Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Eroon juoksijan polvesta

Juoksijan polvi ei parantunut edes kuukausien juoksutauolla. Jenny Belitz-Henriksson löysi avun sinnikkäästä kehonhuollosta.

Juoksijan polvi vaivaa monia juoksijoita

”Yhtäkkiä kipu oli viiltävä. Tuntui kuin joku olisi iskenyt puukkoa vasemman polveni ulkosyrjään. Jo kuukausia olin harjoitellut Berliinin maratonille, kunnes lenkit alkoivat lyhentyä katalan polvikivun vuoksi.

Aluksi pystyin juoksemaan vielä 16 kilometriä, ennen kuin kipu ilmoitti itsestään. Sen jälkeen kilometrilukemat tippuivat tasaisesti. Kun kipu alkoi, en voinut ottaa enää juoksuaskeltakaan. Useita kertoja olin jäänyt kilometrien päähän kodistani ja joutunut nilkuttamaan takaisin. Lopulta en voinut juosta enää viittäsataa metriä.

”Maraton oli maksettu, lentoliput hankittu ja ensimmäinen pitkä juoksukisa edessä.”

Olin paniikissa. Ensimmäiseen maratoniini oli aikaa enää kuukausi, enkä voinut juosta. Kaikki muu liikunta onnistui kyllä, mutta se ei kiinnostanut minua. Maraton oli maksettu, lentoliput hankittu ja ensimmäinen pitkä juoksukisa edessä.

Terveyskeskuslääkäri ei osannut auttaa vaivassa, vaikka pystyin kuvailemaan sen tarkkaan. Sain ohjeeksi syödä kipulääkkeitä ja olla juoksematta. Ystäväni suositteli osteopaattia, joka manipulaatiotekniikoilla ja rytmisillä liikkeillä hoitaen uskoi saavansa polvivaivani kuntoon, tosin maratonille en ehtisi kuntoutua. Sain kuulla, että vasen pakarani ja lonkkani ulkokiertäjä olivat erittäin kireät.

Kävin useita kertoja osteopatiassa, ja vaiva helpotti hieman. Lopulta lakkasin pettyneenä juoksemasta ja niin jäi myös osteopatia.

Kehonhuolto auttaa juoksijan polveen

Syy oireille löytyi

Osteopaatti oli epäillyt minun kärsivän juoksijan polvesta. Googlatessani huomasin, että oireeni täsmäsivät siihen. Fysioterapeutti-ystäväni oli samaa mieltä ja kertoi, että juoksijan polvi oli rasitusvamma, jossa polven ulkosyrjällä sijaitseva Tractus Iliobitialis -jänne on ylikireä.

Kipu syntyy, kun jänne hankautuu juoksun aikana reisiluun ulkoreunaan polven ojentuessa ja koukistuessa.

”Peruin osallistumiseni maratoniin ja kuvittelin, että vaiva menee ohi itsestään, kun vain annan jalan levätä. Olin juoksematta neljä kuukautta.”

Netti kertoi masentavaa tietoa juoksijan polven kuntoutuksesta. Peruin osallistumiseni maratoniin ja kuvittelin, että vaiva menee ohi itsestään, kun vain annan jalan levätä. Olin juoksematta neljä kuukautta. Sitten lähdin jännittynein mielin ensimmäiselle juoksulenkille. Vaiva palasi muutaman kilometrin kohdalla.

Koska juoksu oli ollut nuoruudesta lähtien osa elämääni, aloin miettiä, mikä minua voisi auttaa. Syyllistin itseäni vaivasta, sillä kehonhuolto oli ollut olematonta. Käytännössä menin suoraan lenkiltä suihkuun ja venyttelin laiskasti muutamia minuutteja silloin tällöin.

Hierojalle päädyin, kun samasta vaivasta kärsinyt, mutta siitä eroon päässyt kollega kertoi saaneensa avun sieltä.

Hieronta alkoi auttaa juoksijan polveen

Ensimmäinen hierontakäynti oli tuskallinen, ja kävi ilmi, että kehoni vasen puoli oli täysin jumissa aina pakaralihaksesta nilkkaan asti, kuten osteopaattikin oli jo kuukausia aiemmin todennut. Oikea puoleni kehosta taas oli kunnossa.

”Itkin paitsi kivusta, myös onnesta, sillä tuntui siltä, että pulmani alkoi ratketa.”

Vasemman raajan kireys oli juoksijan polvenkin taustalla. Ensimmäisessä hieronnassa keskityttiin ongelmajalan lihaksiin. Tunnin hieronta oli erittäin kivulias kokemus. Itkin paitsi kivusta, myös onnesta, sillä tuntui siltä, että pulmani alkoi ratketa.

Varasin uuden hieronta-ajan jo seuraavalle viikolle, jolloin hieroja keskittyi vasemman polven ympäristöön. Kävin hieronnassa ensin viisi kertaa peräkkäisinä viikkoina ja sitten kahdesti kuukaudessa.

Säännöllisen hieronnan lisäksi venyttelin aamuisin 20 minuuttia ja iltaisin rullasin kehoani saman ajan kehonhuoltorullalla. Halusin enemmän kuin mitään muuta juosta, joten olin valmis tekemään kaikkeni, jotta juoksu onnistuisi.

Juoksijan polvi voi parantua hieronnalla ja venyttelyllä.

Parissa kuukaudessa tapahtui muutosta

Muutamassa kuukaudessa vaiva alkoi helpottaa. Ensin kokeilin lyhyempää lenkkiä. Pystyin juoksemaan viisi kilometriä ilman polvikipua. Ensimmäiset kuukaudet kärsin kuitenkin pelosta, että polvikipu palaa. En lähtenyt juoksemaan enää ilman kännykkää ja bussilippua ja minun oli vaikea uskoa, että polvivaiva ei enää palaa.

Kymmenen kuukautta vaivan ensioireilusta juoksin puolikkaan maratonin kahdessa tunnissa. En voinut kuin itkeä ilosta.

”Minun oli käytävä tuo ikävä polvivaiva läpi, koska en ollut osannut arvostaa riittävästi kehoani ja sen toimivuutta.”

Jälkikäteen ymmärsin, että minun oli käytävä tuo ikävä polvivaiva läpi, koska en ollut osannut arvostaa riittävästi kehoani ja sen toimivuutta. Olin kai pitänyt itsestäänselvyytenä, että voin juosta tai että minulla edes on kaksi jalkaa, joilla urheilla.

Juoksemisen lopettaminen ja maratonin väliin jättäminen tuntui lähes rangaistukselta, mutta nyt ymmärrän kirkkaasti, että silläkin oli tarkoituksensa. Olin selvinnyt 36 vuoden ikään ilman isompia vaivoja tai vammoja muutamia murtumia lukuun ottamatta. Olin tuudittautunut siihen uskoon, että kroppani pystyy mihin vain. Nyt tiedän, että sekin on totta, mutta itsestä on pidettävä hyvää huolta."

Jenny Belitz-Henriksson, 39, Helsinki

Lue myös nämä