Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Mikä ihmeen keppihevosratsastus?

Käsintehdyt keppihevoset
Käsintehdyt keppihevoset ovat harrastuksen keskiössä.

Oletko törmännyt Facebookissa tai kympin uutisissa kuvamateriaaliin iloisista keppihevosilla ratsastavista suomalaisista nuorista ja miettinyt, mistäköhän tässä on kyse? Uppouduimme keppihevosratsastuksen maailmaan ja haastattelimme Suomen keppihevosharrastajat ry:n puheenjohtaja Venla-Maria Uutelaa. Kyseessä ei ole vain ohimenevä trendi, vaan perinteinen ja mukaansatempaava harrastus.

Mistä keppihevosbuumi sai alkunsa?

Toisin kuin moni voisi luulla, tämähän on vanha harrastus; keppihevostelijoita on ollut tiedettävästi ainakin 80-luvulta alkaen. Nyt 2000-luvun aikana harrastajien määrä on noussut tasaiseen tahtiin ja vakiintunut viime vuosina. Se, minkä ulkopuoliset näkevät tämän alkuvuoden "buumina" on oikeastaan jo pidempään vallinnut tilanne. Globaalin mediarummutuksen vain käynnisti Hobbyhorse Revolution -dokkarin julkaisu.

Missä lajia voi harrastaa tai kilpailla?

Suurin osa harrastajista harrastaa itse kotonaan tai kokoontuu kaveriporukan kanssa johonkin yhteiseen paikkaan. Tämän harrastuksen luonteeseen kuuluu tee-se-itse-henki, ja toiminta on pääosin nuorten itse järjestämää. Virallisia keppihevosharrastajille suunnattuja paikkoja ei vielä ole paljon. Kilpailuja pitävät harrastajat, yhdistys ja usein ratsastusseurat ja 4H-kerhot.

Mistä kaikesta laji koostuu?

Laji koostuu todella monesta osa-alueesta, mm. urheilullisesta puolesta, käsitöistä, yhteisöllisyydestä, valmentamisesta, keräilystä ja yhdistystoiminnasta. Kukin harrastajista voi poimia haluamansa osa-alueet ja toteuttaa niitä oman makunsa mukaan.

Miten suorituksia arvioidaan?

Keppihevosilla voi harrastaa kaikkia lajeja, mitä oikeillakin hevosilla, ja pisteytys ja säännöt toimivat aivan samalla tavalla. Suosituimpia ovat toki este- ja kouluratsastus, joista ensimmäinen on yleensä aikalaji ja jälkimmäisessä pisteytetään vaadittuja liikkeitä tyylin perusteella.

Mistä keppihevosia saa ja millainen on hyvä keppihevonen?

Yleensä harrastajat tekevät hevosensa itse tai ostavat toisilta harrastajilta. Oman näkemykseni mukaan hyvä hevonen on sellainen, joka rakenteellisesti on mahdollisimman realistinen ja näin sopii siihen käyttötarkoitukseen, johon se on rotunsa puolesta tarkoitettu.

Tarvitaanko harrastukseen muuta kuin keppihevonen?

Riippuu ihan lajista ja omista mieltymyksistä. Monilla nuoremmilla harrastajilla on keppihevostalli, mutta toisilla hevoset ovat esillä kotona tai majailevat vaatekaapissa. Jos on kiinnostunut ratsastuksesta, on oma kalusto paikallaan.

Kuinka paljon aktiivisia harrastajia on? Miten median huomio on vaikuttanut harrastajien määrään?

Viimeisin arvio on noin 10 000, joka pitänee melko hyvin paikkaansa näin kevät- ja kesäaikaan. Tässä vaiheessa on vähän aikaista arvioida median vaikutuksia, sillä harrastajien määrät arvioidaan sosiaalisten medioiden perusteella, sillä valtaosa harrastajista ei ole missään listauksissa. Luulen, että mediahuomio ei vaikuta merkittävästi Suomen harrastajien määrään, mutta jo nyt tulee jatkuvasti enemmän ulkomaisia harrastajia vastaan.

Missä näet keppihevosharrastuksen viiden vuoden päästä?

Todella vaikea arvioida, luulen, että kun tämä mediarumba laantuu, niin harrastajien määrä alkaa vakiintua.

Onko ulkomailla herännyt kiinnostusta keppihevosharrastusta kohtaan?

On, hyvinkin paljon. Lähinnä tietysti kaupallisten tahojen suunnalta, mutta myös uusia harrastajia putkahtelee pikkuhiljaa.

Vaikka keppihevosharrastus nostaa suosiotaan, on perinteinen ratsastus vielä edellä; vuoden 2016 Hevostalous-julkaisun mukaan hevonen koskettaa harrastuksen tai elinkeinon kautta jopa puolta miljoonaa suomalaista.

Innostuitko? Keppihevostelua voi kokeilla hyvin matalalla kynnyksellä, vaikka omalla takapihalla. Aitoa ratsastusta pääset puolestaan kokeilemaan lukuisilla ratsastustalleilla ympäri Suomen, smartumeilla tai ilman. Katso alkuverryttelynä Miljan lajitestausvideo Tuomarinkartanon Ratsastusopistolta ja etsi itseäsi lähin hevostalli Smartum-käyttökohdehausta!

Smartumeilla voi ratsastaa ympäri Suomen
Löydä parhaat ratsastuspaikat Smartumin verkostosta!

Lähteet: www.ratsastus.fi
Kuvat: taikakeppari.fi

Lue myös nämä