Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Mitä on boulderointi?

Moni tietää mitä kiipeily on, mutta boulderointi on astetta vieraampi käsite. Mitä se oikein on, miksi sitä hypetetään ja missä sitä voi harrastaa?

Boulderointi on kiipeilyä matalilla seinillä, kallioilla tai lohkareilla. Suomessa boulderointi tapahtuu useimmiten sisätiloissa olevissa keskuksissa, joissa lattiaa peittävät patjat pehmentävät alastuloa. Seinät kohoavat korkeimmillaan vain viiteen metriin, eikä lajissa tarvita köysien tai valjaiden turvaa. Ainoa aloittelijan tarvitsema lisävaruste on kiipeilykengät, joita boulderkeskukset usein vuokraavat pientä maksua vastaan. Laadukkaat kengät ovat harrastuksessa must.

Boulderointiseiniä on useita erilaisia ja ne on suunniteltu eritasoisille kiipeilijöille. Seinillä on erivärisillä kivillä muotoiltu reittejä, jotka valitaan oman taitotason mukaan. Boulderointi on siitä hauska ja palkitseva laji, että se ei vaadi aiempaa kokemusta kiipeilystä tai huikeita voimia. Silti, etenkin kokeneemmille suunnattujen reittien läpikäynti on keskikuntoisellekin haastavaa ja lihakset ovat varmasti hellinä seuraavana päivänä.

Toisin kuin ensi-istumalta ehkä tulisi ajatelleeksi, boulderointi on ennen kaikkea tekniikka- eikä voimalaji. Vahvoista käsistä ja pito-otteesta ei kuitenkaan ole haittaa. Usein boulderoinnin jälkeen tuntuukin, että vanhojen lihasten lisäksi kropasta, ja erityisesti käsistä, löytyy myös aiemmin täysin tuntemattomia lihaksia. Boulderointi vahvistaa erityisesti ylävartalon lihaksia, keskikropan hallintaa sekä strategista ajattelukykyä. Se on siis jumppaa sekä aivoille että keholle.

Kokeilemaan boulderointia?

Jos haluaisit kokeilla lajia, suuntaa kaverin kanssa, tai miksei yksinkin, boulderkeskukseen. Esimerkiksi Helsingissä boulderkeskuksia on kolme; Pasilassa, Konalassa ja Herttoniemessä. Kaikissa keskuksissa pääsee kokeilemaan kiipeilyä Smartum Polun kautta maksutta. Kokeiluun sisältyy myös kenkävuokra ja sen voi käyttää yhteen valitsemaasi keskukseen aukioloaikojen puitteissa.

Smartum Polun kautta boulderointia voi kokeilla ilmaiseksi myös Tampereen kiipeilykeskuksessa.

Polussa olevat keskukset löydät näistä linkeistä:

Boulderkeskus Pasila

Boulderkeskus Konala

Boulderkeskus Herttoniemi

Kaikki kiipeilypaikat löydät Smartum-käyttökohdehausta.

Lue myös nämä