä on niin totta! Mietitäänpä vaikkapa syömistä ja ruoan valintaa. Kuinka usein olet perustellut itsellesi porkkanaraasteen syöntiä? Entäpä suklaapatukan tai muhevan homejuustoviipaleen syöntiä? Huomaatko eron? Toki jos herkkujen syönti pysyy helposti kohtuudessa ja ymmärtää, että silloin tällöin herkutteleminen ei ole terveydelle millään tavoin haitallista, niin silloin ei pään sisäistä keskusteluakaan tule käytyä.

Mitkä ovat sinun kolme tärkeintä arvoasi? Mille sinä haluat antaa aikaasi ja voimavarojasi? Mitä olet valmis tekemään, että pystyisit elämään paremmin arvojesi mukaista elämää? Onneksi meillä useimmilla on vain hetkellisesti liian monta rautaa tulessa, jolloin tasapaino arvojemme välillä keikkuu. Heti kun olen saanut kirjani painoon, lupaan satsata uneen ja laadukkaampaan ruokaan. Alan elää taas ainakin hetken tasapainoisempaa arkea ja tehdä arvojeni mukaisia valintoja. Niin ja olla onnellisempi!

Lue myös nämä