Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Kauneus vaikuttaa aivoihin rakkauden tavoin

Vihreys vaikuttaa aivoihin ja tekee luovemmaksi
Niin vihreys kuin kauniit maalaukset vaikuttavat aivoihimme. Karoliina Hellberg: Dark Garden, 2015 © Karoliina Hellberg.

Smartum Stage teki poimintoja tutkimuksista. Lue miten esimerkiksi kauneus ja vihreys vaikuttavat aivoihin ja hyvinvointiin.

Kauneuden on havaittu vaikuttavan aivoihin kuin rakkaus

Kauneuden näkeminen stimuloi aivoja ja mielihyvähormoni dopamiinin taso kohoaa aivojen etulohkossa. Dopamiini piristää, nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta, siksi kauneuden näkeminen saattaa tuntua sydämen sykkeessä ja verenpaineessa.

Brittiläinen neurologi Semir Zeki on tutkinut näköhavaintoihin perustuvien aistimusten ja tunteiden yhteyttä. Kun tutkimusryhmälle esitettiin 30 tunnettua, yleisesti kauniina pidettyä maalausta, mielihyväkeskuksen aivoverenkierto ja mielihyvähormoni dopamiinin taso kohosi 10 prosentilla. Taso on vastaava kuin rakastumiskokemuksessa.

Zekin tutkimusta on käytetty Englannissa perusteltaessa muun muassa kansallisen taidepassin merkitystä hyvinvointiin.

Musiikki voi vaikuttaa aivoihin kuin seksi

Kanadalaiset tutkijat ovat havainneet että musiikilla voi olla aivoihimme samankaltainen vaikutus kuin seksillä. Musiikin kuuntelu vapauttaa aivoissa dopamiinia, sitä voimakkaammin mitä nautinnollisemmaksi musiikki koetaan, tutkijat havaitsivat.

Musiikki voi tuoda mielihyvän ohella tuoda helpotusta esimerkiksi suruun. Muusikko Peter Gabriel kertoi Guardian-lehden jutussa tehneensä I Grieve -kappaleen ajatuksenaan halu auttaa ihmisiä suruprosessissa.

Vihannesten syöminen auttaa parantamaan muistia

Tämän todistaa Chicagossa Yhdysvalloissa toteutettu tutkimus. Tutkimuksessa, jossa selvitettiin millainen ruokavalio ihmisillä on, oli mukana 3 718 iäkästä henkilöä.

Kun verrattiin ihmisiä, jotka syövät vähemmän kuin yhden annoksen vihanneksia päivässä heihin, jotka syövät vähintään 2,8 annosta, havaittiin että kognitiiviset muutokset hidastuivat noin 40 prosenttia. Lasku on samaa luokkaa kuin jos ihminen olisi viisi vuotta nuorempi. Tehokkaimpia muistilääkkeitä olivat vihreät lehtivihannekset.

Vihreä vaikuttaa luovuuteen

Vihreän värin katsomisen on tutkittu kohottavan luovuutta. Myönteisiä vaikutuksia on havaittu olevan jo sillä, että työhuoneen ikkunasta tai tietokoneen ruudulla näkyy vihreää.


Lähteet: Kauppalehti.fi, Telegraph.co.uk, Prevention.com
 

Lue myös nämä