Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Herää ajoissa kehonhuoltoon

Herää ajoissa kehonhuoltoon

Nämä viisi hälytysmerkkiä kertovat, että on kehonhuollon aika:

1. Kankeuden tunne

Erityisesti pitkän istumisen jälkeen jalat, polvet, lonkat tai selkä tuntuvat usein jäykiltä ja liikkeelle lähteminen on nihkeää. Se kertoo siitä, että olet istunut liian kauan samassa, luultavasti huonossa asennossa. Nouse välillä ylös, vaikka olisit palaverissakin. Suosi säännöllisessä taukojumpassa liikeratoja, jotka poikkeavat tavallisista työpäivän aikana käyttämistäsi asennoista ja liikkeistä.

2. Päänsärky

Kipu ja särky päässä voivat kertoa jumiutuneesta hartianseudusta, mutta myös silmien liiasta rasittumisesta. Yhteen pisteeseen, kuten tietokoneen ruutuun, tuijottaminen rasittaa silmien liikuttajalihaksia. Silloin auttaa se, että suljet silmäsi ja liikuttelet niitä eri suuntiin suljettujen luomien takana. Lähelle katsomisen sijaan katso myös ulos ikkunasta ja anna katseen harhailla. Silmien liikuttelu pitkin päivää kannattaa, sillä se voitelee silmien sarveiskalvoja.

3. Jalkojen turvotus

Kun istut pitkään, alaraajojen laskimoverenkierto heikkenee ja jalat voivat turvota. Jaloittelu saa veren kiertämään. Turvotusta voi esiintyä myös, jos teet seisomatyötä. Silloin makuulle käyminen hetkeksi työpäivän jälkeen tai sen aikana voi vähentää turvotusta. Voit myös nostaa jalat ylös seinää vasten tai sohvan selkänojalle, jolloin painovoima parantaa nesteen virtaamista kehossa. Munuaistenkin toiminta aktivoituu, sillä makuuasennossa elimistön nestevirtaus palautuu kohti munuaisia.

4. Selkäkipu

Aina selkäkipu tai -särky eivät johdu selän väsymisestä, vaan syy voi olla esimerkiksi alaselän haitallinen kuormitus ja huono asento. Kävely voi helpottaa lieviä selkäkipuja. Myös muutamien minuuttien makuuasennossa oleminen voi auttaa, sillä silloin välilevyjen aineenvaihdunta elpyy ja selkä palautuu kuormituksesta.

Tee myös kevyitä taivutuksia ja venytyksiä eri suuntiin seisoma-asennosta tai asetu jumppapallon päälle vatsa- tai selinmakuulle. Kokeile nojata kämmenillä pöytään yläkeho etukenossa ja tee vuorotellen kevyitä pyöristys- ja notkistusliikkeitä, jolloin selkään kohdistuu pientä, hierovaa liikettä.

5. Stressi

Jos olo tuntuu stressaantuneelta ja jännittyneeltä, tietoinen hengitys voi auttaa. Kun teet rauhallisen ja pitkän uloshengityksen, aktivoit autonomisen hermoston parasympaattista osaa. Se alentaa sykettä ja rentouttaa lihaksia. Ota päivään muutaman minuutin taukoja, jolloin olet paikallasi, keskityt rauhalliseen hengitykseen etkä tee mitään muuta.

Asiantuntija: TtT, erikoistutkija ja fysioterapeutti Marjo Rinne UKK-instituutista

Lue myös nämä