Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Kilsajahti syntyi tavoitteista

Kunto oli päässyt repsahtamaan. Yhdellä oli ylipainoa, toisella reistaili terveys ja kolmas tuskaili huonon kunnon kanssa. Tarvittiin laji, jonka harrastaminen olisi helppoa ja motivaatio, joka kantaisi alkuinnostusta pidemmälle.

Meitä oli pieni joukko kuntokipinän unohtaneita. Kaikille oli selvää, että säännöllinen liikuntaharrastaminen olisi aloitettava ennen pitkää, mutta ajatus kuntosalille tai jumppaan lähtemisestä ei houkutellut ja uusien taitojen opetteleminen tuntui työläältä – jo pelkkä säännöllinen liikunnan aloittaminen olisi saavutus. Yhdessä mietittiin miten hyvää kuntoa voisi tavoitella helposti ja edullisesti, mutta siten, että sillä olisi positiivinen vaikutus. Ajatuksena oli, että jokainen meistä voisi harrastaa samaa lajia.

Päätettiin lähteä kävelemään, vaikka se aluksi tuntui liian vanhanaikaiselta, tavalliselta, mummojen murkinalta. Niinpä innokkain yritti juosta, mutta totesi sen alkukuntoon nähden liian vaativaksi ja päätti siirtyä juoksuun vasta sitten, kun on kävelyllä saavuttanut riittävän peruskunnon. Toinen otti lenkkiä tehostaakseen mukaan sauvat ja totesi sen hyväksi keinoksi pitää kävelyrytmiä yllä. Kolmas paineli useana iltana viikossa pieniä kävelylenkkejä ja oli aika tyytyväinen, kun lenkit hiljalleen pitenivät. Kaikki totesivat, että kävely oli helppoa liikuntaa, joka oli kiinni vain omasta tahdonvoimasta lähteä ovesta ulos.

Lenkkiä voi tehostaa tekemällä sauvakävelylenkin.
Lenkkiä voi tehostaa, kun ottaa mukaan sauvat. Se on hyvä keino pitää kävelyrytmiä yllä.

Kävely - yksinkertainen laji, jonka jokainen meistä osasi ja jota jokainen saattoi maustaa omien mieltymystensä mukaan. Pakko myöntää, että tuntuihan se aluksi vähän tylsältä eikä mitenkään trendikkäältä. Oli nieltävä asenteensa ennen kuin huomasi, että kävely on yhtä tehokasta kuin juoksu, hitaampaa vain. Tärkeintä meille oli, että lenkille tuli lähdettyä, kunto alkoi hiljalleen kohentua ja kävelyistä tuli viikko viikolta helpompaa. Alkoi kiinnostaa, miten paljon sitä oikein tulikaan käveltyä!

Lenkkarit jalkaan ja lenkille. Kävellen tai juosten.
Tärkeintä oli, että lenkille tuli lähdettyä.

Niinpä alettiin pitää kirjaa kävellyistä kilometreistä. (Tarkoituksella valittiin mittariksi kilometrit, sillä toisin kuin aika, kilometrit ovat armottomia ja niitä kertyy vain liikkuessa.) Huomaamatta viikkokilsamäärien kasvaessa ja lenkkien pidentyessä tuli näkyviin oman jaksamisen lisääntyminen ja kunnon kehittyminen.
Hiljalleen alkoi näkyä myös realistinen kilsamäärä, jonka kukin sai viikkoonsa mahdutettua. Sen perusteella jokainen asetti itselleen tavoitteen, millaisen määrän kilsoja halusi viikoittain saada käveltyä. Näin saatiin motivaatiota säännöllisiin ja viikoittain toistuviin kävelylenkkeihin ja kilsamääriin.

Kun kunto kohenee, kävelyn voi vaihtaa juoksuksi.
Viikkokilsamäärien kasvaessa ja lenkkien pidentyessä tuli näkyviin oman jaksamisen lisääntyminen ja kunnon kehittyminen.

Näin pienillä asioilla, jotka kuitenkin vaativat muutoksen sekä asenteessa että käyttäytymisessä, alkoi liikunnasta tulla säännöllistä ja viikoittain toistuvasta kilometrien keräämisestä tuli harrastus. Erilaisista lähtökohdista huolimatta me kaikki innostuimme. Mielessä alkoi kehkeytyä ajatus, että joku muukin voisi löytää kuntoilukipinän tällä tavoin ja liikkua säännöllisesti ja tavoitteellisesti kilometrejä keräten.

Niin kilometrien kerääminen – kilsajahti – siirtyi paperilta nettiin

Niin kilometrien kerääminen – kilsajahti – siirtyi paperilta nettiin, jossa jokainen voi maksuttomassa palvelussa asettaa itselleen viikkotavoitteen, merkitä kilsat muistiin ja seurata niiden kertymistä itsekseen tai yhdessä oman tiiminsä kanssa. Kävelyn lisäksi kilsoja voi tavoitella pyöräillen, juosten ja hiihtäen.

Aloita oma jahtisi osoitteessa www.kilsajahti.fi!

- Pia, toinen Kilsajahdin perustajista 

Miljoonajahti 2016 kannustaa liikkumaan

Osallistu Miljoonajahtiin

Smartum Stagen ja Kilsajahdin yhteinen liikuntahaaste innostaa laiskemmankin liikkumaan! Tavoitteena on kerätä yhdessä miljoona liikuttua kilometria vuoden 2016 aikana. Osallistujien kesken arvotaan joka kuukausi 50€ arvoinen nippu Smartumin Liikunta- ja kulttuuriseteleitä.

Katso täältä osallistumisohjeet Miljoonajahtiin ja tule mukaan!

Lue myös nämä