Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon a0959d54d92197ed4e79ef43d3978da1984be5fa6f6809ff14908a4cc92f9ec1 Top bar logo 53b61cbb6b854e6ec59fdf3d3482a6f5647563cea0ec3044d53a631d3e3bbc39
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Merileijonasta oravaksi: tarina onnistuneesta työhyvinvointiprojektista

Inlook lähti parantamaan hyvinvointia Energiatestin avulla.
Erika Nybergh onnistui innostamaan työkaverinsa hienoihin parannuksiin puolen vuoden hyvinvointihaasteessa.

Inlook Groupin liiketoiminnan kehityspäällikkö Erika Nybergh halusi jotakin muuta kuin perinteisen virkistyspäivän. Tärkeää olisi toki viettää hauska päivä yhdessä, mutta Erika halusi haastaa työkaverinsa miettimään hyvinvointiaan ja jaksamistaan myös pidemmällä aikavälillä.

Syksyisenä lauantaina Inlookin väki kokoontui yhteen tarkoituksenaan muun muassa kokeilla melomista. Ennen sitä tehtiin kuitenkin erilaisia kuntotestejä. Yksi näistä oli Energiatesti. Sen avulla selvitettiin lähtötaso, jota lähdettäisiin puolen vuoden projektissa parantamaan. Energiatestin tuloksena jokainen saa tietää, paljonko sen hetkinen vointi antaa energisiä tunteja ja minuutteja päivään. Hauskana lisänä testi kertoo lopuksi, mitä eläintä ihminen muistuttaa tuloksensa perusteella. Porukasta löytyikin koko eläintarha koalasta aropupuihin, mikä sai suupielet nykimään ylöspäin.

Mitä haluan seuraavalta puolelta vuodelta?

Testien jälkeen Erika pyysi jokaista kirjoittamaan itselleen tavoitteen seuraavalle puolelle vuodelle. Jokainen suunnitteli myös haasteita työkavereille. Papereihin kirjattiin esimerkiksi kävelyretkiä metsään porukassa ja lankutushaaste. Avuksi otettiin HeiaHeia, johon Erika kirjasi kaiken ylös. ”Halusin, että otetaan oikeasti se kynä käteen ja konkreettisesti kirjoitetaan paperille ne asiat, jotka aiotaan tehdä. Sillä tavalla niihin sitoutuu aivan eri tavalla”, sanoo Erika.

Päivä jatkui melonnalla, ja lopuksi päästiin saareen grillaamaan. Yhteistä kokemusta juhlistettiin tyrnishoteilla. Erika oli järjestänyt kaikille vielä yhden yllätyksen: shotit haettiin ryhmittyneenä Energiatestin määrittämän eläinlajin mukaan! Nauruntyrskähdysten lomassa todettiin, että kylläpä muuten oli kuvaavat ryhmittelyt. Tuossa taitaa tosiaan vilistää ryhmä oravia, ja nuo taas keinahtelevat paikalle kuin kirahvit!
 

Inlookin henkilöstö Energiatestin jälkeen.
Inlookin henkilöstö viihtyi yhdessä meloen ja ”energisyys-eläimiinsä” samaistuen.

Ihanaa, olen orava!

Virkistyspäivä oli hieno startti, mutta projektin todellinen arvo paljastui Erikalle puoli vuotta myöhemmin, kun Energiatesti uusittiin. Haasteita ja tavoitteita toki seurattiin koko ajan, HeiaHeiaan kirjattiin treenejä ja suoritettuja haasteita, ja siellä kannustettiin muita. Erika muistutti 3 kuukauden kohdalla mieliin alussa kirjatut tavoitteet ja kertoi projektin olevan puolessa välissä. Jos tulokset paranisivat seurantatestissä, Erika lupasi porukalle uuden virkistyspäivän, tällä kertaa miekkailun merkeissä.

Jos tulokset paranisivat seurantatestissä, Erika lupasi porukalle uuden virkistyspäivän, tällä kertaa miekkailun merkeissä.

Tulokset olivat huikeita. Lähes 70% oli parantanut tulostaan lähtötasosta. Konkreettiset tavoitteet olivat tepsineet: pari ihmistä oli lopettanut tupakoinnin kokonaan, joku vähentänyt selvästi ja yksi siirtynyt sähkötupakkaan. Useat myös pudottivat onnistuneesti painoaan. Eräs oli alkutestissä huomannut, että liikkuvuudessa olisi selkeästi parannettavaa, ja asettanut sen tavoitteekseen. Lopputesteissä tulos oli selvästi parempi! Monen tavoitteena oli yksinkertaisesti säännöllisen kuntoilun aloittaminen tai ylläpitäminen, ja tässä onnistuttiin hienosti.

”Erika, mä en olekaan enää merileijona! Mä oon nyt orava!” kertoo Erika erään kollegan hihkuneen. ”Ihmiset ottivat oikeasti tavoitteekseen myös siirtyä seuraavaan eläinlajiin seurantatestissä”, Erika muistelee nauraen.

Ei ne työkalut, vaan miten niitä käytetään

Työhyvinvointi ei ole yksittäisiä mittauksia tai virkistyspäiviä, vaan niiden ympärille kehitetty jatkuva, yhteinen fiilis.

Tällaisista oivalluksista ja yhteishengestä syntyy onnistuminen. Työhyvinvointi ei ole yksittäisiä mittauksia tai virkistyspäiviä, vaan niiden ympärille kehitetty jatkuva, yhteinen fiilis: tavoitteita kannattaa asettaa, ja niihin päästään toisiaan tsemppaamalla. Suorittaminen ei ole tärkeintä, vaan yhdessä tekeminen ja nauraminen – se tunne, että voi luottaa työkaverin tsemppiin.

”Meillä innostus tarttui toiseenkin toimipisteeseen, ja lähdemme toimimaan samalla sapluunalla sielläkin. Tästä projektista jäi vahva tunne siitä, että muutosta saa oikeasti aikaan, kun suunnittelee homman heti alusta lähtien niin, että se perustuu mitattavuuteen ja jatkuvuuteen. Tsemppaamista ja yhdessä tekemistä unohtamatta!” toteaa Erika lopuksi.

Inlookin henkilöstö teki Energiatestin

Inlook on suomalainen sisärakentamiseen keskittynyt palvelukonserni, joka toteuttaa korkealaatuisia sisätiloja yhteistyössä arkkitehtien, suunnittelijoiden ja muiden rakentajien kanssa. Päätoimialoja ovat sisäkattojen ja -seinien urakointi, niihin liittyvien tuotteiden markkinointi sekä kokonaisvaltainen sisärakentaminen. Erika Nybergh toimii Inlook Groupin liiketoiminnan kehityspäällikkönä.

Energiatesti

Energiatesti on patentoitu ja kiitetty hyvinvoinnin mittari, jonka saa täysin digitaalisena verkkopalveluna. Energiatestin on kehittänyt Laturi Corporation.

Lue myös nämä