Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Rauha Mäkilän maalausten tunnusmerkki ovat vahvat värimaailmat

Kuvataiteilija Rauha Mäkilä maalaa vahvoilla värimaailmoilla
Kuvataiteilija Rauha Mäkilän (s. 1980) arjessa värit siirtyvät esineistä ja arjen ympäristöstä työhuoneelle.

Värit ovat yksi maalaustesi keskeisiä elementtejä ja tunnusmerkki. Mitä värit sinulle merkitsevät?

Värit ovat minulle tärkeitä, maalausprosessissa ne saattavat ovat jonkinlainen alkusysäys. Sitä alkaa etsiä tietynvärisiä kuvia tai huomaa, että katse kiinnittyy johon tiettyyn väriin, joka ehkä sillä hetkellä ilmaisee tiettyä olotilaa ja sitä mitä haluaa käsitellä. Siten kaikki alkaa nivoutua yhteen. Värikartta saattaa lähteä liikkeelle siitä, että lähtee haalimaan alitajuisesti tai tietoisesti kotiin tietynvärisiä asioita, ja maalausten visuaalinen ilme alkaa sitä myöten rakentua.

Mikä väri on kiehtonut sinua erityisesti viime aikoina?

Aloin huomaamatta kerätä mintunvihreää ja pastellisävyjä maalatessa viimeisimmän näyttelyni Harmony töitä. Vahvat oranssit, muut vahvat värit ja varsinkin neonvärit puhuttelivat myös, olivat voimauttavia ja rentouttivat tekemistä. Tykkäsin työskennellä niiden kanssa.

Rauha Mäkilä, Kale I
Kale I, kuva: Jussi Tiainen

Miten värit ovat läsnä arjessasi muuten, esimerkiksi pukeutumisessa ja ympäristöissä, joissa elät?

Ne kulkevat käsi kädessä kaiken kanssa, vaikka sitä ei niin tiedostaisi. Värimaailmat lehtikuvissa, joita alkaa kerätä ympärilleen, siirtyvät työhuoneen värimaailmaan. Värit ovat energisoivia ja niin iso osa omaa tekemistä, että niitä ilman ei osaisi elää.

Ovatko värit kiehtoneet sinua aina?

Kyllä. Esimerkiksi matkustaessani, vaikkapa Aasiaan, olen aina nauttinut ja tuntenut olevani kotonani, kun on värikylläistä. Myös Suomen tietynlainen samansävyisyys on kiehtovaa. Se on ollut tärkeää siinäkin mielessä, että on pitänyt hakea virikkeitä muista ympäristöistä.

Rauha Mäkilä, Never Wanna Know
Never Wanna Know, kuva: Jussi Tiainen

Mikä on lempivärisi?

Ne vaihtelevat tilanteen mukaan. Tietyllä hetkellä jokin väri kiehtoo enemmän kuin toinen. Saatan työskennellessäni myös käyttää jonkin värin loppuun ja siirtyä seuraavaan. Välillä myös huomaa, että on tehnyt monta tietyn sävyistä maalausta ja pitää tehdä töitä sen eteen, että värimaailma laajentuu.

Miten kuvaisit Helsingin Taidehallissa parhaillaan esillä olevaa Nuoret 2015 –näyttelykokonaisuutta, jonka taiteilijavalintoja olet ollut tekemässä?

Kun näin teokset ensimmäistä kertaa Taidehallissa ja niiden ripustus alkoi, olin yllättynyt siitä miten värikylläinen kokonaisuudesta tuli. Sekä maalauksista että valokuvasta löytyy vahvoja värejä. Näyttely ei kulje yhden teeman alla, vaan lähtökohtana oli etsiä vahvoja hyviä tekijöitä ja puhuttelevia töitä, joista on muodostunut hyvä kokonaisuus. Jokainen taiteilija kuvaa nykypäivää ja tätä hetkeä omasta näkökulmastaan.

Miksi Nuoret 2015 kannattaa katsoa?

Näyttely on mahtava väriruiske tähän vuodenaikaan Suomessa. Nuorissa on myös aina tiettyä energiaa – sitä, että täältä tullaan eikä kysellä. Se, että kaikki ole niin loppuun asti harkittua, on kiehtovaa.

Lue myös nämä