Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Näin viihdyt töissä

Poimi talteen viisi vinkkiämme töissä viihtymiseen.

1. Työkaverit

Työkaverit ovat voimavara. Ihminen on sosiaalinen eläin ja haluaa kuulua johonkin yhteisöön. Kuuluminen tiimiin tai työyhteisöön luo merkityksellisyyttä ja lisää halua sitoutua työpaikkaan. Uuden oppiminen kollegoilta ja asioiden sparraaminen yhdessä heidän kanssaan ovat voimavaroja, joita kannattaa hyödyntää.

Tunteitakaan ei tarvitse turhaan peitellä, sillä parhaimmillaan ne yhdistävät kollegoita. Verkostoidu aktiivisesti ja kohtaa uudetkin ihmiset avoimesti.

2. Esimies

Esimiestyöllä on suuri merkitys työn mielekkyyden kokemisessa. Työelämä on murroksessa, mutta esimiehen tarve ei ole kadonnut mihinkään. Usealla työpaikalla kärsitään jopa johtamisvajeesta. Esimiehen rooli tosin on muuttunut. Esimies ei enää mikromanageroi ja tarkkaile työntekijöitä herkeämättä, vaan enemmänkin näyttää suuntaa ja valmentaa heitä.

Hyvä esimies antaa tilaa työntekijän luovuudelle ja saa hänet kukoistamaan työssään. Esimiehen tehtävä on myös raivata pois ne asiat, jotka estävät tai hidastavat työntekijän onnistumista. Hyvä ja luotettava johtaminen kannattelee ihmistä ja lisää hyvinvointia.

3. Palaute

Palautteen antamisessa meillä suomalaisilla on petraamista. Ideaalitilanne olisi, että palautetta antavat niin kollegat toisilleen kuin esimies työntekijälle ja työntekijä esimiehelle. Yhdessä saa iloita pienistäkin onnistumisista, ja niiden huomioimiselle pitää järjestää aikaa hektisessä työelämässä.

Esimiehen pitää tuntea työntekijänsä niin hyvin, että hän osaa arvioida, miten usein ja millaista palautetta kukin johdettava kaipaa. Joillakin työntekijöillä on vahva sisäinen näkemys siitä, miten he suoriutuvat työssään, eivätkä he tarvitse jatkuvasti olkapäälle taputtelua. Mutta monet toivovat, että joku kulkee rinnalla ja antaa palautetta siitä, miten työ sujuu, mitä voisi tehdä toisin tai vielä paremmin.

Pyri antamaan palautetta aina kun sinulla on tilaisuus. Siirrä Facebookista tuttu peukku oikeisiin kohtaamisiin työpaikalla.

4. Motivaatio

Kestävää motivaatiota on vaikea saada ulkopuolelta, mutta kollega, esimies tai mielenkiintoiset ja vaihtelevat työtehtävät voivat auttaa siinä, että saat sisäisen motivaatiosi syttymään. Sisäistä motivaatiota tukee tunne siitä, että teet merkityksellistä työtä ja olet osa organisaation tarinaa. Se, mikä ihmistä motivoi, on hyvin yksilöllinen asia.

Jos työnteko tökkii, tarkastele, voitko tuunata työtäsi. Onko sinun mahdollista tehdä asioita toisin kuin ennen?

Tärkeitä motivaation herättäjiä ovat tilaisuus oppia uutta, mahdollisuudet toimenkuvan muuttamiseen, sopiva määrä haasteita mutta myös riittävästi mukavuusalueella oloa. On tutkittu, että raha ei ratkaise. Jos palkka nousee, motivaatio lisääntyy vain noin kolmeksi kuukaudeksi.

5. 8–8–8 -sääntö

Kun jaksat paremmin, viihdyt myös työssäsi paremmin. 8–8–8 -sääntö eli 8 tuntia unta, 8 tuntia vapaa-aikaa ja 8 tuntia töitä arjessa ei ole hullumpi.

Tee energisoivia asioita vapaalla sekä lisää huokoisuutta työpäiviisi. Suosi muutaman minuutin mittaisia, työpäiväsi aikana tapahtuvia palautumishetkiä. Taukojumppaa, kahvittele kollegan kanssa, tee hengitysharjoitus, katso ulos ikkunasta tai lähde työkaverien kanssa lounaalle, niin virkistyt varmasti.

Asiantuntijana työhyvinvointipäällikkö Aino Antin Ilmariselta.

Lue myös nämä